• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

Metin Kalkavan, Bodrum'da denizcilerle bir araya geldi

Metin Kalkavan, Bodrum'da denizcilerle bir araya geldi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Muğla'nın Bodrum ilçesinde, denizcilik sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Bodrum'da denizcilik sektörünün temsilcileri ile bir araya geldi.

Metin Kalkavan ve beraberindeki heyet Bodrum’daki Ağanlar Tersanesi'nde yat imalatçılarıyla buluştu. Tersanedeki toplantıya; Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve yat imalatçıları katıldı. 

Nisan ayında yapılacak seçimlerde başkanlığa aday olduğunu açıklayan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Bodrum’da tersane, çekek yeri ve ticari tekne ile işletme ağırlıklı iki farklı toplantı düzenlediklerini belirtti. 

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, son 15 yıldır ciddi atılım gösteren deniz turizminin giderek büyüyen, ciddi bir kapasiteye sahip olduğuna dikkat çekti. Kalkavan “Her şeyden önemlisi hem bizim insanlarımızı denizle buluşturan, hem de yurt dışından gelen konuklarımıza ülkemizi tanıtmak adına sektörün en güzel kollarından bir tanesidir. Hem üretimi, hem ticareti hem de servis alanı var. Bodrum’un Antalya ile kıyasla geri kalması bence avantaj. Daha planlı, daha güzel geliştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Kalkavan, Nisan ayında yapılacak olan seçimlerle ilgili şunları söyledi; "Seçim vesilesiyle dolaşıyoruz ama seçim için gelmedik. Genelde bölgelerin kendi seçimlerine müdahale etmiyoruz. Herkes kendi içinde seçim yapıyor ama biz bu seçimde mevcut başkanlarımızla beraber bir yarışı yürütüyoruz." 

"Denizcilerimiz ile ilgili karar verenler denizcilikle ilgisi olmayan kişilerdi"

Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Halim Mete "Bundan 15 sene önce denizcilerimiz ile ilgili bakanlıkta karar verenler denizcilikle ilgisi olmayan kişilerdi. Artık orada çalışan genel müdürlerimiz, müsteşarlarının, müsteşar yardımcılarımız artık denizcilikle sektöründen olanlardan seçiliyor. Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nde kıyıdan gelmiş yönetim kurulu arkadaşlarımız var." şeklinde konuştu.

Bodrumlu tekne sahipleri Deniz Ticaret Odası'ndan atık sularını boşaltacak yer, Mavi Kart uygulaması ve Türk Bayraklı ticari teknelere konan yurt dışına çıkış yasağına çözüm istedi.

Tekne sahipleri, alt yapısı hazır olmadan uygulamaya konulan Mavi Kart’ın teknecileri mağdur ettiğini, atık sularını boşaltmak için Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin gerekli kapasiteye sahip bir toplama teknesinin bulunmadığını ve kıyılarda yarımadanın kanalizasyon sistemine boşalttıkları atıkların doğru bir arıtma sistemi olmamasından dolayı yine denizlere döndüğünü dile getirdi.

"Atıklar, Bodrum Limanı’na geliyor"

Bodrumlu denizci Engin Olcay, "En büyük sorunumuz Mavi Kart ve teknelerindeki atık suların boşaltılması. Mavi Kart olumlu bir şekilde ortaya atıldı ama altyapısı hiç yapılmadan çıktı. Teknelerimizdeki pis sularımızı bir yere vermemiz lazım. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin, limanın içine böyle bir yer yaptığı söyleniyor. Benim teknem 37 metre, ben daha yer bulup atığımı boşaltma şansına haiz olamadım. Bende 5 ton pis su var. Verdiğimiz atıklar da Bodrum Limanı’na geliyor, oradan kanalizasyona basılıyor, ondan sonra da arıtma tesislerinden denize gidiyor. Biz ne yapıyoruz, pisliklerimizi oraya verip resmileştiriyoruz. Karşılığında belge alıyoruz. Altyapı olmadığı sürece bu soruna bir çözüm bulunamıyor." şeklinde konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan atıklarla ilgili “Bu sorunla 20 senenin üzerinde uğraşıyoruz. Deniz Temiz Derneği TURMEPA bu yüzden kuruldu. Biz önce İstanbul’da atık alım teknesi yapıp sonra bunu sahillerimize yaydık. Bu da yetmedi Fethiye’den başlayarak bir sürü sayaç alıp belediyelere bağışladık, balıkçı barınaklarına koyduk. Mavi Kart bizim büyük desteklerimizle ortaya çıkan büyük bir uygulamadır." ifadelerini kullandı.

"Gökova’yı öncelikli projeler arasına almaya çalıştık"

Denizlerimizi karalar kirletiyor diyen Kalkavan şunları söyledi, “2004 yılında D-Marin Turgutreis açılırken ben açılıştaki konuşmacılardan biriydim. Bodrum’daki karasal atık alım bertaraf tesislerinin yapılması değindiğim sorunlardandı. 11 farklı belediye vardı, bir tanesinde istediğimiz şekilde atık alım bertaraf tesisi yoktu. Dolayısıyla denize deşarj ediliyordu. İstediğimiz bu değildi. Denizlerimizi karalar kirletiyor. Bunun yüzde 4’ünü denizciler kirletir. Bu yüzde 4’ü de engellemek için Mavi Kart uygulamasını başlattık. Bu sistem içinde eksik kaldığımız konulardan biri; atık alım yerlerinin olmaması ve bu tesislerin henüz kurulamaması. Gökova Körfezi’nde bir Akyaka’da yerimiz var, onun dışında koskoca körfezde bir tane atık alım tesisi yok. Doğal olarak o körfeze girenler körfeze basıyorlar. Onun için de Gökova’yı öncelikli projeler içerisine almaya çalıştık.” dedi.

galeri_dis.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim