• BIST 8871.74
  • Altın 2240.967
  • Dolar 32.3166
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Mersin'de liman trafiğini azaltacak projenin temeli atıldı

Mersin'de liman trafiğini azaltacak projenin temeli atıldı
MERSİN'de limana gelen TIR'ların şehir trafiğine karışmadan doğrudan limana giriş çıkışını sağlayacak olan Kapılar Projesi'nin temeli atıldı.

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MİP), Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Devlet Demir Yolları ve Karayolları Genel Müdürlüğü ortaklığında Kapılar Projesi’ni hayata geçiriyor. Proje ile birlikte limana gelen TIR'ların şehir trafiğine karışmadan doğrudan limana giriş çıkışı sağlanacak. Özellikle kenet girişinde oluşan yük trafiği probleminin çözülerek, bölgenin kalkınmasına da fayda sağlamak hedefleniyor. Projenin lansman ve temel atma töreni Vali Ali Hamza Pehlivan'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Törene Vali Pehlivan'ın yanı sıra MIP Genel Müdürü Johan Van Daele ve kurum müdürleri katıldı.

'500 MİLYON TL BÜTÇE AYRILDI'

Projeyle ilgili konuşan Van Daele, " İlk etabının 10 ay içinde tamamlanması planlanan Kapılar Projesi ile özellikle liman çevresinde kamyon, TIR gibi ağır vasıtalardan dolayı oluşan trafiği azaltacağız. 132'nci Cadde'den açılacak yeni bir bağlantı ile 3 şeritten limana giriş kapsamında inşa edilecek demiryolu üst geçidi sayesinde, TIR'lar üst geçidin altından geçerek trafikte rahatça ilerleyebilecek. Proje sayesinde limanın giriş ve çıkış kapılarını yeniden düzenleyerek, 10 girişli modern bir liman kapısı oluşturacağız ve otomasyon sistemleri dahil 2024 yılının ilk çeyreğinde tam kapasiteli olarak hizmet vermeye başlayabileceğiz. En yeni ve güncel teknolojilerle araç, plaka ve yük tanıma sistemleri oluşturacağız. Gerekli evraklara sahip olmayan araçlar, gümrük gişelerine gelmeden kayıt noktasında liman dışına yönlendirilecek. Böylece kapıda yaşanan sıkışıklığa son vereceğiz. B Kapı sistemindeki bu iyileştirme ile kargo elleçleme sürecini hızlandıracak, hizmet kalitesini artıracak ve lojistik zincirini daha az maliyetli hale getireceğiz. Verimli araç yönetimiyle çevresel sürdürülebilirlik için önemli adımlar atacağız. Projenin otomasyon sistemlerini içeren bu kısmı 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmış olacak. Kapılar Projesi için 500 milyon TL bütçe ayırdık. Projenin hayata geçmesinde kritik bir işlevi olan 6 şeritli köprünün inşası için ihtiyaç duyulan 1680 metrekare arsanın tahsisini gerçekleştirdik. Bununla birlikte iki köprü ile bir demiryolu deplasmanını tamamladık" dedi.

'LİMAN ÇEVRESİNDEKİ SIKIŞIKLIK GİDERİLECEK'

Proje hakkında konuşan Vali Pehlivan ise, "Mersin Limanı, Türkiye'nin en büyük konteyner limanı. Liman konumu itibariyle uluslararası ticaretin kesişme noktasında. Özellikle yurt içi ticaret TIR trafiği ile sağlanıyor. Günlük ortalama 5 bin, yıllık ise 2 milyona yakın TIR kent içine giriyor. Buda liman ve çevresinde sıkışıklığa yol açıyor. Bunun çözüme kavuşturulması için proje geliştirilmiş. TIR trafiğinin rahatlaması sağlanacak" diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim