• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

Mersin’de çevre alarm veriyor

Mersin’de çevre alarm veriyor
Mersin, 326 kilometrelik sahil şeridi olmasına karşın; hiçbir plajına “Mavi Bayrak” almayı başaramaması, Mersin'de çevrenin alarm verdiğine işaret ediyor.
MERSİN'DE ÇEVRE ALARM VERİYORMersin, 326 kilometrelik sahil şeridi olmasına karşın; hiçbir plajına “Mavi Bayrak” almayı başaramaması, Mersin'de çevrenin alarm verdiğine işaret ediyor. Yıllardır hastalık saçan çöp sorunu ise, çözülemeyen sorunların başında geliyor.Mersin Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (MESİAD) Başkanı Mustafa Güler, tüm dünyada yaşanan çevre sorunlarının fazlasıyla Mersin’de de yaşandığını söyledi. Mezitli Beldesi’nde kanalizasyon atıklarının direk olarak akıtılmasının bir cinayet olduğunu kaydetti.

ARITMA TESİSİNE TEPKİ
Güler, “Mezitli’de kumsalda yapılmaya çalışılan arıtma tesisi, Mezitli plajının yok edilmesi pahasına devam etmektedir. Turizm kenti olma iddiasındaki Mersin merkez ve kasabalarının hiçbirinde katı atık yönetimi olmadığı gibi, atık su sorunu da çözülememiştir. Mezitli Beldesi sahilinde kanalizasyon atıklarının buradan direk denize deşarj edilmesi bir cinayettir. Yöneticiler, denize sıfır sahile arıtma tesisi yapıyor. Bu arıtma tesisinin sahile en az 30 metre uzaklıkta olması gerekir. Yöneticiler ve çevre il müdürlüğünün, bunları denetlemesi gerekir. İnsanların sağlığı ile oynamaya devam edilirse, Mezitli halkı hastalıktan kurtulamayacaktır” dedi.

326 kilometrelik sahil şeridinde çevre duyarlılığının sembolü “Mavi Bayrak” olmadığına işaret eden Güler, Mersin ve çevre beldelerin su ihtiyacını karşılayan Berdan Irmağı su toplama havzasının da korumasız bir vaziyette tehdit altında olduğunu iddia etti. Güler, Berdan Su Toplama Havzası’nın özel koruma altına alınması gerektiğini savundu.

‘DENİZ KİRLİLİĞİ YOK’
Öte yandan, İl Sağlık Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalarda, Tarsus-Anamur arasında 28 noktada deniz kirliliği araştırmasında denizlerin temiz olduğu açıklayan Çevre Sağlığı Teknisyeni İlker Öngel, “İki ay önce çalışmalara başladık. 28 noktadan numuneler aldık. Bu numuneler temiz çıktı. Eğer kirli çıkan noktalar varsa, belediyeleri uyarıyoruz” dedi. Öngel, çalışmalarının Ekim ayına devam edeceğini sözlerine ekledi.

İl Çevre Halk Sağlığı laboratuarı Müdür Yardımcısı Mehmet Akkaş, ”Bir ay içerisinde iki kez denizden numune alıyoruz. Bunları 3 ayrı yerde analiz ediyoruz. Yapılan analizlerde sahillerimiz temiz çıktı” dedi.

ÇEVRECİLERDEN EYLEM
Öte yandan çevreciler, ‘Dünya Çevre Günü’nde Mersin Çöplüğü’nde gerçekleştirdikleri eylemde çöp sorunu protesto ettiler.

Akdeniz Sosyal Forumu Toroslar Çevre Meclisi tarafından düzenlenen eylem, yaklaşık 400 bin kişinin yaşadığı Toroslar Belediyesi Çavuşlu Mahallesi’ndeki Çöp Fabrikası’nda yapıldı. Eyleme, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Güler, Akdeniz Sosyal Forumu Başkanı Kemal Dama, bölgedeki mahalle muhtarları ile birlikte yaklaşık bin kişi katıldı.

Ağızlarında maskeler ile çöplüğe gelen çevreciler, insan sağlığını doğrudan tehdit eden çöp fabrikasının bölgeden kaldırılması istedi. Çevreciler, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan’a da tepki gösterdi.

DAMA: ÇÖP SORUNU, TÜM TÜRKİYE’NİN SORUNU
Akdeniz Sosyal Forumu Derneği Başkanı Kemal Dama, konuşmasında Karaduvar Mahallesi’ndeki dolum tesislerinin çevreye verdiği zarar ve ATAŞ Rafinerisi’ndeki yangının neden olduğu tehlikeyi hatırlatarak, “Kentin güney, kuzey ve doğu yakasındaki sorun, Mersin’in sorunudur. Çöp de sadece Toroslar’ın değil; tüm Mersin’in, hatta Türkiye’nin sorunudur. Güçlerimizi birleştirdik ve bu sorunların çözümü için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

ÖZKAN: ÇÖZÜM BULUNMALI
Mersin Çöp Fabrikası’nı “vahşi çöp depolama alanı” olarak adlandıran Akdeniz Sosyal Forumu Toroslar Çevre Meclisi Üyesi Bektaş Özkan ise, çöplerin buraya hiçbir işlem yapılmadan depolandığını söyledi.

Özkan, 1 milyon insanın ürettiği kimyasal madde, hafif ve ağır metaller, plastik, hastane atıkları ve daha bir çok zararlı atığın buraya döküldüğünü belirterek, buradan havaya karışan zararlı gazların insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini kaydetti.

Buradaki sorunun 400 bin insanı doğrudan etkilediğini ifade eden Özkan, “Bu, günümüzde bizler için kabul edilebilir bir uygulama olamaz. Birlikte bir çözüm bulmalıyız. Çünkü kaybedilen insan yaşamının ve sağlığının geri getirilmesi olası değildir. Hiç zaman kaybedilmeden çöp depolama sorunun çağdaş bir modelle çözümünü talep ediyoruz” diye konuştu.
Kaynak:NTVDenizHaber.Com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim