• BIST 9463.73
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 14 °C

Mersin sahilinde ilk kez "Deri sırtlı deniz kaplumbağası" görüldü

Mersin sahilinde ilk kez "Deri sırtlı deniz kaplumbağası" görüldü
Akdeniz'de yaşayan ancak Türkiye çevresinde çok az görülen deri sırtlı deniz kaplumbağası (dermochelys coriacea), Mersin’de Adnan Menderes Bulvarı sahilinde balıkçı ağına dolanmış halde bulundu.

Mersin sahilinde ilk kez "deri sırtlı deniz kaplumbağası" görüldü. Türkiye'de caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağasının önemli yuvalama alanları arasındaki kentte görülen 2 metrelik canlı, dolandığı balıkçı ağlarından kurtarıldı.

Akdeniz'de yaşayan ancak  Türkiye çevresinde çok az görülen deri sırtlı deniz kaplumbağası (dermochelys coriacea), Mersin’de Adnan Menderes Bulvarı sahilinde balıkçı ağına dolanmış halde bulundu.

Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine giden  Mersin Doğa Koruma ve Milli Park Müdürlüğü ile  Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ekipleri, suya girerek kaplumbağanın üzerindeki ağları kesti. Ağlardan kurtulan kaplumbağa, hızla kıyıdan uzaklaştı.

" Mersin kıyılarında ilk kez görüldü"

Merkez Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Mersin kıyılarında ilk kez deri sırtlı deniz kaplumbağası gördüklerini söyledi. Bu türün  Akdeniz'de yaşayan 3 deniz kaplumbağasından biri olduğunu belirten Ergene, "Kıyılarımızda yumurtlamıyor ve çok nadir görülüyor. Devasa boyuttaki hayvanlar bunlar. Yaklaşık 2 metre boyları oluyor." dedi.

Mersin'de kıyıya kadar gelen 2 metrelik kaplumbağanın, balıkçı ağına sarılı halde bitkin bulunduğunu ifade eden Ergene, "Muhtemelen balıkçı onu kurtarmak için ağını kesmiş ama o ağla beraber, boğulma tehlikesi içinde kıyıya sürüklenmiş." diye konuştu. Vatandaşların ihbarıyla hızla bölgeye hareket ettiklerini anlatan Ergene, şunları kaydetti: 

"Bizim için çok şaşırtıcıydı, çünkü deniz kaplumbağası denilince aklımıza ilk olarak caretta caretta veya yeşil deniz kaplumbağası geliyor. Neredeyse  Akdeniz'in efsanesi diyebileceğimiz deniz kaplumbağasıyla karşılaştık. Çok heyecan vericiydi. Hayvanı kurtarmak için hemen arkadaşımız denize girdi. Ağları çıkardı. Hatta o sırada arkadaşımız da çok büyük tehlike geçirdi. Hayvan suya doğru çekti, boğulma tehlikesi atlattı. Ama hayvanı kurtarmış olduk. Kıyılarımızda görülmesi çok önemli. Bu hayvanı hep anlatıyoruz ancak çok yakından varlığını görmek bizim için çok çok önemliydi. Bugüne kadar 4 kez tespit edilmiş, bunlardan 2'si ölü olarak görülmüş. Canlı halde  Mersin'de ilk kez görmüş olduk."

Ergene, deri sırtlı deniz kaplumbağasının daha önce  Hatay  Samandağ,  Antalya ve  Ege kıyılarında görüldüğünü bildirdi.

Üreme sezonu başladı

Kaplumbağaya yardım etmemeleri halinde ölebileceğine işaret eden Ergene, "Aslında bu balıkçı, ağı kesmiş ama daha çok boynuna dolandığı için hayvan baygın düşmek üzereydi. Deniz kaplumbağaları üreme sezonu başladı. Balıkçıların biraz daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Çünkü bu hayvanlar ağı göremiyor ve dolanıyorlar. Dikkatli şekilde, zarar vermeden onları ağlardan kurtarabiliriz. Bunlar dev boyutlu hayvanlar ama hiçbir zararları yok." ifadelerini kullandı. Üreme sezonu nedeniyle deniz kaplumbağalarının artık 20 metre derinliklerde dolaştığını ve kıyıya çıktıklarını bildiren Ergene, tüm vatandaşlardan daha dikkatli olmalarını istedi.

Deniz Haber Ajansı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim