• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 11 °C

Mersin Limanı elleçlemede 5. sıraya yükseldi

Mersin Limanı elleçlemede 5. sıraya yükseldi
Mersin Limanı'nda, yılın ilk 7 ayında limandaki yük trafiği, geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Limandan ihraç edilen yük miktarında yüzde 7 artış kaydedilirken, ithal edilen yük miktarındaki artış ise yüzde 31 olarak gerçekleşti.

Mersin Limanı'nda, yılın ilk 7 ayında limandaki yük trafiği, geçen yılın aynı dönemine göre arttı. Limandan ihraç edilen yük miktarında yüzde 7 artış kaydedilirken, ithal edilen yük miktarındaki artış ise yüzde 31 olarak gerçekleşti.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Aylık Göstergeler Temmuz Bülteni'ndeki bilgilere göre, Mersin Limanı'nda 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde Mersin ili elleçlenen yük miktarı, geçen yıla göre yüzde 21 artarak 18 milyon 39 bin ton olarak gerçekleşti. Söz konusu artışta özellikle ithalat yükleri etkili olurken, yük trafiğinde geçen yıla göre yükleme tonajı yüzde 6, boşaltma tonajı ise yüzde 30 arttı. Mersin Liman Başkanlığı, bu dönemde elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisinde 5. sırada yer aldı. Yük trafiğindeki gelişmeler Temmuz ayı itibariyle incelendiğinde ise yük trafiğinde yükleme tonajı 2011'in aynı ayına göre yüzde 18 artarak 994 bin 96 ton, boşaltma tonajı da yüzde 13 azalarak 1 milyon 393 bin ton seviyesinde gerçekleşirken, toplam yük trafiği ithalat hacmindeki azalışın etkisiyle yüzde 2 azalarak 2 milyon 387 ton seviyesine geriledi.

Mersin Liman Başkanlığı bazında yılın ilk 7 aylık döneminde ihracattaki gelişmeler değerlendirildiğinde; Ocak ayı haricinde ihraç edilen yük miktarının geçen yılın üzerinde gerçekleştiği ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 oranında artış kaydettiği gözlendi. Temmuz 2012'de limandan ihraç edilen yük miktarında da yüzde 7'lik artış olduğu görüldü. 2012 Ocak-Temmuz döneminde ithalattaki gelişmelere bakıldığında ise Mart ve Temmuz ayları haricinde ithal edilen yük miktarı, geçen yılın üzerinde gerçekleşerek yüzde 31 oranında arttı. 2012 yılının Temmuz ayında ise ithalat yükleri geçen yılın aynı ayına göre tarım ürünleri ve canlı hayvanlar, gıda maddeleri ve hayvan yemleri, katı mineral yakıtlar yük gruplarındaki gerilemenin etkisiyle yüzde 13 azalış kaydetti.

Mersin Liman Başkanlığı bazında transit ve dahili taşımacılık yüklerindeki gelişmeler incelendiğinde; 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde transit taşımacılık yüklerinde, 2011 Ocak-Temmuz dönemine göre yüzde 40, dahili taşımacılıkta da yüzde 4 artış olduğu görüldü. 2012 yılı Temmuz ayında ise transit taşımacılıkta önceki yıla göre yüzde 92 artış olurken, dahili yük taşımacılığında yüzde 6 azalış kaydedildi.

Mersin Limanı'nda, yılın ilk 7 aylık döneminde konteyner adeti bazında (TEU) da geçen yıla göre yüzde 13 oranında artış gerçekleşti. Söz konusu dönemde Mersin Liman Başkanlığı, Türkiye genelinde en fazla konteyner elleçlemesi yapılan liman başkanlıkları içerisinde 2. sırada yer aldı. Aynı dönemde limana uğrayan gemi sayısında da yüzde 18'lik artış oldu.

www.Denizhaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim