• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 8 °C

Mersin Büyükşehir’den tersaneye onay

Mersin Büyükşehir’den tersaneye onay
Türkiye’nin 40 yıldır Doğu Akdeniz’de tersane kurma projesi için Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden bakanlığın istediği olumlu görüş çetin görüşmelerin ardından Cumhur İttifakı’nın Meclisteki sandalye üstünlüğünün devreye girmesi ile alındı.

Yıllardır tersane projesinin bölgedeki doğal yaşamı yok edeceğini savunan çevrecilerin hukuksal mücadelesi sürerken yönetimin CHP’li, meclis çoğunluğunun ise Cumhur İttifakı’nda olduğu Büyükşehir Belediyesi, kararını verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısının ilk oturumunda tersaneye ilişkin, Cumhur İttifakı’nın Meclisteki sandalye üstünlüğünün devreye girmesi ile olumlu karar alındı.

40 YILLIK HAYAL

Mersin’in Silifke ilçesinde 1983’te yapımına başlanan ve 1985’te faaliyete geçen Silifke Taşucu Limanı’nda yapılması planlanan tersane projesi için hazırlanan Çevresel Etik Değerlendirmesi (ÇED) Raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılı Mayıs ayında onaylandı. Bakanlığın onayı le birlikte Doğu Akdeniz’in ilk tersanesi için çalışmalar hızlandı. 2003 yılında 49 yıllığına işletme ihalesini alan Mersin Ortak Girişim Grubu olan Akdeniz Taşucu Gem Sanayi AŞ (AKTER AŞ) de imar planı çalışmalarının tamamlanması için harekete geçti.

TERSANE İÇİR KARAR ÇAĞRISI MHP’DEN GELMİŞTİ

Konuyla ilgili yıllardır Mersin Büyükşehir Belediye Meclis’inden çıkacak imar kararını bekleyen şirketin projeye hız vermesi ile Büyükşehir Meclis’inde konu ilk olarak ocak ayında MHP’li Mahmut Tat’ın çağrısı le gündeme geldi. Ancak ocak ayında meclis üyelerinin konuyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı yönündeki tartışmalar üzerine konu tekrar meclise iade edildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı meclis toplantısında konu yenden gündeme geldi.

KOMİSYONDA Kİ ÇATLAK MECLİSE TAŞINMADI

3 CHP, 4 de Cumhur İttifakı’na mensup meclis üyelerinin oluşturduğu İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık le Kamu ve Özel Sektör Yatırımları Koordine ve İzleme Komisyonlarında hararetli tartışmalar yaşandı. Tersane yatırımının; çevresel sorunlar yaratacağı ve doğal yaşam alanlarına zarar vereceği, turizm potansiyelin olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle komisyonlarda oy çokluğuyla reddedildi. Ancak Cumhur İttifakı’nda çatlağa yol açan karar meclise yansımadı. Komisyonda görev alan bazı Cumhur İttifakı üyeler olumsuz görüş bildirmek istese de partilerin grup kararı alması le karar mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. CHP ve HDP ret kararına destek verirken, mecliste sandalye üstünlüğüne sahip AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın olumlu oy vermesi ile 41 ret, 30 kabul ve 2 çekimser oy sonucu komisyonun ret kararı kabul edilmedi ve Büyükşehir’den tersane projesine onay çıkmış oldu.

2 CHP’Lİ ÇEKİMSER KALDI

Teklifle ilgili CHP’li Muhittin Ertaş söz alarak, “Mersin için Silifke için çok önemli bir konuyu oyladık. Kimlerin ret, kimlerin olumlu oy verdiğinin tutanaklara geçmesin istiyorum” dedi. Başkan Seçer, isimlerin kayıt ve tutanak altına alındığını belirtti. Öte yandan oylamada CHP’li Mehmet S. Nane le S. Serhat Dövenci’nin çekimser oy kullandığı öğrenildi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hüsamettin Canbilen
21 Mayıs 2020 Perşembe 13:31
13:31
doğru ve stratejik bir karar vermişler,hayırlı olsun.Akdenizde 1 tane tersanemiz yoktu,olacak iş mi???? Şimdiye kadar yapılmaması büyük hata,vebali olanlardan şikayetçiyim. Bölgeye iş ve ekonomik getiri imkanı sağlayacak bir yatırım. Lehte ve çekimser oy verenlere teşekkür ederim.
178.233.232.50
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim