• BIST 9566.57
  • Altın 2472.239
  • Dolar 32.464
  • Euro 34.544
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 25 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 26 °C

Meriç Nehri geçit vermiyor

Meriç Nehri geçit vermiyor
Bulgaristan’da etkili olan yağışlar nedeniyle Meriç ve Tunca nehirlerindeki yükselme sürüyor. Sel tehlikesi nedeniyle Kapıkule’de otomobil giriş-çıkışı yapılamıyor.
MERİÇ NEHRİ GEÇİT VERMİYORBulgaristan’da etkili olan yağışlar nedeniyle Meriç ve Tunca nehirlerindeki yükselme sürüyor. Sel tehlikesi nedeniyle Kapıkule’de otomobil giriş-çıkışı yapılamıyor. Demiryolu trafiği de ulaşıma kapatıldı. Meriç nehri kıyısında önlemler de artırılıyor.EDİRNE - Bölgede incelemelerde bulunan Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Meriç Nehri’ndeki su seviyesinin 700 metreküp seviyesine ulaştığını, ancak şu an için sıkıntı yaşanmadığını söyledi.NTV canlı yayınına katılan Vali Miroğlu, büyük araçların kontrollü olarak Kapıkule’den geçebildiklerini ancak küçük araçların Hamzabeyli Sınır Kapısı’na yönlendirdiklerini belirtti.

Yetkililer, Meriç’teki su seviyesinin son 50 yılda ilk kez bu kadar yükseldiğine dikkat çekiyor. Nehirdeki artış nedeniyle Devlet Su İşleri ve sivil savunma ekipleri de hazır bekletiliyor.

Taşkına karşı Bosna Köyü boşaltılırken, Karaağaç mahallesi ile nehir kenarında bulunan İpsala İlçesi’ne bağlı köyler de uyarıldı. Taşkınlardan en çok ekili alanların etkilenmesi bekleniyor.

800 METREKÜP TAŞIMA YAPABİLİR
DSİ 11. Bölge Müdürü Numan Gündüz, nehrin yatağının 800 metreküp/saniye debiye kadar taşıma yapabildiğine işaret ederek, bu miktarın üzerindeki suyun taşkına neden olduğuna dikkati çekti.

Gündüz, akşam saatlerinde su debisinin 1000 metreküp/saniyeye ulaşmasının beklendiğini vurgulayarak, taşkına karşı önlem almaya devam ettiklerini bildirdi.

Gündüz, “Kazanova mevkiindeki sedde de 80 santimetre kadar dolgu yaptık. Halen nehirden taşkınlardan korunmak için yapılmış seddelerimizde yırtık veya patlama olmadı” dedi. Bulgaristan’da yaşanan taşkın yüzünden suların karayollarına kadarulaştığına değinen Gündüz, “Bulgaristan’ın Sivilingrat kasabasında, Meriç Nehri’ndeki su miktarının 1595 metreküp/saniye debisinde olduğu bilgisini aldık. Bu suyun Edirne’ye gelişi sürüyor” diye konuştu.

SINIR KAPISI KAPATILDI
Meriç nehrinin taşması nedeniyle Bulgaristan-Türkiye sınırındaki Kaptan Andreevo gümrük kapısı trafiğe kapatıldı. Bulgaristan Devlet Radyosu (BNR), sabah saatlerinde sadece ağır taşıtların geçebildiği Kaptan Andreevo kapısının, suların yükselmesi nedeniyle ilerleyen saatlerde tüm araçların geçişine kapatıldığını bildirdi.

Bu arada Hasköy Bölge belediye idaresi sözcüsü Darina Stamova, halen devam eden sağanak yağış ve Topolnitsa barajının taşması sonucu yatağından çıkan Meriç nehrinin, Kaptan Andreevo bölgesinde E-80 yolunun bir bölümünü sular altında bıraktığını açıkladı.
Kaynak:NTVMSNBCDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim