• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 22 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 16 °C

Marmara'ya da Radar Gözetimi

Marmara'ya da Radar Gözetimi
Türkiye, gemi trafik hizmetleri için Şarköy, Armutlu ve Bozcaada'ya kuracağı 3 yeni radar istasyonuyla boğazlardaki trafiği elektronik ortamda izleyebilecek.
Türkiye, gemi trafik hizmetleri için Şarköy, Armutlu ve Bozcaada'ya kuracağı 3 yeni radar istasyonuyla boğazlardaki trafiği elektronik ortamda izleyebilecek. 
 
Türkiye, gemi trafik hizmetleri için Şarköy, Armutlu ve Bozcaada'ya kuracağı 3 yeni radar istasyonuyla boğazlarda elektronik izleme alanında dünyanın en uzun kapsama alanına sahip ülkelerinden birisi haline gelecek. 
     
Yeni kulelerin devreye alınmasıyla izleme alanı 164 milden 204 mile çıkarken, İstanbul ve Çanakkale boğazlarını kullanan gemiler, Marmara Denizi'nin yanı sıra boğazlara yaklaşırken ve ayrılırken 20 mil boyunca da izlenecek. 
     
Türk boğazlarında aşırı yoğunluk nedeniyle oluşan riskleri ortadan kaldırmak ve kazaları minimuma indirmek üzere geliştirilen Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, son etabının tamamlanmasıyla yeni yılın başında bütün unsurlarıyla uygulamaya konulacak. 
     
Denizcilik Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, Türk boğazlarındaki trafik yoğunluğu her geçen gün daha da artıyor. Montrö Antlaşması'nın imzalandığı 1936'da Türk boğazlarından 4 bin 500 gemi geçerken, bu sayı 2004'te 54 bin gemiye ulaştı. Taşınan tehlikeli yüklerin miktarı da 143 bin tona yükseldi. 
     
Türk boğazlarında güvenliği maksimum düzeye çıkarmak, gemilere seyir yardımı ve kurallar doğrultusunda gemi trafik organizasyonu yapmak üzere geliştirilen Türk Boğazları Gemi Trafik Yönetim ve Bilgi Sistemi Projesi 2004 yılı başında uygulamaya konuldu. ''VTS'' diye adlandırılan ve 3 aşamaya bölünen sistemin 2 etabı gerçekleştirilirken, son etap için çalışmalar sürüyor. Denizcilik Müsteşarlığı, bu etabın ödeneğini Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na gönderirken, önümüzdeki günlerde çelik kulelerin Şarköy, Armut ve Bozcaada'ya kurulması planlanıyor. Kulelerde, radarlar, su ölçüm algılayıcısı, tuzluluk, sıcaklık profilleyicisi, akıntı algılayıcı, kapalı devre televizyon sistemi ve hassas kameralar ile telsiz teçhizatları bulunuyor. 
     
Yeni istasyonların kurulmasıyla İstanbul ve Çanakkale boğazları ile Marmara Denizi'ndeki gözetleme istasyonu sayısı 16'ya yükselecek. Halen 17 mil uzunluğundaki İstanbul Boğazı'nda 8, Çanakkale Boğazı'nda ise 5 gözetleme istasyonu bulunuyor. Yeni istasyonların devreye alınmasıyla 164 mil uzunluğundaki Türk boğazlarının yanı sıra Marmara Denizi de Armutlu istasyonundan sıkı şekilde gözetlenecek. Türk boğazlarını kullanacak gemiler, Marmara Denizi'nin yanı sıra, boğaza yaklaşırken ve ayrılırken 20 mil boyunca da elektronik olarak izlenecek. Böylece Türk boğazlarında izlenen alan 164 milden 204 mile çıkacak ve Türkiye, VTS sistemleriyle elektronik izleme alanında dünyanın en uzun kapsama alanına sahip ülkelerinden birisi haline gelecek. 
     
BİRÇOK ÜLKENİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR
    
Denizcilik Müsteşarı Yılmaz, VTS sisteminin çok üst düzey bir sistem olduğunu ve dünyanın birçok ülkesinden ziyaretçi aldığını belirtti. Sistemin devreye alınmasıyla güvenlikten hiçbir taviz verilmeden, gemi trafiği yüzde 20 oranında artarken, kazaların azaltıldığını kaydeden Yılmaz, birçok ülkenin denizcilik otoritesinin sistemi incelemek üzere Türkiye'ye geldiğini söyledi. 
Türkiye'nin VTS sisteminde çok deneyimli uzak yol kaptanlarını görevlendirdiğini ifade eden Yılmaz, personel konusundaki niteliği ile Türkiye'nin diğer ülkelere göre çok ileri düzeyde olduğunu vurguladı. Yılmaz, İzmit ve Aliağa körfezleri ile İzmir ve İskenderun'a da VTS sistemini kurmayı planladıklarını, böylece bu bölgelerde de güvenliğin maksimum düzeye çıkarılacağını belirtti. İsmet Yılmaz, ''Türk denizciliği artık çok daha güvenli ve kaliteli hizmet verecek'' dedi. DenizHaber.Com 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim