• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 11 °C

Marmaray ulaşımın mihenk taşı

Marmaray ulaşımın mihenk taşı
Başbakan Erdoğan, Marmaray’ın bitmesi ve bütün raylı sistemlerin birbiriyle bütünleştiğinde, İstanbul’un adeta raylı sistem ağıyla kuşatılacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Zeytinburnu-Bağcılar tramvay hattı açılışında yaptığı konuşmada, gerek proje, gerek uygulama, gerekse fizibilite safhasında olan çalışmalar bitirildiğinde, İstanbul’un ulaşım noktasında denizle de bütünleşme sağlandığında hangi noktaya gelineceğinin düşünülmesini istedi.

Marmaray’ın bitmesi ve bununla birlikte bütün raylı sistemler birbiriyle bütünleştiğinde, İstanbul’un adeta raylı sistem ağıyla kuşatılacağını dile getiren Erdoğan, bu çalışmaların basit rakamlarla bitirilecek projeler olmadığını, çok ciddi rakamlar gerektiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan, buna özel sektörün de pek hevesli olmadığını belirterek, "Çünkü bunlar öyle geri dönüşümü kısa zamanda olan, öyle para kazanan yatırımlar değil. Bunlar sadece sosyal içerikli olan yatırımlar durumunda" diye konuştu.

Erdoğan, bu dönemde her şeyin çağın gereklerine ve 7’den 70’e hiçbir ayrım yapılmadan, tüm insanların ihtiyacına cevap verecek şekilde yapıldığını söyledi.

Zeytinburnu tramvay istasyonundaki üst geçitte özürlüler asansörü bulunduğuna da işaret eden Erdoğan, bunların geçmişte düşünülmediğini, ancak şimdi kentteki tüm üst geçitlerde görülebileceğini kaydetti.

GÖÇÜ ENGELLEMEK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özellikle büyük şehirlerin ulaşım hizmetlerinin yıllar yılı ihmale uğrayan alanlardan biri olduğunu anlatarak, televizyonda tanık olduğu programdaki bir sohbete değindi.

Programı izlerken ülke ve millet adına üzüldüğünü dile getiren Erdoğan, "Çünkü, bazı insanlar bakıyor, ama göremiyor. Eskilerin dedikleri var ya, ’bakar-kör’, diyor ki, ’İstanbul’da her taraf inşaat. Saatlerce kuyruklarda bekliyoruz...’ Afedersiniz, bunlar bu 1-2 yılın birikimi mi? On yılların neticesi" diye konuştu.

"Türkiye’nin bir numaralı göç alan şehri olan İstanbul’da ihtiyaçlara hangi yolla, kavşakla, raylı sistemle, deniz ulaşımıyla cevap vereceksiniz?" diyen Erdoğan, "Ama bunlar ne yaptılar? Şunu söylediler: ’Doğurmayın’ dediler. Peki göç? ’Göçe devam edebilirsiniz’ dediler" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, kendilerinin "Göçü engelleyelim" dediklerini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne yapalım? Göç eden vatandaşımızın yaşadığı yerleri modern yerler haline getirelim. Bunun için 2007 yılı sonuna kadar yolu, suyu, sağlık ocağı olmayan köy kalmasın diyoruz. Bunun adımlarını attık. Bu adımları attıkça, halkımız o yerlerini bırakmayacak. Kusura bakmayın, İstanbul’un taşı-toprağı altın değil. O, tarihteydi. Şimdi İstanbul’da yaşam koşulları çok ağır, pahalı. Onun için de buraya gediği andan itibaren kapı kapı dolaşıp, ya iş, ya mali noktada destek istiyor veya ’şuyum, buyum yok’ deyip belediyelerin, sosyal kurumların kapılarını aşındırıyor."

GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ

Erdoğan, bu koşulların Anadolu’da çok daha farklı ve ucuz olduğunu, bu konuya siyasi ve ideolojik yaklaşılamayacağını, aslında milli duyarlılığın da bu olduğunu söyledi.

780 bin kilometrekarenin, gayet iyi ve objektif bir bakışla değerlendirilerek masaya yatırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, kendilerinin bunu yaptığını anlattı.Erdoğan, iktidarlarında, "Türkiye’nin bir değişim ve dönüşüm yaşadığını, halkın kendine olan özgüveninin artması, milletin ve ülkenin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarılmasını" istediklerini kaydederek, "Bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin temel göstergelerinden biri şu anda içinde bulunduğumuz ulaşım altyapısında ve taşıma kalitesinde aldığı mesafelerdir" dedi. Başbakan Erdoğan, iktidarlarında yerel yönetimlerle dayanışma içinde önemli ulaşım projeleri konusunda yatırımlar yapıldığına da dikkat çekerek, sadece şehirleri çağdaş yollarla birbirine bağlamanın yetmediğini, şehir içi ulaşımı da rahatlatmak gerektiğini, bunun bütün dünyanın sıkıntısı olduğunu bildirdi. Recep Tayyip Erdoğan, "Ancak, sadece bugünün sorunlarını hesap ederek çare arayışına girerseniz, o zaman siz iş tamamlayamayan idareci konumuna düşersiniz. Hem merkezi, hem de yerel yönetimler, şehirlerin artan nüfus yapılarını dikkate alan uzun vadeli, geniş perspektifli projeler geliştirmek zorundadır" diye konuştu.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim