• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 13 °C

Marmarada ticari balık türleri çok azaldı

Marmarada ticari balık türleri çok azaldı
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, "Ciddi kurumların yaptığı araştırmalar, Marmara Denizi'nde, eskiden 100 olan ticari balık türünün, denizdeki oksijen azalması nedeniyle 5-6 türe düştüğünü gösteriyor" dedi.

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, "Ciddi kurumların yaptığı araştırmalar, Marmara Denizi'nde, eskiden 100 olan ticari balık türünün, denizdeki oksijen azalması nedeniyle 5-6 türe düştüğünü gösteriyor" dedi.
Bir balıkçılık firmasının da sahibi olan Osman Kocaman, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bandırma'da bu yıl rekor derecede palamut balığı görülmesinin sevindirici olduğuna dikkati çekti. 2005 yılında da böyle böyle bir palamut akını görüldüğünü vurgulayan Kocaman, şunları söyledi:

"Bu yıl, çok iyi palamut avcılığı bekliyorduk. Bunun gerçekleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımız da bol bol, ucuz protein alma olanağına kavuştu. Bandırma'da palamudun tarihi, antik çağlara dayanıyor. Göç eden bir balık olan palamut, Bandırma'nın sembolüdür. Ancak bu balık bolluğu, Bandırma Körfezi'ne ait değildir. Yüzde 90-95'i Karadeniz'de avlanan Bandırmalı balıkçı teknelerinden gelen palamutlardır. Bandırma, aynı zamanda yıllardır bir palamut dağıtım merkezi olarak hizmet veriyor."

Son çıkan su ürünleri yönetmeliğinin, 24 metrenin altındaki sığ sularda avlanma yasağı getirdiğine dikkati çeken Kocaman, "Şimdi bize, 'Bakın siz bu yasağa karşı çıkıyorsunuz ama balık, nasıl bollaştı' diyorlar. Oysa bizim sözlerimizde bir çelişki yok. Örneğin, küçük balıkçılar, yine balık tutamıyor. Bandırma Körfezi'ne balık girmiyor. Ciddi kurumların yaptığı araştırmalar, Marmara Denizi'nde, eskiden 100 olan ticari balık türünün, denizdeki oksijen azalması nedeniyle 5-6 türe düştüğünü gösteriyor. Yani, denizlerimiz kirli" diye konuştu.

Kocaman, denizlerdeki palamut balağının yüzde 70-80'ini, 40 metrenin üzerindeki teknelerin tuttuğunu belirterek, şöyle devam etti: "Ancak ülkemiz denizlerinde avlanan teknelerin yüzde 20'si büyük boy, yüzde 80'i ise küçük boydur. 24 metrenin altında avlanma yasağının, denizlerimizdeki balığın artış kaydedip kaydetmeyeceğinin en büyük göstergesi, göçmen palamut balığının bolluğu değil, suların soğumasıyla birlikte çinekop ve lüferin görülüp, görülmemesi olacaktır. En büyük test, budur. Ancak, ilgili bakanlığımızın, 24 metre altında avlanma yasağı kararının, önümüzdeki yıl yeniden değerlendirmesi gerektiğine inanıyorum."

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
DENİZ
01 Kasım 2012 Perşembe 14:28
OKSİJEN
Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman bey,siz denizleri kim kirlettiğini anlayamadınızmı hala,takmışsınız kafaya 24 mt yi.odanızın üyelerinizin ağır sanayi pisliklerini nerelere akıttıklarını,kontrollerini biliyorsunuz tabi..nereye gönderiliyor atık sıvı zehirler..göllere,çaylara,derelere,nehirlere,topraktan aşağı derinliklere oradanda denizlere..tv ler,gazateler,,internet kanallarında bas bas bağıranlara kulak tıka,görme,ondan sonra 100 çeşitten 5 çeşite indi diyorsun..sorumluluğunuzu üyelerinize zehirleyenlere cezai müyeide yaptınızmı hiç,olmaya bilirde,,acaba bünyenizde kontrol mekanizması kurdunuzmu,doğayı zehirlemeyi önleyen alt komusyan varmı,olamaz,yapamazsınız tabi,,dersinizki balıklar yok oldu,24 mt bahane edersiniz...evet palamut bollandı,lüferde seneye oranla biraz olsun bollandı,,oltayla zoka ile lüfer yakalanmakta sahil deniz kentlerimizde..mazeret aramayın..aslı göreviniz üyeleriniz doğaya karşı korumaktır.tarım bakanlığı uygulşaması çok güzel..allah razı olsun...sahillerde yavru balıklar çoğaldı..büyüdüler 2 parmak kalınlığında 3 karış sarganlar oluştu,karagöz kötekler,tarakçı,izmarit bollandı...kıraca istavrit oldu bir karış 2parmak eninde oldu.....ben 28 de motorla 5 olta ile palamut çektirdik 25 tane yakalandı 800gr ile 1000gr arasında...diğer balıkçı arkadaşlarda aynısı...oksijenimize sahip çıkalım..lafla değil,icratt göterelim...katliyam edenleri reklam edelim....
81.214.71.174
Hüseyin BALBUNAR
25 Ekim 2012 Perşembe 00:20
KİRLİLİK
Bandırma körfezine kirlilik ve kokudan insan giremiyor ki balık girsin!!!
78.178.173.148
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim