• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 10 °C
  • Çanakkale 13 °C

'Marine Money Istanbul Forumu' konulu webinar düzenlendi

'Marine Money Istanbul Forumu' konulu webinar düzenlendi
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) ana sponsorluğunda "Marine Money Istanbul Forumu" konulu webinar düzenlendi. Çevrimiçi ortamda düzenlenen forumda İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, "Türk Denizciliğinin Son Yıllardaki Gelişimi ve Gelecek Vizyonu" hakkında bilgiler verdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) ana sponsorluğunda “Marine Money Istanbul Forumu” konulu bir webinar düzenlendi.

Çevrimiçi olarak üç oturumda düzenlenen forumun ilk oturumunda Türk denizciliğinin son yıllardaki gelişimi ve gelecek vizyonuyla küresel denizcilik piyasaları ele alındı.

İkinci oturum ise Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) Başkanı ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcı Şadan Kaptanoğlu moderatörlüğünde gerçekleşti. Türkiye ve dünyadaki deniz taşımacılığı sektörünü etkileyen makro ölçekteki konuların detaylandırıldığı oturumda İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve İMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Muhtaroğlu da konuşmacı olarak yer aldı. Son oturumda ise 2021 yılında denizcilik finansmanı opsiyonları başlıklı konu görüşüldü.

”TÜRK DENİZCİLİĞİNİN SON YILLARDAKİ GELİŞİMİ VE GELECEK VİZYONU”

“Marine Money Istanbul Forumu” başlıklı webinarın açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, “Türk Denizciliğinin Son Yıllardaki Gelişimi ve Gelecek Vizyonu” hakkında bilgi verdi.

Mavi ekonomi olarak adlandırılan denizciliğin Türkiye’de genel ekonomiye katkısının yaklaşık 18,4 milyar dolar, yurt içi hasılası (GSYH) içindeki payının ise yüzde 2,5 civarında olduğunu belirten Kıran, Türk sahipli gemi filosunun 28,9 milyon DWT kapasite ve yaklaşık 1.500 gemi ile dünyada 15. sırada yer aldığını söyledi.

2020 yılında limanlarda toplamda 496,6 milyon ton yük elleçlendiğini belirten Kıran, Covid-19 pandemisi nedeniyle 2020 yılı ikinci çeyreğinde elleçleme miktarlarında düşüş gerçekleşse de, yıl genelinde elleçleme miktarlarında 2019 yılına oranla toplamda yaklaşık yüzde 2,6 oranında bir artış gözlendiğini kaydetti.

Türkiye’de yıllık 4,65 milyon DWT/yıl üretim kapasitesine sahip 84 faal tersane bulunduğunu kaydeden Kıran, balıkçı tekneleri ve römorkörlerin ülkemizin bu alanda en önemli ihracat kalemlerini oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’nin, yat yapımı alanında da dünyada önemli bir yere sahip olduğunu belirten Tamer Kıran, birçok ülkeden Türk yat sektörüne mega yat inşa siparişleri verildiğini belirterek “Türkiye, son ‘Boat International Global Order Book’ verilerine göre, 2020 yılında yat yapımında uzunluk ve mega yat siparişleri açısından üçüncü sırada yer alıyor” dedi.

Son yıllarda gemi geri dönüşüm sektörünün, öne çıkan bir diğer sektör olduğunu belirten Tamer Kıran, Türkiye’nin uluslararası standartlara uygun 8 adet yeşil gemi geri dönüşüm tesisi ile dünya gemi geri dönüşüm sektöründe Hafif Deplasman Tonajı (LDT) bazında 4. sırada yer aldığını ve bu tesislerin faaliyetlerini AB yönetmeliklerine uygun olarak yürüttüğünü anlattı.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNDE YENİ TRENDLER

Küresel üretim pazarlarındaki değişimler, üretim ve tüketimin sürdürülebilirliğine yönelik gelişmeler, enerji üretim ve tüketim merkezlerindeki değişiklikler, teknolojik yenilikler, iklim değişikliği ve son olarak pandemi gibi birçok etken sebebiyle dünya ticaretinde ve dolayısıyla denizcilik sektöründe yeni trendler oluştuğuna dikkat çeken Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Bu doğrultuda Türk denizcilik sektörü yeni fırsatlara ve yeni pazarlara uyum sağlamaya çalışıyor. Bu eğilimler, ülke olarak yeni ticaret yollarından ve yeni pazarlardan mümkün olan en yüksek payı alabilmek için proaktif olmayı gerektirir. Bu nedenle denizcilik sektörünün sürdürülebilir büyümesini engelleyebilecek güvenlik tehditlerinin zamanında ve etkin bir şekilde analiz edilmesi ve deniz ticaret yollarında güvenliğin sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.”

Denizcilik sektörünün işgücünü, nitelikli denizcilerin oluşturduğuna dikkat çeken Kıran, insansız ve tam otomatik gemilerle ilgili çalışmalar devam etmekle birlikte, yakın gelecekte denizcilere olan ihtiyacın azalmayacağını, tam tersine kademeli olarak artacağının öngörüldüğünü söyledi.

Türkiye’de, yaklaşık 42 bini zabit ve 99 bini aktif yeterlilik belgelerine sahip olmak üzere toplam yaklaşık 141 bin aktif denizci bulunduğunu belirten Tamer Kıran, ülkemizin en büyük denizci tedarikçi ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Denizcilik sektörünün, doğası gereği yüksek sermaye ve uzun vadeli finansal kredi gerektiren bir iş sektörü olduğunu, sektörde yapılacak yatırımlar için artık geleneksel olanlar yerine alternatif yatırım araçlarının tercih edildiğini anlatan Tamer Kıran, özellikle 2008 krizinden sonra konvansiyonel denizcilik finansmanının önemli ölçüde değiştiğini ve yeni yöntemler getirildiğini sözlerine ekledi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim