• BIST 9693.46
  • Altın 2509.906
  • Dolar 32.5696
  • Euro 34.7707
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 15 °C

Mareşal Tito’nun Galeb süperyatı müze oluyor

Mareşal Tito’nun Galeb süperyatı müze oluyor
Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Mareşal Josip Broz Tito’nun 117 metre uzunluğundaki yatı Galeb, müzeye dönüştürülüyor.

 Yugoslavya lideri Tito tarafından kullanılan ancak savaş sonrasında ortadan kaybolan ve aradan geçen zaman içinde çok harap duruma düşen Galeb yatının, detaylı bir yenileme çalışması sonrasında müze olarak kullanılacağı açıklandı. 

Tito’nun ölümü sonrasında Galeb yatının mülkiyeti, Yugoslavya devletinin bölünmesi ile Karadağ devletine geçmişti. Karadağ hükümeti ise, Galeb yatını Yunanlı milyoner John Paul Papanicolaou’ya satmıştı. “Christina O” süperyatının da sahibi olan Yunanlı milyoner, aradan geçen on yıl sonrasında bakım maliyetlerini ödemediği için, yata bu sefer Hırvatistan hükümetince el konuldu. 

On yıl önce açık arttırma ile satılan Galeb, o zaman 85.000 pound başlangıç bedeli ile çıkmıştır. Hurda halinde de olsa 750.000 dolar bedel ile satılan süperyatın, sahip olduğu kültürel miras statüsü nedeniyle yok olmadan yaşamına devam etmesi gerekiyordu.

Açık arttırma ile Galeb'i satın alan Papanicolaou, bu konuya itiraz ederek işi mahkemeye götürdü. Aradan geçen on yıl sonunda Galeb, Hırvatistan’ın en büyük liman kenti Rijeka’ya getirildi ve yatın yüzen bir müzeye dönüştürüleceği, bu proje maliyeti için de yaklaşık 10 milyon Euro bütçe ayrıldığı duyuruldu.

Galeb'in kültürel anlamda önemi çok büyük. Mareşal Tito, Yugoslav devletinin dümeninde olduğu dönemlerde konumunun sağladığı avantajları fazlasıyla kullanıyordu. Galeb, bu sefa içinde yaşamın en önemli göstergesi olmuştu. Galeb, 1938 yılında İtalya’nın Genova kentinde inşa edilmişti ve denizlerdeki yaşamının ilk döneminde başka bir isme sahipti. İkinci Dünya Savaşı'nda bombalama sonrasında hasarlanmış ve sonrasında yenilenmiştir. Bir kaç yıl sonrasında ise yenilenme sonrasında, Yugoslav donanma okul gemisi olarak görev yapmaya başladı.

Bu aşamada Tito, devlet işlerinde kendi kişisel kullanımı için el koymuş oldu. Tito, 117 metrelik Galeb süperyatında 100’den fazla dünya liderini ağırladı. Ağırladığı dünya liderleri arasında kendisi gibi bir diktatör olan, Libya Devlet Başkanı Albay Kaddafi ile resimleri hala hafızalardadır. Tito’nun sinema dünyası yıldızlarına ilgisi çok fazlaydı. Süperyatında, Fransız Sofie Loren, Hollywood yıldızları Elizabeth Taylor ve Richard Burton’u şöhretlerinin zirvesindeyken ağırlamıştı. 

Galeb, çıktığı 14 seferde dünyanın üç farklı kıtası, Avrupa, Asya ve Afrika’da 18 ülkeyi ziyaret etmişti. Josip Broz Tito, Galeb'i son kez ölümünden bir yıl önce 1979 yılında kullanmıştı.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim