• BIST 9079.97
  • Altın 2307.267
  • Dolar 32.3405
  • Euro 35.0516
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 16 °C

Mahkeme, Saros Körfezi için 'ÇED olumlu' kararını iptal etti

Mahkeme, Saros Körfezi için 'ÇED olumlu' kararını iptal etti
Saros Körfezi’nde devam eden doğalgaz boru hattı ve limanı inşaatı için verilen ÇED kararının, Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiği öğrenildi.

Edirne’nin Keşan ilçesindeki Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Gemi Liman ve Boru Hattı Projesi’ne ilişkin yurttaşların 3 yılı aşkın süredir beklediği nihai karar geldi.

Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi tarafından açılan dava sonucunda Edirne İdare Mahkemesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca alınan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararını iptal etti.

Bakanlık tarafından alınan 2019 tarihli kararda hukuka uyarlık olmadığını belirten Edirne İdare Mahkemesi, katliama ‘dur’ dedi. Mahkemenin verdiği kararı yaptıkları basın açıklamasıyla duyuran yaşam savunucuları BOTAŞ’a seslenerek “Hukukun sürecin olduğumuz gibi Saros’u terk etmenizin de takipçisi olacağız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na seslenen Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, “Uyarıyoruz. Mahkeme iptal kararını derhal uygulayın ve liman inşaatını ve boru hattı yapımını hemen durdurun” diye konuştu.

ÇED OYUNU BOZULDU

“ÇED oyununu bozduk” diyen Karagöz, “Halkın iradesinin de haklarının da yok sayıldığı liman inşaatının ve boru hattının hukuksuzluğu bilimsel raporlar ve ikinci iptal kararı ile hüküm altına alınmıştır. Bakanlık ve BOTAŞ bilime ve yargı kararına saygı göstermek ve inşaatı hemen bugün Anayasa gereği durdurmak zorundadır” ifadelerini kullandı.

BOTAŞ’a Saros’tan çıkmaları çağrısı yapan Karagöz sözlerine şöyle devam etti:

“10 Temmuz 2021 günü Keşan’da yurdun dört bir yanından gönüllülerimizle bir araya gelerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve BOTAŞ’ın Saros’a yaptıklarını hep birlikte haykıracağız. Saros Körfezinin tüm kıyılarını, doğal yaşamı, denizimizi tüm kötülüklerden korumaya bilinç, kararlılık ve dayanışmayla devam edeceğiz.”

VERİLEN ZARAR TELAFİ EDİLMELİ

Davanın avukatı Bülent Kaçar da, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve BOTAŞ, Saros FSRU Limanı ve Kara Boru Hattı inşaatını derhal durdurarak denizimizden, tarlalarımızdan ve ormanlarımızdan derhal çıkmalıdır. Anayasa’nın 125.maddesine göre "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verdiği hukuksuz ÇED olumlu kararı nedeniyle BOTAŞ şirketi de bilime ve hukuka aykırı hazırlattığı ÇED raporunu nedeniyle Saros Körfezinde denize, tarlalara ve ormanlara verilen tüm zararları gidermek ve telafi etmek zorundadırlar” dedi.

TÜM ÇALIŞMALAR DURDURULMALI

Saros FSRU projesine ilişkin tüm çalışmaların bir an önce durdurulması gerektiğini kaydeden Kaçar sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

“Devlet kurumları olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve BOTAŞ şirketi Anayasa’ya ve kanunlara karşı gelmekten derhal vazgeçmeli, halkın iradesine ve yargı kararına hemen bugün saygı göstermelidir. Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi bileşenleri Keşan Kaymakamlığı’na Saros FSRU Gemi İskelesi ÇED Olumlu kararının iptaline dair Edirne İdare Mahkemesi’nin kararının derhal uygulanması için bugün dilekçe vereceklerdir. İdari Yargılama Usul Kanununun 52.maddesine göre "Temyiz yoluna başvurulmuş olması mahkeme kararlarının yürütülmesini durdurmaz” Keşan Kaymakamlığı’nın ve Keşan Jandarma İlçe Komutanlığı’nın idari yargı kararını uygulayarak Saros FSRU projesine dair tüm çalışmaları ivedilikle durdurmasını talep ediyoruz.”

saros-001.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim