• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 21 °C

Mahkeme, Kleopatra Koyu ihalesini iptal etti

Mahkeme, Kleopatra Koyu ihalesini iptal etti
Kleopatra Koyu'nun ihaleyle 29 yıllığına kiraya verildiği ihale iptal edildi. Mahkeme, koydaki yapılaşmanın bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği yönündeki bilirkişi raporunun ardından ihalenin iptaline karar verdi.

Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova turizm bölgesindeki Kleopatra Koyu'nun yıllık 505 bin lira kira bedeliyle 3 firmanın ortaklığındaki şirkete 29 yıllığına kiraya verildiği ihale, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nce iptal edildi.

Tekirova bölgesindeki Kleopatra Koyu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nce 30 Mayıs'ta yapılan ihaleyle 3 firmanın oluşturduğu ortaklığa, 29 yıllığına kiralandı. Antalya Barosu, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Tekirova sakinleri, ihalenin iptali için Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Dava dilekçesinde; Kleopatra Koyu'nu yapılaşmaya açan, 6 Nisan 2018 onay tarihli Tekirova Tabiat Parkı Gelişim Planı'nın, öncelikle yürütmesinin durdurulması, yargılama sonunda da iptal edilmesi talep edildi. Dilekçede, planı hazırlayan Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yapılaşmayı onaylama yetkisinin bulunmadığı belirtildi.

Nisan’da yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme heyeti, yapılaşmanın bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği yönündeki bilirkişi raporunun ardından ihalenin iptaline hükmetti.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nden yapılan açıklamada, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde görülen davada, dava sürecinde yürütmenin durdurulmasına karar verilmediği için yatırımcıların hızla yapılaşma yoluna gittiği, kamu yararına aykırı olarak 'bungalov' adı altında 100- 300 metrekarelik villalar yapılarak, belirli kesimin kullanıma açıldığı ve halka kapatıldığı belirtildi.

Planlar iptal edilmesine rağmen yargı kararının uygulanmadığı, her iki alanın halen halkın kullanımına açılmadığı belirtilen açıklamada, "Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararı ile dava konusu alanda yapılaşmanın önüne geçilmiştir" denildi.

'KAZANAN HALKIMIZ OLDU'

Bilirkişi raporunda da yapılaşmanın bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği dolayısıyla planlama esasları ile kamu yararına uyarlık sonucuna varılmadığı belirtilerek şunlar kaydedildi: 

"Mahkeme tarafından 'Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, esasta oy birliğiyle karar verildi' denilerek, Tabiat Parkı statüsündeki ender bir doğa parçası olan alana, rant uğruna üst ölçekli plan kararları ile turizm amaçlı yapılaşma kararı getiren, alt ölçekli yapılaşmaya yönelik plan kararları ile yapılaşma koşullarını belirleyen, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları yapılmadan, üstelik halkın bilgilenme ve hak arama özgürlüklerinin önü kapatılmak amacıyla uzun devreli Gelişme Planları askıya çıkarılmadan, yangından mal kaçırırcasına onaylanarak, nedeni anlaşılamaz bir acelecilikle ihale edilen dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Mahkemenin hem yürütmenin durdurulması hem de iptal kararları ile Tabiat Parkı olan Tekirova Mehmet Ali Bükü (Kleopatra Koyu), halkımızın kullanımında kalmıştır. Kazanan halkımız olmuştur."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim