Avrupa Birliği Genel Sekreteri Oğuz Demiralp, limanlar konusunun Gümrük Birliğinin (GB) değil, Kıbrıs sorunun parçası olduğunu belirterek, ''Burada sorun, Türkiye'ye mal ihraç eden Rum tüccarların, nakliye masraflarının yüksekliğinden kaynaklanan ticari bir sorundur. Sırf 'Rum tüccarların nakliye masrafları artıyor' diye dramatik hava yaratmanın, mantıkla ve insan haklarıyla uyuşan bir yanı yoktur'' dedi.
Demiralp, Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyelerine ''Türkiye-AB İlişkileri, Müzakere Süreci ve Siyasi Kriterler'' konusunda sunum yaptı. Milletvekillerine, Avrupa Birliği İlerleme Raporu hakkında bilgi veren Demiralp, bu raporda Türkiye'nin siyasi reform konusunda ilerleme kaydettiğinin belirtildiğini söyledi. Raporda, ekonomik konularda ayrıntılı tespitler bulunduğunu, müktesebat konusundaki 34 fasılda ilerleme olduğunu; balıkçılıkla ilgili fasılda ise ilerleme kaydedilmediğinin vurgulandığını anlatan Demiralp, tarama sürecine ilişkin teknik bilgiler sundu. Katılım sürecini 5 hatlı bir tren gibi düşünmek gerektiğini ifade eden Demiralp, bunların müktesebata uyum, sivil toplum diyaloğu, mali işbirliği, Gümrük Birliği ve siyasi reformlar olduğunu bildirdi. Demiralp, Türkiye'nin 50 yıl önce Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalayan ilk 12 ülkeden biri olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: ''Avrupa normlarını ortaya koyan 121 ülkeden biri Türkiye'dir. Bunu, hiç unutmamak gerekir; siyasi reform yaparken, aslında 50 yılı aşkın bir süre önce kendimizin ortaya koyduğu normlara uyum sağlamaya çalışıyoruz. Bu, bizim kendimizi aşma konusudur. Avrupa Birliğine hoş görünme gayreti olarak değerlendirilmemeli. Tarama sürecinde tüm raporlar ortaya çıktıktan sonra meydana çıkacak yol haritası, milli bir yol haritası olacaktır. İç siyasetten etkilenmeden, Türkiye'nin tüm partileri ve kurumlarıyla bu yol haritasına sahip çıkması ve kabul etmesi gerekir.'' LİMANLAR KONUSUBüyükelçi Demiralp, AB'nin, limanlar konusunu Gümrük Birliğinin bir parçası olarak gördüğünü belirterek, ''Limanlar konusu, Gümrük Birliğinin değil, Kıbrıs sorununun bir parçasıdır'' dedi. Bu sorunun, 1970'li yılların sonunda Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Türk limanlarını trafiğe kapatma eğilimiyle ortaya çıktığını ifade eden Demiralp, şunları söyledi: ''Türk tarafı da buna, 1980'li yılların sonunda bazı tedbirler alarak karşılık vermiştir. Kıbrıs Türk limanlarına uğrayan kaptanlar, Rum limanlarında tutukladı, gemilerine el konuldu. Limanlar konusu, Kıbrıs sorununun bir parçasıdır. Bizim açımızdan Gümrük Birliği ile hiç ilgisi yoktur. AB bu ilişkiyi nasıl kuruyor? AB, 'Siz, Rum gemilerine limanları açmamakla, Kıbrıslı Rumların mallarını taşırken, ekonomik taşıma vasıtası seçme hakkını ihlal ediyorsunuz' diyor. Açıkçası, AB'nin teknik tanımı açısından bakıldığında, burada sorun, Türkiye'ye mal ihraç eden Rum tüccarların, nakliye masraflarının yüksekliğinden kaynaklanan ticari bir sorundur. Bu da çıkarılan gürültünün ne kadar boş olduğunu gösteriyor. Türkiye, siyasi reform sürecinde ilerleme göstermiştir. Müktesebata uyum sürecinde ilerleme göstermiştir. Tarama sürecini başarıyla tamamlamıştır. Türkiye, bütün bu performansını gösterirken, sırf 'Rum tüccarların nakliye masrafları artıyor' diye dramatik hava yaratmanın, mantıkla ve insan haklarıyla uyuşan bir yanı yoktur.'' DenizHaber.Com
"Limanlar Kıbrıs sorunu"
Büyükelçi Demiralp "Limanlar, Kıbrıs sorununun bir parçası. Sorun, 1970'lerin sonunda Rumların, Kıbrıs Türk limanlarını trafiğe kapatmasıyla ortaya çıktı" dedi.
Diğer Haberler
Arkas Lojistik, Duisport ile Polonya'da şirket kurduArkas Lojistik, Almanya merkezli Duisburger Hafen AG (duisport) ile Polonya’da şirket kurdu.
Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Tekirdağ'da anıldıTekirdağ'da Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anma programı düzenlendi.
Çanakkale Boğazı'nda arızalanan gemi güvenli bölgeye demirletildiOrdu’dan Bodrum’a seyir halindeyken 1915 Çanakkale Köprüsü açıklarında makine arızası yapan "Esenkıyı" yedeklisi, boğaz geçişinde Gelibolu açıklarında arızalandı.
Deniz Kâşifi Türkiye denizlerinde iş başındaTürkiye İş Bankası tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan insansız su altı planörü “Deniz Kâşifi”, Marmara ve Akdeniz’de geniş bir alanda ilk kez kesintisiz otonom ölçümleme yaparak, önemli veriler topladı.
Scania yeni 13 litrelik deniz motorunu tanıttıDoğuş Marine Services’in Türkiye’de distribütörlüğünü üstlendiği Scania Deniz Motorları, bugüne kadarki en gelişmiş 13 litrelik deniz motorunu tanıttı. Scania Super’i temel alan DI13 deniz motoru, 257-772 kW (350-1050 HP) arasında güç üretiyor. Yakıt verimliliğini yüzde 8 artırarak CO2 emisyonunu önemli ölçüde düşürüyor ve saat başına 6,7 litreye k
- “Gemi içinde gemi” konsepti ile MSC Splendida
- Dünyada tek! Denizaltı yüzer havuzu intikal seyrine başladı
- MSC'den 55 milyon euroluk turizm geliri müjdesi
- 5. Bosphorus Ship Brokers Dinner, İstanbul’da yapıldı
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim