• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 14 °C

Liman Yönetmeliği yayımlandı

Liman Yönetmeliği yayımlandı
Türkiye'nin deniz yetki alanlarındaki taşımacılığın standartlara uygun gemilerle yapılmasına yönelik usul ve esasların yer aldığı Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı.
Gaz ve kimyasal madde taşıyan tankerler, petrol tankerleri, dökme yük gemileri ve yolcu gemileri, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren Türk limanlarına giremeyecek.

Türkiye'nin deniz yetki alanlarındaki taşımacılığın standartlara uygun gemilerle yapılmasını sağlamaya yönelik usul ve esasların yer aldığı "Liman Devleti Denetimi Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yönetmelik hükümleri, liman veya açık deniz tesislerine gelen veya buralarda demirleyen yabancı bayraklı gemilere ve personeline uygulanacak. Balıkçı gemileri, savaş gemileri ve yardımcı savaş gemileri, ticari amaçla kullanılmayan devlet gemileri, ilkel yöntem ve tekniklerle inşa edilmiş ağaç tekneler ile ticari faaliyet yapmayan özel yatlar, bu yönetmelik hükümlerine tabi olmayacak.

Yönetmeliğe göre, öncelikli denetlenecek gemilerden bazıları şöyle sıralandı:

"-Liman kılavuzları veya liman yetkilileri tarafından geminin emniyetli seyrini etkileyebilecek eksikliklerin olması nedeniyle rapor edilen gemiler,

-Mevzuatta belirtilen, Türk limanlarına giriş/çıkış yapan gemiler hakkındaki asgari gerekliliklere uymayan veya tehlikeli veya kirletici madde taşıyan gemiler,

-Herhangi bir Türk limanına seyir sırasında çatışan veya karaya oturan, zararlı maddelerin veya sıvı atıkların boşaltılması hakkındaki hükümlere uymadığı ileri sürülen, Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından kabul edilen rota önlemlerinin veya gemi trafik hizmetlerinin olduğu yerlerde düzensiz ve güvenli olmayan biçimde manevra yapan, güvenli seyir hareketleri ve usullerine uymayan ya da başka şekillerde mal, can ve çevreye tehlike oluşturacak biçimde yönetilen gemiler."

Yönetmeliğe göre, emniyet, sağlık veya çevre yönünden açıkça tehlikeli olan eksiklikler bulunması halinde gemi denetim görevlisi, geminin tutulmasını veya içinde eksikler görülmüş olan faaliyetin durdurulmasını sağlayacak.

Limanlara, gaz ve kimyasal madde taşıyan tankerler, petrol tankerleri, dökme yük gemileri ve yolcu gemileri giremeyecek. Bu gemilerden, Türkiye'nin üyesi bulunduğu liman devleti denetimi mutabakat muhtıralarından birinin yıllık raporunda yayımlanan kara listede bulunan bir devletin bayrağını taşıyan ve son 24 ayda söz konusu mutabakat muhtırasına üye devletlerin limanlarında iki defadan fazla tutulmuş olan bir geminin, Türk limanlarına girişine izin verilmeyecek.

Ayrıca, Türkiye'nin üyesi bulunduğu liman devleti denetim mutabakat muhtıralarından birinin yıllık raporunda yayımlanan "kara liste"de çok yüksek riskli olarak tanımlanan bir devletin bayrağını taşıyan ve son 36 ayda söz konusu mutabakat muhtırasına üye devletlerin limanlarında bir defadan fazla tutulmuş gemilerin de Türk limanlarına girişi yasak olacak.

Yönetmeliğin, gemi denetim görevlilerinde aranacak şartların düzenlendiği 6'ıncı, gemilerin genişletilmiş denetimlerinin yer aldığı 16'ıncı, limanlara girişleri yasak olan gemilerle ilgili esasların bulunduğu 18'inci ve Türk limanlarında tutulan ya da girişine izin verilmeyen gemilerle ilgili bilgilerin asgari ayda bir kez yayınlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını öngören düzenlemenin bulunduğu 27'inci maddeleri, 1 Ocak 2008 tarihinde, diğer maddeler ise bugünden itibaren yürürlüğe girecek.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim