• BIST 9718.08
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

Kruvaziyer turizminin merkezi Mersin olacak

Kruvaziyer turizminin merkezi Mersin olacak
ASCAME Turizm Komisyonu’na katılan MTSO Başkanı Aşut, en kısa sürede Mersin'e bir kruvaziyer iskelesi yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İspanya"nın Barselona kentinde yapılan Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Komisyonlar Toplantısı"nda sundukları önerilerin kabul edilerek yol haritası haline geldiğini belirtti.HaberYurdum: Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İspanya’nın Barselona kentinde yapılan Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) Komisyonlar Toplantısı’nda sundukları önerilerin kabul edilerek yol haritası haline geldiğini belirtti.

MTSO’dan yapılan yazılı açıklamada, ASCAME Komisyonlar Toplantısı’nın 21 Eylül’de İspanya’nın Barselona kentinde düzenlendiği bildirildi. Lojistik Komisyonu Toplantısına Komisyon Başkanı sıfatıyla MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ve Mersin Lojistik Platformu Başkanı Jozef Atat’ın katıldığı belirtilen açıklamada, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar’ın da Turizm Komisyonu Toplantısına katılarak ASCAME çatısı altında Akdeniz’de bir Kruvaziyer Çalışma Grubu oluşturulmasını önerdiği, Komisyonun, Mersin’in bu önerisini çok yararlı bulduğu kaydedildi.

Komisyon toplantılarının tümüne katılan Mersin Heyeti’nin, özellikle başkanlığını yürüttüğü Lojistik Komisyonu toplantısında üye ülke ve kentlere çeşitli işbirliği önerilerini sunduğu ifade edilen açıklamada, tüm üyelerin kabul ettiği önerilerin Akdeniz’in lojistik yol haritası haline geleceğinin ifade edildiği bildirildi.

“MERSİN’İ ASCAME’DE KARAR ALAN BİR ÜYE DURUMUNA GETİRDİK”

Barselona’daki toplantıyı değerlendiren MTSO Yönetim Kurulu ve ASCAME Lojistik Komisyonu Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin’in dünya kenti olabilmesi için kabuğunu kırarak uluslararası oluşumların etkin bir parçası olması gerektiğini kaydetti. Bu kapsamda, MTSO’yu ASCAME ve DEİK gibi büyük network’lere entegre ettiklerini ifade eden Aşut, “ASCAME Sanayi Komisyonu’ndaki başarılı sürecimiz Mersin’i kısa sürede ASCAME’de karar alan bir üye durumuna getirdi. Mersin iş dünyasının çatı örgütü MTSO olarak, bu oluşumlarda sembolik başkanlıklarla boşa zaman harcayacak lüksümüz olmadığından Mersin’in hedeflerine uygun başkanlıklara talip olduk. Geçtiğimiz yıl, Yunanistan’ın Pire kentinden Lojistik Komisyonu Başkanlığını oy çokluğuyla devraldık. Barselona’da yapılan ilk Komisyonlar Toplantısı’na hazırlıklı giderek, katıldığımız tüm toplantılarda önerilerimizi sunduk ve gurur duyduğumuz bir şey var ki, önerilerimiz kabul edilerek ASCAME’nin birçok komisyonda yol haritası haline geldi” dedi.

MTSO’nun, mahkemelerin üzerindeki yükü alan ve uyuşmazlıkları daha kısa sürede çözen önemli bir uluslararası sistem olan tahkim sistemini uygulayan Türkiye’deki üç odadan biri olduğuna işaret eden Aşut, “Toplantılarda şunu gördük ki; MTSO, Akdeniz’deki birçok odadan daha çok tahkim davasına bakmış ve sonuçlandırmış. Bu, özellikle Mersin ekonomisi için çok önemli bir güven unsuru ve yabancı yatırımcıyı bölgeye çeken bir faktördür. Yatırımcı kendini güvende hissederse bir bölgeye gelir” diye konuştu.

“AKDENİZ KRUVAZİYER TURİZMİNİN DOĞU MERKEZİ MERSİN OLACAKTIR”

ASCAME Turizm Komisyonu’na, Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar ve Mersin Lojistik Platformu Başkanı Jozef Atat ile katılmalarının Mersin’in turizm ve lojistiğe verdikleri önemi gösterdiğini vurgulayan Aşut, Mersin heyetinin böylece toplantıda alınan tüm karalara hakim olduğunu ifade etti. Mersin’in bu vitrini ve vizyonu ile geçmişin tüm algılarını yıkarak, artık Akdeniz’in öne çıkan bir değeri haline geldiğinin altını çizen Aşut, Barselona’da daha önce planlanan Barselona Limanı ziyaretinde de bulunduklarını ve Barselona Kruvaziyer Limanı yetkilileri ile verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini anlattı. “Mersin gibi kruvaziyer turizmde bir hedefi olan kent için Barselona gibi Akdeniz’in kruvaziyer merkezi olan bir limanı ziyaret etmemesi düşünülemezdi” diyen Aşut, Barselona Limanı’nın ticaret ve kruvaziyer limanları olmak üzere iki kısım olarak özelleştirildiğini, bunun da çok akıllıca olduğunu dile getirdi. Aşut, “Bugün Mersin’de yaşadığımız sıkıntı budur. Ne yazık ki, Mersin Limanı bir bütün olarak özelleştirildiğinden bugün kruvaziyer iskelemiz yok. Büyükşehir Belediyemizin desteği ile Mersin Liman otoritesiyle görüşerek bu sorunu çözme yolunda ilerliyoruz. Barselona Kruvaziyer Liman yetkilisi Carla Salvado, Kruvaziyer Limandan para kazandıklarını, ancak bunun daha çok kentin ekonomisi için limanın üzerine düşen bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Mersin’deki kruvaziyer gelişmeleri yakından izlediklerini ifade eden Salvado, Mersin’i bir rakip olarak görmediklerini, tam aksine Akdeniz’in batısında bulunan Barselona’yı dengeleyecek bir Doğu Akdeniz Kruvaziyer Merkezi’ne sektör olarak ihtiyaç olduğunu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki sıkıntılardan dolayı Mersin’in bu konuda çok güvenli bir liman olarak yeni bir kruvaziyer destinasyonu olmaya aday olduğunu belirtti. Salvado’nun Mersin’le tüm tecrübelerini paylaşacaklarını söylemesi bizleri sevindirdi” ifadelerini kullandı.

Salvado’nun, Mersin’in kısa sürede kruvaziyer iskelesini yapması durumunda Doğu Akdeniz’in kruvaziyer merkezi olacak potansiyele sahip olduğunu belirttiğini aktaran Aşut, Mersin olarak, Valilik, platformlar, turizm sektörünün STK’ları ve yerel yönetimle kruvaziyer turizmde bir marka olabilmek için kruvaziyerin tüm dünyada uygulanan altın kurallarını izlediklerini söyledi. Mersin’i uluslararası arenada bir destinasyon olarak lanse etmek için çaba harcadıklarının altını çizen Aşut, şöyle devam etti: “Tüm paydaşlarımızla katıldığımız fuarlarla bunu başardık. Ancak, bu konuda makro anlamda Turizm Bakanlığımızın daha çok desteği gerekmektedir. 2012-2013 programlarına Mersin’i ilave ettik. İkinci aşama ise limanın yapması gereken yatırımdır. Büyükşehir Belediyesi gereken desteği vereceğini ifade etmiştir. Mersin Limanı, Mersin’e olan bu sorumluluğu yerine getirmelidir. Zincirin diğer bir halkası kaliteli hizmetti. Bu anlamda uzun süredir önemli eğitim ve sertifika programları düzenliyoruz. İşin tabanında en önemli kazancı elde edecek olan Mersin esnafının ise bu konuda daha bilinçli olmasını sağlayacak projeleri de kısa sürede MTSO olarak başlatacağız. Bu iş bir bütündür. Tabandan tavana herkes bu işi benimsemeden tam başarı elde edemeyiz. Son aşama ise bölgesel işbirliği. Tüm bunlar bir araya geldiğinde işte o zaman Mersin artık kruvaziyerde Doğu Akdeniz’in merkezi olacaktır. Hedefimiz budur. Engeller çıkabilir, gecikmeler olabilir. Ne olursa olsun Mersin ekonomisi için koyduğumuz hedeflere ulaşmaktan hiçbir şey bizi alıkoyamayacak.”

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim