MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel, kruvaziyer gemilerle Türkiye'nin limanlarına yanaşan gemi ve turist sayısının her geçen yıl arttığını belirterek, "Gemiler gelmeye başladı ancak limanlar kruvaziyer turizmi düşünülerek yapılmadığı için yetersiz. Yunanistan ve Hırvatistan'ı kullanan gemiler Türkiye'ye de uğrayabilir. Bu turizmden pay alabilmek için acilen limanlarımızın iyileştirilmesi gerekiyor" dedi.
Tuncel, kruvaziyer turizminin son yıllarda önem kazandığını belirterek, geçen yıl Türkiye'de 22 limana 1517 gemiyle toplam 2 milyon 95 bin 673 turistin geldiğini kaydetti.
Kruvaziyer gemilerin daha çok İstanbul, Kuşadası ve İzmir limanlarına yanaştığını ifade eden Tuncel, kruvaziyer gemilerle gelen turistlerin sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.
Necla Tuncel, geçen yıl MSC gemileriyle Türkiye'yi yaklaşık 150 bin turistin ziyaret ettiğini belirterek, bu yıl 4 farklı gemiyle yabancı mürettebatlar da dahil 200 bin turist getirmeyi hedeflediklerini bildirdi. Gemilerin gelmeye başladığını ancak limanlar kruvaziyer turizmi düşünülerek yapılmadığı için yetersiz olduğunu kaydeden Tuncel, şöyle konuştu:
"Çünkü Hırvatistan ve Yunanistan gibi çevre ülkeler hem limanların yapısı hem gemilerin teşvikleriyle bizden çok daha ileride. Ama biz de o çanakta olduğumuz için Yunanistan ve Hırvatistan'ı kullanan gemiler, Türkiye'ye de uğrayabilir. Bu turizmden pay alabilmek için acilen limanlarımızın iyileştirilmesi gerekiyor. Bu iyileştirme İstanbul'la bitmiyor, İstanbul bunların en popüler olanı, en fazla talep alanı ama aynı şekilde İzmir, Marmaris, Kuşadası limanlarının da elden geçirilmesi gerekiyor."
"Salı Pazarı limanı yetersiz"
MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel, özellikle İstanbul'un limanlarının kruvaziyer turizmi için çok yetersiz olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: "Salı Pazarı'ndan Karaköy'e kadar toplam 3 bin metrelik bir rıhtım var. Bizim en küçük gemimiz, 297 metre. Limana 4 gemiyi birlikte almanız mümkün olmuyor. Avrupa'daki limanlarda çok daha fazla gemiyi aynı anda misafir edebiliyorsunuz. Bu limanlarımızın yetersiz olduğu artık biliniyor. Son zamanlarda bu konuyla ilgili çok toplantı yapıldı. Turizm firmaları davet edilerek, İstanbul ve İzmir'de toplantılar yapıldı. Son yıllarda kruvaziyer turizminin farkına varıldı. En azından bu konuyla birkaç senedir ilgileniyorlar. Bodrum ve Çeşme gibi yerlerde şu anda kruvaziyer gemileri için limanlar yapılıyor, kimi bitti kullanılıyor, kiminin yapımı devam ediyor. Aynı şekilde Karadeniz'de de limanlarımız elden geçirilebilir."
Rıhtımların alt yapılarının oluşturulmasının önemine işaret eden Tuncel, "Yolcu indikten sonra işlemlerin yapılabilmesi için bir kolaylık olmalı. Mesela daha önce Salı Pazarı'nda bu da yoktu. Pasaport işlemleri Karaköy'de yapılıyordu. Salı Pazarı'na geçen yıl pasaport polisi, gerekli donanımlar yerleştirildi ve bütün her şeyi tek seferde halletmiş olduk" ifadelerini kullandı.