• BIST 10261.7
  • Altın 2400.636
  • Dolar 32.257
  • Euro 34.6756
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 29 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 24 °C
  • Çanakkale 25 °C

Kruvaziyer gemileri, 8 yıl sonra Trabzon'a geliyor

Kruvaziyer gemileri, 8 yıl sonra Trabzon'a geliyor
Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, 8 yıl sonra Trabzon'a kruvaziyer gemilerinin geleceğini açıkladı.

Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu, 22 Temmuz’da yeniden başlayacak kruvaziyer turizmi ile ilgili yapılan çalışmaları aktardı. Rusya ve Ukrayna savaşının kruvaziyer turizmini etkilediğine dikkat çeken Hacısalihoğlu, Trabzon Liman İşletmesi’nin de alt yapı çalışmalarını tamamladığını söyledi.

“KARADENİZ KRUVAZİYER PLATFORMU KURULDU”

Hacısalihoğlu, şu şekilde konuştu:

“Karadeniz’de kruvaziyer turizminin gelişmesi için Trabzon Ticaret Sanayi Odası olarak konuyu değerlendirdik. Geleceğe dönük stratejik plan dahilinde bu turizmin artması ile ilgili bir çalışma başlattık. Bu çalışma doğrultusunda amacımız Karadeniz’de Kruvazör turizminin gelişmesi için atılacak adımlardan bir tanesi bir olarak platform kurmaktı.

ULUSLARARASI TANITIMLAR YAPTIK

Bununla ilgili Karadeniz Kruvaziyer Turizmi Platformu’nu TTSO ve Trabzon Liman İşletmeciliği olarak kurduk. Tabi tek başımıza olmazdı. Konu Karadeniz olunca, Batum, Sochi, Yalta, Varna, Köstence ve Burgaz Limanları ile bu protokolü destekleyerek çalışmalara başladık. Amacımız Karadeniz’de 6 ülke, 6 kültür ön plana çıkarmak suretiyle turizmi geliştirmek.  Şehrimize, geçmişte gelen gemi sayısı 4-5-6 civarındaydı. Bunu geliştirmek için özellikle uluslararası tanıtımlar yapmak istedik.  Tanıtımın esas merkezi; Avrupa’da Barcelona, ABD’de Miami fuarlarıydı.

TRABZON’UN TANINIRLIĞINI SORDULAR

Bu fuarlarda stant açmak suretiyle şehrimizi tanıttık. Adım adım bu gelişme doğrultusunda en son Pandemi öncesinde 39 gemiye kadar çıktı. Bu Trabzon için iyi bir rakamdı. Yaptığımız bu inceleme ve çalışmalar neticesinde ABD’de görüştüğümüz büyük kruvaziyer firmalarının Karadeniz’de yeniden destinasyona katılmaları için onlarla görüşme yaptık. Bu görüşmeler sonucunda onlar, Karadeniz’de Trabzon’un tanınırlığını sordular. Limana giriş ve çıkışları sordular. Bunları yaptıktan sonra, uygun olduğunu onlarda gördü.

TRABZON’A 10 GEMİNİN GELECEĞİ ONAYLANDI

Pandemi devreye girince bu duraksama gösterdi. Günümüze baktığımızda, bu yılbaşı 22 civarında gözüken programda son olarak 10 geminin Trabzon Limanı’na geleceği onaylandı. 22 Temmuz’da başlamak üzere kruvaziyer turizmi, şehrimize gelecek.

GELENLER, İLK SÜMELA MANASTIRI’NA GİDİYOR

Bunun için alt yapı olarak hazırız. Zaten Trabzon’a gelip ilk görülecek yer Sümela Manastırı oluyor. Gelenlerin büyük çoğunluğu, Sümela Manastırı’na gidiyor. Bu tarihi süreç. Özellikle batılıların Sümela Manastırını ziyareti bizler için çok önemli. Trabzon’un uluslararası tanınırlığı için de büyük katkı sağlıyor.

RUSYA - UKRAYNA SAVAŞI ETKİLİYOR

Elbette Rusya - Ukrayna savaşı şu aşamada bizi etkiliyor ve engelliyor da... Elbette bu uzun sürecek savaş olmayacağı umuduyla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu çalışmalarımızı gemi firmalarıyla, acentelerle görüşmek suretiyle Karadeniz kıyılarında başlatarak, en yakın Gürcistan ve Rusya ile nasıl harekete geçirebiliriz noktasında çalışmalarımız ve görüşmelerimiz devam ediyor. Bütün beklentimiz, gelecek yıllara Kruvaziyer Turizmini istediğimiz seviyelere getirmek.

LİMAN DERİNLİĞİ, BÜYÜK GEMİLERİ ALACAK DURUMA GETİRİLDİ

Alt yapımız buna müsait. Limanımız gayet uygun. Zaten liman derinlikleri büyük gemileri alabilecek duruma getirildi. Alt yapı çalışmaları yapıldı.

TÜRK KRUVAZİYER FİRMALARI OLUŞTURMAK

Amacımız bütün ülkelerde olduğu gibi kendi kıyılarımızı tanıtmak.  Bizim de Türkiye olarak devlet desteği ile özel sektörü desteklemek suretiyle kendi kruvaziyer firmalarımızı oluşturmak… Böylelikle kendi firmalarımızın gemileriyle, kendi kıyılarımızı tanıtıma girmemiz gerekiyor. Bütün gelişmiş ülkeler bunu yapıyor. Önümüzdeki süreçte bizde organize etmeye çalışıyoruz ama devlet desteği olmadan da bunlar olmayacaktır. Devlet, belirli süre destek olur, ondan sonra devlet tamamen elini çekebilir. İnanıyoruz ki böyle turizmin burada gelişmesi dünyada büyük etki de yaratacaktır. Bizim amacımız platformu kurarak özel sektörü desteklemek suretiyle, turizminin gelişmesine katkı sağlamak. TTSO olarak görevimiz bu. Bizim yapmaya çalıştığımız bu işte organizatör olmak.”

Trabzon'a hatırlanacağı üzere en son 2014 yılında kruvaziyer gemileri gelmişti. 2015 yılında Trabzon'a 39 adet gemiyle 17 bin 466 yolcu gelmişti.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim