• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 16 °C

Kriz konteyner taşımacılığını vurdu

Kriz konteyner taşımacılığını vurdu
Avrupa’da halen devam eden ekonomik kriz konteyner taşımacılığını da vurdu. Dünyanın bütün bölgelerinden yapılan taşımacılık işleri hızla düşüyor.

Avrupa’da halen devam eden ekonomik kriz konteyner  taşımacılığını da vurdu.  Dünyanın bütün bölgelerinden yapılan taşımacılık işleri hızla düşüyor.

Konteyner Taşımacılığı İstatistikleri (CTS)’den alınan son bilgilere göre, Asya’nın konteyner  hacmi Haziran ayında yüzde dokuz oranında geriledi, Asya’dan Batı Akdeniz’e ve Kuzey Afrika’ya giden kargo oranı yüzde 16 oranında düşüş gösterdi.

Asya’dan doğu Akdeniz’e ve Kara Deniz’e gönderilen konteyner kargolarda belirgin bir düşüş gösterdi, Haziran 2011 oranlarına göre kıyaslandığında Asya – Doğu Akdeniz ve Asya – Karadeniz oranlarında yüzde 11oranında bir düşüş görülürken. Kuzey Avrupa’nın Asya’dan yaptığı ithalat oranıise 5,9 oranında geriledi.

Sonuç olarak, genel Asya - Avrupa taşıma oranları Haziran ayında 1,1 milyon TEU’nun altında düştü, Asya – Avrupa taşıma oranları 2011 yılının Haziran Ayında yaklaşık 1,2 milyon TEU işlenmişti. Düşüş üst sezonun gelmesiyle beklenen oran gelişmelerinin tam üzerine geldi.

Asya- Avrupa Taşıma oranları 2012 yılının hemen hemen bütün aylarında geriledi. CTS’den alınan bilgilere göre Mayıs ayında yaşanan düşüş 6,9 yerine 3,2 oranında yaşandı. 2012 yılının ilk üç ayının hareketsiz performansından sonra, yılın ikinci yarısında 2011 yılına kıyasla 4,7 oranında bir küçülme meydana geldi.

Oranlarda ki gerileme, bir çok taşıyıcının Asya – Avrupa rotalarının bir kısmını kapatma kararı almalarına neden oldu.  Ayrıca üst sezon zamlarını yaklaşık 2 aydır geciktirerek şimdilerde pazara sunmalarına neden oldu.
 
Lloyd’s List’in istihbarat verilerine göre talep oranlarındaki gerileme gözle görülür kapasite fazlasına neden açtı. Verilere göre, 2012 yılının ilk yedi ayında 800,000 TEU yeni kapasite pazara hizmetvermeye çıktı. Bu yeni kapasitenin 508,000 TEU’luk kısmını 10,000 TEU ve üstü kapasiteli gemiler oluşturmakta.

Doğuya bağlı Kuzey Amerika – Avrupa rotaları da krizden nasibini aldı. CTS verilerine göre Kuzey Amerika – Avrupa rotasının taşımacılık hacmi Haziran ayında 7,5; Mayıs ayında 11,3; Nisan Ayında 12,1 oranında düşüş gösterdi ve düşüşlerle ikinci çeyreğin taşımacılık hacimlerinin küçülmesiniyüzde 10,4 oranlarına getirdi.

Her ne kadar hacim oranları sert bir şekilde darbe almışolsa da, navlun oranları hala yüksek oranlarda seyretmekte. Dünya Konteyner  Endeksi’nden (WCI) alınan son verileri Şanghay – Rotterdam hattının geçtiğimiz hafta FEU başına 163 dolarlık bir kazanç sağlayarak navlun oranlarını 3,496 dolara çıkardı.

Şanghay – Cenova rotası ise son derece zayıf durumda. Şhanghay  Konteyner  Navlun Endeksi, Çin – Kuzey Avrupa hattının 18 dolarlık bir artış gösterdiğini bildirdi. Ancak transpasifik rotasında yapılan genel fiyat artışları tutunma sağlayarak, Şanghay’dan Amerikan batı sahiline giden navlun oranlarında döviz kurlarını FEU başına yüzde on üç oranında (303 dolar)yükseliş göstermesine neden oldu.

Deniz Haber Ajansı- Ahmet ÖZDÜZGÜN

www.DenizHaber.Com.tr
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim