• BIST 9678.33
  • Altın 2504.672
  • Dolar 32.5831
  • Euro 34.8411
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 18 °C
  • Çanakkale 18 °C

Koster ve Kabotaj ihalesi 12 Eylül'de

Koster ve Kabotaj ihalesi 12 Eylül'de
Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Koster filosunun yenilenmesi ve kabotaj hattında yolcu taşımacılığı konusunda iki önemli proje için ihale hazırlıklarını tamamladı.
KOSTER FİLOSUNUN YENİLENMESİNE İLK ADIMBaşbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü tarafından iki önemli proje için ihale hazırlıklarını tamamladı. Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan koster filomuzun yenilenmesi ve kabotaj hattında yolcu taşımacılığı fizibil edebilmek amacıyla 12 Eylül 2005 tarihinde yerli ve yabancı katılımcılara açık ihaleye çıkıyor.

Türk deniz ticaretini yakından ilgilendiren bu iki ihale ile, kabotaj taşımacılığı ile Türk koster filosu modernizasyonu konularında planlanan projeler dahilinde, kabotaj hattında deniz taşımacılığı, fizibil hatlar, liman altyapıları ve benzeri konularda saha etüd çalışması ile Akdeniz-Karadeniz çanağında koster taşımacılığı hususlarında önemli verilere ulaşmak mümkün olacak.

Son dönemde denizyolu taşımacılığının teşviki konusunda atılan ciddi adımlar ve Özel Tüketim Vergisi indirilmiş yakıt uygulaması ile önem kazanan kabotaj taşımacılığının mercek altına alınacağı 'Kabotaj Taşımacılığı Saha Etüd' araştırma ihalesi kabotaj hattında yolcu taşımacılığının önünü açacak gibi görünüyor.

Kabotaj Taşımacılığı Saha Etüd araştırması ile mevcut ve muhtemel yükler ile fizibil hatlara dair tüm verilere ulaşmak mümkün olacak. Yerli ve yabancı tüm katılımcılara açık olan ihale, kabotaj dahili limanlar arasında yapılan taşımalar ve bu taşımaları idame edebilecek gemi tipleri hakkında derin bir incelemeye dayanıyor. Deniz Ticareti Genel Müdürü Kaptan Özkan Poyraz AKŞAM Gazetesine yaptığı özel açıklamada şunları ifade etti; 'Denizcilik Müsteşarlığı olarak hazırladığımız bir diğer önemli ihale, tarih boyunca söylene gelmiş; 'Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemiz' deyiminden hareketle, Akdeniz-Karadeniz çanağında koster filosu ile yapılan tüm deniz taşımacılık tiplerini dikkate alan bir çalışma yapmaktır. Projenin temel amacı bu bölgedeki taşımacılığın özelliklerini ve hacmini belirlemek, daha sonrasında ise uygun koster dizaynları oluşturmayı sağlamaktır.'

1980'li yıllarda Türk gölü olarak ifade edilen Akdeniz-Karadeniz çanağında, gücünü ve kabiliyetlerini kaybeden Türk koster filosunun, bölge koster filosu içerisindeki payının artırılması ve bu amaçla da modernizasyonunun gerçekleştirilmesi amacıyla ilgili araştırma ile gerçekçi ve uygulanabilir bir stratejinin tesisi amaçlanıyor. Bilindiği üzere son dönemde koster armatörlerinin ve sektör temsilcilerinin sıkıntıları kamuoyuna mal olmuştu. Genel olarak problemler, Denizcilik Müsteşarlığı'nın halen en önemli hizmet noktası haline gelmiş olan liman devleti kontrolleri ile önemi gittikçe artan filo standartları üzerine yoğunlaşıyor. Türk koster filosunun bölgede ortaya çıkan en önemli dezavantajları; yaşlı ve standart altı filo karakteristikleridir. Bu anlamda ihalelerin birincil hedefi modernizasyon ve yeni inşa faaliyetlerinde, ticari arza uygun tip ve özelliklerde koster dizaynının tesisini sağlamak.
Kaynak:Recep Canpolat-Akşam
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim