• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 13 °C

Konak Pier'de savaş bitmiyor

Konak Pier'de savaş bitmiyor
İş Bankası’na olan kredi borcunun ödemesini aksattığı için Konak Pier’i Ege Varlık’a kaptıran İzmer Başkanı Şener Koyuncuoğlu satışın fesh edilmesini sağlamaya çalışıyor
Geçtiğimiz haftalarda üst hakkı 18 milyon 300 YTL karşılığında Ege Varlık’a satılan ve İzmir’in önemli alışveriş merkezleri arasında yer alan Konak Pier için hukuk savaşı bitmiyor. 25 yıllık üst hakkını elinde bulundurmasına karşın İş Bankası’na olan kredi borcunun ödemesini aksattığı gerekçesiyle Konak Pier’i Ege Varlık’a kaptıran İzmer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şener Koyuncuoğlu şimdi, dava açarak satışın fesh edilmesini sağlamaya çalışıyor.

İzmir’in en prestijli alışveriş merkezleri arasında yer alan ve geçtiğimiz haftalarda üst hakkı 18 milyon 300 YTL karşılığında Ege Varlık’a satılan Konak Pier için hukuk savaşı bir türlü bitmiyor. 25 yıllık üst hakkını elinde bulundurmasına karşın İş Bankası’na olan kredi borcunun ödemesini aksattığı gerekçesiyle Konak Pier’i Ege Varlık’a kaptıran İzmer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şener Koyuncuoğlu, yapılan işlemin haksız olduğunu savunuyor. Mayıs 2004’de İş Bankası ile anlaşarak kredi borcunu 4 milyon dolarda sabitlediklerini ve bu borcun 1.4 milyon dolarlık kısmını da ödediklerini söyleyen Koyuncuoğlu, "Ancak banka, yapılan bu protokolü göz ardı ederek elindeki icra dosyalarını Ege Varlık’a devretti. Bize haber bile verilmeden yapılan bu satış işlemi için hukuki hakkımızı sonuna kadar kullanacağız" dedi.

BORCUMUZA SADIK KALDIK
 Bankaya olan tüm kredi borçlarına sadık kaldıklarını savunan Koyuncuoğlu, şöyle konuştu: "Krediyi kullanırken yaptığımız sözleşmede, borcumuzu tesis işletilmeye başlandıktan sonra kira bedelleri üzerinden ödemek konusunda bankayla anlaşmıştık. Ancak Konak Pier, 2002 yılı Ekim ayında açıldıktan 3 ay sonra belediyeden ruhsat almadığı gerekçesiyle 1 yıl boyunca kapatıldı. Bu nedenle hem mağdur olduk, hem de herhangi bir kira geliri elde edemedik. Bu da kredi borçlarımızın ödemelerinde aksaklıklar yaşamamıza yol açtı."

PROTOKOLE RAĞMEN SATILDI
 Konak Pier’in mühürlenmesinin ve kredi ödemelerinin aksamasının ardından İş Bankası’yla yeni bir Borç Tasfiye Protokolü imzaladıklarını belirten Şener Koyuncuoğlu, bu protokolde bankanın verilmiş kredinin tamamı üzerinden icra dosyaları açtığını ve 3 milyon dolarlık krediyi 4 milyon dolarda sabitlediğini söyledi. Protokol gereği İş Bankası’nın açılan icra dosyalarını borcun 2008 yılına kadar ödenmemesi durumunda yürürlüğe sokması gerektiğine dikkat çeken Koyuncuoğlu, "Protokolden sonra 4 milyon dolarlık kredinin 1.4 milyon dolarlık kısmının ödemesi tamamladık. Buna karşın, icra dosyaları, bu protokol hiç yokmuş ve ödemeler yapılmıyormuş gibi İş Bankası’ndan Ege Varlık’a satıldı" dedi.

BİZ ZATEN BATMIYORDUK
Varlık şirketlerinin 4743 sayılı yasa kapsamında ’batırmadan yaşatmak’ amacıyla kurulduğunu ve ödeme güçlüğü çeken şirketlerin icra dosyalarını devir aldığını söyleyen Koyuncuoğlu, şunları söyledi: "Biz batmak üzere olan veya ödeme güçlüğü çeken bir firma değildik. İş Bankası bizim dosyalarımızı ödeme güçlüğü yaşamamamıza rağmen Ege Varlık’a sattı. Bu da şirketin kuruluş amacıyla çelişki gösteriyor. Ayrıca borcumuzu 4 milyon dolarda sabitlemiş olmamıza rağmen banka şimdi bizden 20 milyon dolarlık alacak talep ediyor. Bize haber bile vermeden sözleşmeyi fesh eden İş Bankası bir yandan kira temliklerini toplarken, diğer yandan da icra dosyalarını yürürlüğe soktu. BDDK’ya da başvuruda bulunduk. Bankalar Yeminli Murakıplarınca hem banka hem de Ege Varlık’la ilgili konu ayrıntılı olarak soruşturuluyor" Krediyi kullanmadan önce bankaya gösterdikleri kira temliğinin borcun çok üzerinde olduğunu söyleyen Koyuncuoğlu, "Bankaya daha kredi açılmadan 9 milyon dolar teminat temliki ödedik. Ayrıca 3 milyon dolarlık kredi için ödediğimiz itfa temliki de 7 milyon doları buldu. Yani banka borca karşılık kiralardan 16 milyon dolar kazancını garanti altına almıştı" dedi.

TEMİNAT YETERSİZDİ

Konak Pier’in üst hakları için ihaleye giren Ege Varlık’ın muayyen bedelin yüzde 20’si olan 6 milyon 274 bin YTL’lik teminat yatırması gerektiğini savunan Şener Koyuncuoğlu, şirket tarafından gösterilen teminatın 200 bin YTL’de kaldığını söyledi. Koyuncuoğlu, "Ege Varlık’ın başından beri ihaleye kabul edilmemesi gerekiyordu. 2004 yılında kurulan Ege Varlık, bundan önce de EGS Park Mavişehir Alışveriş Merkezi’ni 37 milyon YTL’ye satın almıştı. " dedi.
Bir zamanlar eski gümrük binası, Balık Hali olan Konak Pier, 1996 yılın da Burhan Özfatura döneminde İzmer ’e 25 yıllığına kiralandı.

Balıkçı halini 30 milyon doları aşan yatırımla restore ederek alışveriş merkezi haline getiren İzmer, Konak Pier’de kaba inşaatı tamamladıktan sonra elektrik ve mekanizasyon yatırımı için İş Bankası’ndan 3 milyon dolarlık kredi kullandı.

Restore edilerek 6 yılda alışveriş merkezine dönüşen Konak Pier, üç ay kadar faaliyet gösterdi. Ancak mülkiyet ve imar planlarından kaynaklanan sorunlar yüzünden açılışı yapıldıktan kısa bir süre sonra mühürlendi.

Bir yıla yakın kapalı kaldıktan sonra Pier, 2004 yılında 56 dükkanla İzmir ’in en prestijli alışveriş merkezlerinden biri olarak kapılarını yeniden açtı. Ancak bu kez de İş Bankası, İzmer’in kullandığı bu kredi için ödeme şartlarını yerine getirmediğini gerekçe göstererek Konak Pier’i icradan satışa çıkarttı.

Alışveriş merkezinin üst hakkının icra kanalıyla ABD sermayeli varlık şirketi Ege Varlık A.Ş ’ye geçmesiyle yeni bir boyut kazandı.İzmer şimdi, borçlarını ödediğini ve satışın yapıldığı ihalenin yasa dışı olduğu gerekçesiyle yeni bir dava açtı.
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim