• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 29 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

"Kızılırmak'a Ağıt Yürüyüşü"

"Kızılırmak'a Ağıt Yürüyüşü"
Geçtiği bölgelere can veren ve tarımın can damarı Kızılırmak'ta kimyasal kirliliğin tehdidi altında. Kimyasal kirlilik için "Kızılırmak'a Ağıt Yürüyüşü" düzenlendi.
Samsun'un Bafra İlçesi'nde, Kızılırmak'ın kimyasal kirliliğinin Bafra Ovası'nı tehdidine karşı vatandaşın uyanışını sağlamak için "Kızılırmak'a Ağıt Yürüyüşü" adı altında kimyasal kirlenmeyi durdurmak için protesto yürüyüş ve mitingi düzenlendi.
Çetinkaya Köprüsü'nde Bafra Ziraat Odası, Bafra TSO, Bafra Ticaret Borsası, Bafra Muhtarlar Derneği ve Bafra 2020 Vizyonu Sivil Girişimi tarafından organize edilen "Kızılırmak'a Ağıt Yürüyüşü" ile Kızılırmak'ın rafineriler ve beton fabrikaları tarafından kirletilmesine tepki gösterildi.
Çevreci aktivistler, Kızılırmak'ın suyunun dört ayda bir test edilmesini ve sonuç raporlarının düzenli olarak halka açıklanmasını talep etti. Çevre sorunları alanında verdikleri mücadele ile tanınan Bafra 2020 Vizyonu, Bafra TSO, Bafra Ziraat Odası, Bafra Ticaret Borsası, Bafra Muhtarlar Derneği, Kızılırmak'taki kirliliğin limitleri aşmasına dikkat çekmek üzere bir kampanya örgütlediklerini, Türkiye'nin su kaynaklarının hızla tükenmekte olduğunu, beton fabrikaları ve rafinerilerle Kızılırmak'ın hala kirletildiğini dile getirdi.
Bafra şehir merkezinde toplanan çevre gönüllüleri konser etkinliği ile Kızılırmak Nehri'ndeki kirlenmeye yol açanları protesto etti. Kızılırmak deltasında toplu balık ölümlerine kimyasal kirlenmenin yol açtığını belirten çevreciler, Kızılırmak'ın kimyasal kirliliğinden dolayı balıklarda topluca ölüm meydana geldiğini, toplu balık ölümlerinin acilen durdurulması için gereken çalışmaların başlatılması gerektiğini bildirdiler.
Çevre platformu temsilcileri, "Su yoksa sağlıkta yok", "Suyu korumak görevimizdir", "Su sağlıktır", "Kızılırmak sen bize yaşam verdin, biz ise sana ölüm" adlı pankartlarla mitinge katıldı. Bafra 2020 Vizyonu adına konuşma yapan Hamit Genç, Türkiye'nin rafinerilerinin, fabrikalarının Kızılırmak'a ve Karadeniz'e kimyasal atık bıraktığını iddia etti. Genç, "Su cenneti Bafra, kimyasal atıklar yüzünden çöle döndü. Bırakın içme suyunu, kullanma suyunu bile dışarıdan almak zorunda kaldık. Kızılırmak ve Bafra Ovası son nefesini veriyor. Kızılırmak Deltası'nın Çernobil'e dönüşmesini istemiyoruz. Suya ihanetin sulhu yoktur. Suya ihanet nükleer bomba kadar tehlikeli olmuştur. Binlerce yıl bitkilere, kuşlara, böceklere, insanlara ve tüm yaşama hayat veren Kızılırmak'taki talan bizi üzüyor" dedi.
Bafra TSO Başkanı Rızvan Aksoy ise, Kızılırmak'ın geçtiği bölgelerde sanayi kuruluşları tarafından bırakılan atıkların nehrin suyunu kirlettiği, kendisinin ise Kızılırmak'ta balıkçılık yaptığını, bu kirlenme sayesinde aşırı derecede balıkların öldüğünü ifade etti.
Türkiye Cevre Platformu adına konuşan Tanay Sıtkı Uyar, toprak ve su kirliliğinin endüstriyel atıklar sayesinde arttığını kaydederek, Kızılırmak'taki kirlilik için acil önlem alınmasını istedi.
İl Genel Meclisi Üyesi Muharrem Ceylan ise, Kızılırmak'ın Türkiye'ye ayrı bir can verdiğini vurguladı. Ceylan, Kızılırmak'ın geçiş noktalarında yaşayan insanların uyanışını sağlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim