• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 9 °C

Kızılırmak Deltası 'hassas alan' ilan edilecek

Kızılırmak Deltası 'hassas alan' ilan edilecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti'nin "Kesin korunacak hassas alan" ilan edileceği bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Aydemir, yaptığı açıklamada, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin önemli sulak alanlarından birisi olduğunu belirtti.

Deltanın 359 kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirten Aydemir, yeni statü kazandırmak için çalışmalar yapıldığını anlattı. Türkiye'de birinci derece, ikinci derece ve üçüncü derece doğal sit alanları olduğunu hatırlatan Aydemir, bu doğal sit alanlarının yeni Tescil Yönetmeliği çerçevesinde "Kesin korunacak hassas alan", "Nitelikli doğal koruma alanı" ve "Sürdürülebilir kontrollü kullanım alanı" olarak tanımlandığını ifade etti.

Sulak alanları, eni bir adlandırmalar ile niteliklerini de belirlediklerini vurgulayan Aydemir, bunun da 4 mevsim ekolojik ve bilimsel temelli çalışmalarla yapıldığını aktardı. Kesin korunacak hassas alanların Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylandığını söyleyen Aydemir, "Ardından Cumhurbaşkanlığı onayına sunduk. Cumhurbaşkanımızın onayı ile süreç tamamlanacak. Kızılırmak Deltası'nda da Bakanlığımızın yürüttüğü 4 mevsim ekolojik ve bilimsel temelli çalışma bitti. Bu çalışma kapsamında deltayı 'Kesin korunacak hassas alan' ilan ederek doğal sit alanını da artırmış olduk." diye konuştu. 

Deltadaki tüm canlıların kaydı tutulacak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası'nın daimi listeye alınması için koruma çalışması yaptıklarını ifade eden Aydemir, şu bilgileri paylaştı: "Deltadaki verilerin ortaya çıkarılması için 13 kişilik uzman ekip, yaklaşık 2 yıl boyunca, tüm canlıların kaydını tutacak. Bu verilerle biyolojik çeşitlilik çerçevesinde haritalama yapacağız. Bu harita bize deltanın UNESCO Dünya Mirası daimi listeye girme sürecinde konar göçerlerin nereleri daha çok kullandığını göstermiş olacak." Deltada kaçak avcılara göz açtırılmıyor Deltanın tamamının av yasağı içinde olduğunu ve kaçak avcıları alandan uzak tutmak için özel güvenliklerin görev aldığını vurgulayan Aydemir, şunları kaydetti: "Sadece özel güvenlikler değil, deltada bulunan 15 güvenlik kamerası hem gündüz hem de termal olarak gece de kaçak avcıları tespit etmektedir. Ayrıca alanda üzerinde termal kamera bulunan insansız hava araçları kullanılarak gece üst düzeyde güvenlik sağlanmaktadır. Kesinlikle deltada yasa dışı faaliyetlere izin vermeyeceğiz."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim