• BIST 9889.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

Kıbrıs'a sığınmacı taşıyan gemiyi İsrail denizaltısı batırmış

Kıbrıs'a sığınmacı taşıyan gemiyi İsrail denizaltısı batırmış
Trablus Limanı’ndan Kıbrıs'a sığınmacı taşıyan geminin batırılması sonucu 56 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili 36 yıl sonra yayın yasağı kalktı. Gemiyi, İsrail denizaltısının batırdığı ortaya çıktı.

Haziran 1982'de 56 sığınmacı taşıyan Lübnan gemisinin batırılması vakasıyla ilgili yayın yasağı 36 yıl sonra kaldırıldı.

Adil Toplum ve Ekonomiyi Teşvik İçin Tüketici Hareketi'nin (Hatzlacha) Yüksek Mahkeme'ye yaptığı başvuru sonucunda yasağın kalkmasının ardından İsrail'in Kanal 10 televizyonu bilgi belgeleri haberleştirdi.

KIBRIS'A KAÇAN 25 SIĞINMACI ÖLDÜ

Lübnan'ın Trablus Limanı'ndan Kıbrıs'a sığınmacı yaşayan gemiyi vurarak 25 sığınmacının ölümüne, bir İsrail denizaltısının neden olduğu belirtildi.

'TERÖRİSTLERİ VUR' EMRİ

Bölgede devriye gezen ve Suriye gemilerini batırmakla görevlendirilen İsrail denizaltısı, iki torpedo göndererek gemiyi patlattı ve batırdı.

Lübnan'da İsrail işgaline karşı direniş verilirken 'teröristleri' vurma emri almış olan denizaltı kaptanının içindekilerin 'terörist' olduğuna hükmederek gemiyi vurduğu ortaya çıktı.

“KADIN-ÇOCUK GÖREMEDİM”

Sputnik'in haberine göre İsrail ordusunun ancak 10 yıl sonra başlattığı incelemede, denizaltı komutanı, ateş açma yönetmelikleri uyarınca hareket ettiği, gemiyi kontrol edip kadın ve çocuk taşımadığını gözlemlediğine dair ifade verdi.

“VURMAYA YEMİNLİYDİLER”

Komutan yardımcısı ise, "Denizaltıda ateşli bir atmosfer, ne pahasına olursa olsun vurma havası vardı. Ben ateş etmekten geri durmak düşüncesindeydim, çünkü geminin kimliğine dair teyit gelmemişti. Ama periskoptan bakan tek bir kişi vardı, o da komutandı" dedi.

3 yıl süren inceleme tamamlandığında dönemin İsrail Deniz Kuvvetleri Komutanı Ami Ayalon incelemenin bulgularını ve suç soruşturması açılmaması tavsiyesini kabul etti.

“SAVAŞ SUÇU DEĞİL, SADECE YANLIŞ MUHAKEME”

Bu olaydan bir gün önce, denizaltı komutanı bir başka gemiye terörist taşıdığına hükmetmesine karşın masum insanlar da zarar görür korkusuyla ateş açmama kararı vermişti. Bu da sonraki olayda emirleri yerine getirme saikiyle hareket ettiği çıkarımına varmamızı sağlıyor" diyen Deniz Kuvvetleri Komutanı, şu sonuca vardı:

"Bu, bir operasyon sırasında yanlış muhakeme vakasıdır. Olay savaş suçu değildir ve hatta herhangi bir ihlalde bulunulmamıştır. Suç soruşturması gereksiz ve uygunsuzdur."

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim