• BIST 13337.69
  • Altın 6821.05
  • Dolar 48.8048
  • Euro 56.0349
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 16 °C

Kıbrıs karasularında petrol krizi

Kıbrıs karasularında petrol krizi
Rum Yönetimi’nin, KKTC karasuları da dahil ada çevresini 13 bölgeye ayırarak petrol ve doğal gaz aramak amacıyla ihale kararı alması Ankara'yı alarma geçirdi.

Ankara hükümeti tarafından Rumların ortak ekonomik bölge sınırını çizmek üzere anlaşma yaptığı Lübnan’a sert bir nota verildi: "Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerin haklarını ihlal eden bir tutum içine giriyorsun. Bunun yükü ağır olur." 

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Tasos Papadopulos’un, KKTC karasuları da dahil adanın çevresini 13 petrol bölgesine ayırma kararı alarak, petrol ve doğalgaz yataklarından yararlanma amacıyla Lübnan’la ortak ekonomik bölge sınırlandırma anlaşması imzalaması Ankara’yı harekete geçirdi.

Ankara, Lübnan’a çok sert ifadelerin yer aldığı bir nota verdi. Ankara’da Lübnan Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Beyrut’ta da Türkiye Büyükelçisi İrfan Acar tarafından Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na iletilen notalarda, Lübnan’a "Dikkat et, Akdeniz’e kıyıdaş olan ülkelerin haklarını ihlal eden bir tutum içine giriyorsun. Bize sormadan hareket edemezsin. Bunun yükü ağır olur" mesajı verildi.

Akdeniz’in yarı kapalı bir deniz olması nedeniyle, kıyıdaş tüm ülkelerin deniz yetki alanlarının kullandırılması konusunda bir işbirliği gerektiğinin vurgulandığı notada, hakkı ihlal edilmek istenen ülkeler arasında ilk sırada KKTC’nin yer aldığı, Türkiye’nin de Kıbrıs konusundaki hassasiyetin tüm dünya tarafından bilinmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Notada ayrıca Kıbrıs Rum yönetiminin hukuken ve fiilen adanın tamamını temsil etme ve Rumların, Kıbrıslı Türkleri de kapsayacak şekilde ikili anlaşma yetkisi bulunmadığına vurgu yapıldı. Türkiye, bundan böyle Lübnan yönetiminin konuyla ilgili Rumlarla yapmayı planlandığı anlaşmalarla ilgili Ankara’ya görüş sormasını da talep etti.

Mısır'da uyarılmıştı

Rum yönetiminin konuyla ilgili Mısır’la da yakın işbirliği içinde olmasını dikkate alan Ankara, diplomatik temaslarla Kahire yönetimini de uyarmaktan geri kalmadı.

Rumların Lübnan’dan önce Mısır’la petrol ve doğalgaz konusunda birtakım anlaşmalar imzalamak istemesi üzerine Türkiye, Mısır’a da sert ifadeler içeren nota vermişti. Türkiye’nin tepkisi üzerine Mısır bu konuda daha da ileriye gidecek adımlar atmaktan kaçınmıştı.

www.DenizHaber.com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim