• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 16 °C

KGB faaliyetlerini gemiden yürüttü

KGB  faaliyetlerini gemiden yürüttü
SSCB gizli servisi KGB'nin 2. Dünya Savaşı sırasında istihbarat faaliyetlerini İstanbul Boğazı'nda bulunan "M/S Svanetiya" adlı bir gemide yürüttüğü iddia edildi.
Rus Nezavisimaya gazetesi, SSCB gizli servisi KGB'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında istihbarat faaliyetlerini İstanbul Boğazı'nda bulunan "Svanetiya" adlı bir gemide yürüttüğünü yazdı.

Gazetenin "Lyubyanka'nın (KGB merkezinin Moskova'daki adı) Yüzen Şubesi" başlığıyla yayımladığı haberde, Rus tarihçi Aleksandır Borisoviç'in Rusya-Türkiye tarihinde bilinmeyen bazı konuları açıklığa kavuşturduğu kaydedildi.Haberde, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman savaş uçakları tarafından Karadeniz'de batırılan yolcu gemisi Svanetiya'nın aslında savaş yıllarında KGB'nin şubesi gibi faaliyet gösterdiği belirtildi. Sovyetler Birliği tarihçileri, Svanetiya gemisine savaş sırasında Çanakkale Boğazı yakınlarında Türk yetkililer tarafından el konulduğunu ve geminin 1942 yılına kadar alıkonulduğunu ileri sürüyorlardı. Rus tarihçiler, Almanya ve müttefiki ülkelerden ayrılmak zorunda kalan Rus temsilcilikleri çalışanlarının otel olarak kullandığı geminin bırakıldıktan sonra aynı yıl (1942) Gürcistan'ın Poti limanına geldiğini belirtiyordu. Rus gemisi Poti limanındaki yaralıları Novorosisyk limanına götürürken Alman savaş uçakları tarafından batırılmıştı. Rus tarihçilerin, Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşında gemilerinin geçişine izin vermediğini savunduğu belirtilen haberde, "Bu bilgiler doğru değil. Türkler bir yolcu gemisini tüm anlaşmalara ve şartlara rağmen tutamazlardı. Savaş sırasında Türkler bizim tüm tankerlerimizin, yolcu ve yük gemilerimizin boğazlardan geçmesine müsaade ediyorlardı" denildi. Rus diplomatik kaynaklarının verdiği, geminin Almanya ve müttefiki olan ülkelerdeki Rus Büyükelçilik çalışanları tarafından otel olarak kullanıldığı bilgisinin de gerçeği yansıtmadığı kaydedilen haberde, şu bilgilere yer verildi: "Bu da doğru değil. Rusya'nın tüm Batı ülkelerindeki büyükelçilik ve konsolosluk çalışanları ağustos 1941'e kadar Kars üzerinden Sovyetler Birliği'ne gelmişlerdi. Svanetiya'nın İstanbul sahillerinde KGB'nin yüzen bir şubesi olarak kullanıldığı en gerçekçi bilgi. Svanetiya KGB'nin ajan ve terörist operasyonlarının merkezi olarak faaliyet gösteriyordu. Geminin yönetim merkezi de İstanbul'daki Sovyetler Birliği Konsolosluğuydu." Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Franz Von Papen'e yönelik 24 Şubat 1942'de düzenlenen suikast girişiminin Svanetiya'da hazırlandığı görüşü savunulan haberde, "Von Papen'e suikast başarısız olunca İstanbul sahillerini terk eden Svanetiya gemisi Gürcistan'ın Poti limanına geldi" denildi. Tüm KGB çalışanlarının burada gemiyi terk ettiği, ardından 221'i yaralı olmak üzere 896 kişiyi Poti'den alan geminin Novorosisyk'e doğru yola çıkmak için hazırlandığı belirtilen haberde, şunlar kaydedildi: "Ancak, yola çıktıktan bir gün sonra Alman savaş uçaklarının saldırısına uğrayan Svanetiya, Karadeniz'in 2 bin metre derinliğindeki sularına gömüldü. Böylece, Svanetiya gemisinin Boğaziçi'ndeki faaliyetinin şahitlerinin büyük bölümü de (mürettebat) hayatını kaybetmiş oldu." DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim