• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 15 °C

Kerç faciasının altında yatan skandallar zinciri

Kerç faciasının altında yatan skandallar zinciri
21 Ocak 2019 tarihinde Kerç Boğazı alev alan iki LPG tankerinde çıkan yangında 10 kişi hayatını kaybederken, 10 kişinin kaybolduğu kazanın altından, skandallar zinciri ortaya çıktı

21 Ocak 2019 tarihinde Kerç Boğazı yakınlarında, emniyetsiz bir şekilde limbo yaparken alev alan iki LPG gemisinde çıkan yangında, iki gemide bulunan 32 mürettebatın 10'u hayatını kaybederken, 10 mürettebatın ise naşına ulaşılamadı.

Deniz Haber Ajansı'nın araştırmaları sonucu katliam gibi kazanın arka planını araştırırken, ilginç bilgilere ulaşıldı. 2015 yılında ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından kara listeye alınan MILENYUM SHIPPING'in mülkiyetinde bulunan MAESTRO VE VENICE (CANDY) isimli LPG gemilerinin, 22 Kasım 2018 tarihinde, ABD'nin uyguladığı ambargo altında bulunan Suriye'ye petrol ve türevi ürünler gönderen OFAC'ın yaptırım uygulanan gemiler listesinde de yer aldığı ortaya çıktı.

8 Mart 2015 tarihinde ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC)'nin yayınladığı ambargo listesinde yer alan İstanbul merkezli Milenyum Shipping'in sahibi konumunda Türk vatandaşları Mustafa Aydın, Erkan Düzgören, Serkan Düzgören ve Ufuk Kenar'ın isimleri yer alırken, Suriye ayağında ise Lazkiye merkezli Abdulkarim Group'un yer aldığı öğrenildi.

AMBARGOLU GEMİLER KURALLARA UYMUYOR

Deniz Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre, kazanın gerçekleştiği gün Milenyum Shipping'in iştiraki olan şirketlerin mülkiyetinde bulunan MAESTRO ile VENICE (CANDY) isimli LPG gemilerinden VENICE ismiyle kayıtlı LPG tankerinin isim değiştirerek Temyruk Limanı'nda CANDY ismiyle yanaşarak LPG yüklediği belirtildi.

Kazadan kurtulan bir gemi mürettebatının Deniz Haber Ajansı'na verdiği bilgiye göre, VENICE (CANDY) isimli LPG gemisine yüklenen ürünün açıkta bekleyen aynı şirkete ait MAESTRO isimli LPG gemisine emniyetsiz bir şekilde yanaştığı balon tipi usturmaçanın olmadığı, acente kanalıyla araç lastikleri ile gemiler arasına aparat oluşturdukları kaydedildi.

Deniz Haber Ajansı'nın ulaştığı bir başka ses kaydında ise limbo yapmak için birbirlerine yanaşan LPG tankerlerinden birinde transfer pompasının bozuk olduğu ve bu olayın gemi kaptanına rapor edilmesine rağmen, önlem alınmadığı ifade ediliyor.

KAÇAK OPERASYON, KATLİAMA NEDEN OLDU!

Kerç Boğazı açıklarında meydana gelen ve 4'ü Türk vatandaşı 10 kişinin ölümüne ve 4'ü yine Türk vatandaşı 10 kişinin kaybolmasına neden olan MAESTRO ile VENICE (CANDY) isimli LPG gemi kazasıyla ilgili bilgisine başvurduğumuz uzmanlar, LPG gemileri arasında limbo yapılmasıyla ilgili uluslararası kurallara uyulmadığının bu kaza ile ortaya çıktığını kaydederek; "Anladığımız kadarıyla MAESTRO isimli LPG tankeri ambargo listesinde olduğu için, Temyruk Limanı'na yanaşarak yük almamış. Onun yerine yine ambargo listesinde olmasına rağmen VENICE gemisi, CANDY ismiyle limana yanaşarak yük aldığını ve bu yükü de açıkta bekleyen MAESTRO gemisine aktarmaya çalıştığını öğreniyoruz. Ancak LPG transferini yapmak için gerekli emniyet ve güvenlik önlemleri alınmadığı için bu elim hadise gerçekleşmiş" dedi.

İŞ KAZASI DEĞİL, TAM ANLAMIYLA CİNAYET!

Konu ile ilgili açıklamada bulunan TMMOB Gemi Makine İşletme Mühendisleri Odası; Kerç Boğazı'nda 'Maestro’ ve ‘Candy’ isimli gemilerde yangınlar sonucunda meydana gelen ölümlerin, bir iş kazası ya da kader değil, kelimenin tam anlamıyla bir cinayet olduğunu belirterek, “İşçi Sağlığı ve iş güvenliği; karada ve denizde çalışan denizcileri ilgilendiren, gemiler ve tersanelerdeki çalışma yaşamının en temel unsurlarından birisi olup ülkelerin gelişmişliklerine ilişkin en önemli göstergelerdendir. Ancak son günlerde artarak devam eden iş kazaları gemilerde ve tersanelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili gereken tedbirlerin alınmadığını göstermektedir." denildi.

Haber: Recep CANPOLAT / Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
hikmet
21 Şubat 2019 Perşembe 10:11
10:11
ambargolu gemilerin ambargolu yuklerle bogazlardan gecisi serbestmi bir kontrol yapilmiyormu?
5.24.49.83
captain
19 Şubat 2019 Salı 10:17
10:17
Olayın Kök sebebi
Bu olayın altında yatan diğer sebepler
zamanında alınması gereken tedbirler
sorumlular açıkça belirtilmeli
Habercilik adına Haberiniz çok eksik
88.248.141.183
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim