• BIST 9705.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 20 °C

Kerç Boğazı’nda yanan gemiler ABD yaptırımlarına takılmış

Kerç Boğazı’nda yanan gemiler ABD yaptırımlarına takılmış
Kerç Boğazı’nda yakıt transferi yapılırken yangın çıkan ‘Kandy’ ve ‘Maestro’ isimli gemilerin ABD yaptırımlarına takıldığı öne sürülürken iki gemiden birisinin Rusya'nın güneyindeki Temryuk Limanı’ndan geri çevrildiği iddia edildi.

16 Türk mürettebatın da içinde bulunduğu Karadeniz'in Kerç Boğazı'nda yanan iki gemiden birisinin Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yaptırımlarına maruz kalma riski sebebiyle her zaman kullandığı Rusya'nın güneyindeki Temryuk Limanı’ndan geri çevrildiği öne sürüldü.

Reuters haber ajansı, ismini açıklamadığı iki kaynağa dayanarak 'Maestro ve 'Kandy' isimli gemilerin Suriye'ye petrol taşımaktan ABD'nin yaptırım listesinde olduğunu söyledi.

Habere göre Maestro, Aralık ayından beri limanı işleten Rus şirket Maktren-Nafta tarafından Temryu'a alınmadı. Maktren-Nafta'dan Reuters'ın iddiaları ile ilgili bir yorum gelmedi.

ABD Hazine Bakanlığı, Kasım ayında yayınladığı bir notta Maestro ve Candy isimlerini taşıyan gemilerle ya da Suriye'ye petrol taşıyan herhangi bir gemi ile kurulan ilişkinin yaptırımlarla sonuçlanabileceği uyarısını yaptı.

Maestro ve Candy, Rusya ve Kazakistan'dan aldığı sıvı doğalgazı orta doğuya taşıyordu. Reuters'ın iki kaynağından birisi Maestro'nun Temryuk Limanı’na girişine müsaade edilmezken Venice'in ABD listesine girdikten sonra ismini Candy olarak değiştirdiği için bu operasyonlara devam ettiğini ileri sürdü.

Kırım yakınlarındaki Kerç Boğazı'nda Pazartesi günü iki gemide çıkan yangında aralarında Türk vatandaşı mürettebatın da bulunduğu 14 kişi hayatını kaybetti.

Rusya Ulaştırma Bakanlığı, yangının kötü hava şartları altında gemiden gemiye yapılan gaz transferi sırasında çıktığı duyuruldu.

GEMİLER TÜRK FİRMASINA MI AİT?

Gemiler bir liman tarafından kabul edilmedikleri takdirde yanıcı madde taşıdıklarında riskli olsa da aralarında transfer yapabiliyorlar.

Rusya, iki gemide 16'sı Türk 15'i Hint toplam 32 kişi olduğunu duyurdu. Yangından 12 kişi kurtarıldı. Hayatını kaybedenlerden 4'ünün Türk olduğu açıklanırken kayıp 4 Türk mürettebatı arama çalışmaları sürüyor.

Reuters, ABD'nin 2016-2018 yılları arası Suriye'ye petrol taşıdığını belirttiği iki geminin iki ayrı kaynağa dayandırarak Türk firma Milenyum Denizcilik Gemi tarafından satın alınmış olduğunu da yazdı.

Refinitiv Data verilerine göre, ismi Candy yapılan Venice'in Milano Shipping firmasına Maestro isimli geminin ise Maestro Shipping isimli şirkete ait gözüktüğü de belirtildi.

Milenyum Denizcilik, Suriye'nin Esad rejimi kontrolündeki bölgesine sıvı doğal gaz sattığı gerekçesi ile 2015 yılında ABD'nin yaptırım listesine girdi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim