• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

Kenan Yavuz: Petlim Limanı Pire Limanı'nın alternatifi olacak

Kenan Yavuz: Petlim Limanı Pire Limanı'nın alternatifi olacak
Petlim Limanı hakkında bilgi veren Kenan Yavuz, "Ege’de büyük gemilerin gireceği bir liman yok. Büyük gemiler önce Pire'ye gidiyor, yükleri daha küçük gemilere bölündükten sonra bölgeye gelebiliyor. En büyük konteyner gemilerini kabul edebileceğiz" dedi.

Türkiye’nin stratejik öneme sahip petrokimya devi Petkim, 50. yılını kutluyor. Tek yerli hammadde üreticisi sıfatıyla yarım yüzyılı geride bırakan Petkim için özel bir program düzenledi.

İzmir'in Aliağa ilçesindeki Petkim Yarımadası’nda düzenlenen programda basın mensuplarıyla biraraya gelen SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ve Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, inşaatı devam eden iki dev yatırım STAR Rafinerisi ve Petlim Limanı hakkında bilgi verdi. Yavuz, 50 yıldır insana ve hayata değer katmak için üreten Petkim’in, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğun ve stratejik ortaklığın yansıması olduğunu söyledi. Yavuz, “Türkiye ve Azerbaycan'ın stratejik ortaklığı ve iki liderin siyasi iradeleri olmasaydı, bu yatırımların hiçbiri olmazdı, çünkü ekonomik fizibilite kadar dayanıklılık da çok önemli.” dedi. 17 Mart 2015'te temeli atılan 10 milyar dolarlık TANAP projesinin, bu işbirliğinin yansıması olduğunu belirten Yavuz, “TANAP projesini rafineri doğurdu. Petkim’in varlığı ve özelleştirilmesi, hem Türkiye Azerbaycan ilişkilerinin hem bu projelerin tetikleyicisi ve hızlandırıcısıdır.” diye konuştu.

Türkiye’nin sanayileşme tarihinin Petkim ile birebir örtüştüğünü ifade eden Kenan Yavuz, şöyle devam etti: “Bugün Petkim’i sıfırdan kurmanın maliyeti 5 milyar dolardan aşağı olmaz ama sadece parayla yapılacak bir iş değil. Petkim, özelleştirildiğinde 26 çarpanla satıldı. Türkiye’nin en pahalı özelleştirmesidir. 50. yılda kamuoyu karşısına gururla ve onurla çıktık. Biz şirketimizi, Türkiye’nin en büyük yatırımlarının merkezine taşımayı başardık. 2020’de burası, Avrupa’nın entegrasyona dayalı en büyük üretim merkezlerinden birisi olacak.” Petkim’in bugünkü piyasa değerinin 1,4 milyar dolar olduğunu ama Goldman Sachs’ın sadece Petlim’e 1 milyar dolar değer biçip yüzde 30’unu satın aldığını hatırlatan Yavuz, “Petkim’i satın aldıktan sonra Türkiye’ye enjekte ettiğimiz para 5 milyar doları buldu. Toplamda 20 milyar dolarlık yatırımımızla Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısıyız.” dedi. Yavuz, Türkiye’ye Petkim’den en az dört tane gerektiğini vurguladı.

‘TÜRKİYE'NİN EN BABAYİĞİT ŞİRKETİYİZ’

SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz, STAR Rafineri’ninse Türkiye’de 40 yıl aradan sonra yapılacak ilk rafineri olacağını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bugüne kadar Türkiye'de rafinerileri ve petrokimya üretim tesislerini devlet yaptı. Hiçbir özel sektör kuruluşu, rafineri ve petrokimya üretim tesisi yapmaya cesaret edemedi. Onun için biz, Türkiye’nin en babayiğit şirketiyiz. Varsa meydan okuyan, çıksın ortaya. Bir ülkenin sanayileşmesinin en temel noktası, ara malı üretimidir. Eğer hammaddeniz yoksa, hammaddeyi getirip ara malını burada üretemezseniz size sadece işçilik kalır. Ara malını ithal edersiniz, montajını burada yaparsınız, üstüne işçiliği koyar tekrar satarsınız ama böyle bir yapı, Türkiye'yi ayakta tutmaya yetmez. Ara malı üretmeden, sanayileşme iddiası olmaz. Biz ara malı üretiyoruz. Ara malı demek teknoloji demek, bilgi transferi demek, yetiştirdiğiniz, okuttuğunuz mühendisten faydalanmak demek.”

‘LİMAN PİRE'DEN KURTARACAK’

İnşaatı devam eden Petlim Limanı hakkında da bilgi veren Kenan Yavuz, “Limanı 400 milyon dolar yatırımla tamamlıyoruz. Ekipman yatırımını işletici yapacak, altyapıyı biz yapıyoruz. 300 milyon civarında bir harcama yapıyoruz. Limanı, bitince teslim edeceğiz. 28 yıllığına işletmesini, dünyanın en büyük konteyner elleçleme firması olan APM üstelenecek. Limanın en büyük özelliği, Pire Limanı’nın alternatifi olacak. Ege’de büyük gemilerin gireceği bir liman yok. Büyük gemiler önce Pire Limanı’na gidiyor, yükleri daha küçük gemilere bölündükten sonra bölgeye gelebiliyor. Dünyanın en büyük konteyner gemilerini limanımıza kabul edebileceğiz. Entegre tesisiz, burası her ihtiyacı görecek. Alsancak Limanı da kruvaziyer ve yat limanı olsun diyoruz. Petlim için hedefimiz, sonbaharda cumhurbaşkanlarımızın teşrifleriyle limanı açmak.” diye konuştu.

Petkim Yarımadası’ndaki programdan sonra İstanbul ve İzmir’den iş ve medya dünyası, Swissotel Büyük Efes’te verilen 50. yıl yemeğinde buluştu. İzmir protokolünün de katıldığı yemekte, Türk ve Azeri müziğinin seçkin örnekleri çalındı. SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na, TANAP temel atma törenine katılan üç ülkenin cumhurbaşkanlarına takdim ettikleri "Hazar’dan Çanakkale’ye" kitabını hediye etti.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
kaptan
04 Nisan 2015 Cumartesi 22:40
22:40
Umuyorum şirketinize yapılan kılavuz kaptan müracaatlarını yerinde değerlendirerek tecrube ve kaliteden ödün vermeyen kendi istihdamınızla oluşturduğunuz Dünya normlarında bir KILAVUZLUK TEŞKİLATI kurarak Ege bölgesinde örnek bir adım atmış olursunuz.selametler
89.211.87.117
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim