• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 13 °C
  • Çanakkale 11 °C

Karasu Limanı, ihracatçıya maliyet avantajı sağlıyor

Karasu Limanı, ihracatçıya maliyet avantajı sağlıyor
Stratejik konumuyla yılda 2 milyon dolarlık dövizin Türkiye’de kalmasını sağlayan Karasu Limanı, üreticinin maliyetini ve taşıma sürelerini de düşürerek üretim ve ihracata önemli bir destek sunuyor.

Marmara Bölgesi’nin Karadeniz’e açılan kapısı olan IC Karasu Port, stratejik konumu sayesinde, hem yılda 2 milyon dolarlık dövizin Türkiye’de kalmasını sağlıyor hem de üreticinin maliyetini ve taşıma sürelerini düşürerek üretim ve ihracata önemli bir destek sunuyor.

Mart 2017’de 76 milyon dolarlık bir yatırıla devreye alınan liman, bu tarihten itibaren İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğinin azalmasına da ciddi bir katkı sundu.

KAPASİTESİ ARTACAK

IC Karasu Port Liman Müdürü Gökçen Erdem, toplam 250 bin metrekare alan içinde 1108 metre yanaşma yeri ve 11 metre su derinliğine sahip olan Karasu Liman’nın yıllık 1,5 milyon ton genel kargo ve dökme yük, 50 bin TEU konteyner ve 110 bin adet Ro-Ro kargo kapasitesine sahip oluğunu açıkladı.

Demiryolu bağlantısı sağlandığında ve limanın ikinci fazı tamamlandığında, kapasitenin genel kargo ve dökme yüklerde 6 milyon tona çıkacağını belirten Erdem, “Konteyner yüklerinde 150 bin TEU, Ro- Ro hizmetlerinde ise tır, araba ve diğer taşıtlar dahil olmak üzere 110 bin adetlik yıllık kapasiteye sahip olacağız” dedi.

2019 yılında Karasu Limanı’nda 1,2 milyon ton yük elleçlendiğini kaydeden Gökçen Erdem, “Bu 1,2 milyon ton yükün yüzde 76’sı ithalat, yüzde 23’ü ihracat olarak gerçekleşti. 2020 yılında Covid-19 salgını sebebiyle öngörümüzün altında bir yük trafiğimiz oldu. Geçen yıl elleçlenen yükün yüzde 86’sı ithalat, yüzde 11’i ihracat olarak gerçekleşti” bilgisini verdi.

HİNTERLANDI GENİŞ

IC Karasu Port’un, Marmara Bölgesinde ve Karadeniz kıyısındaki konumuyla, Karadeniz’e kıyısı olan ülke limanlarından yapılan ihracat ve ithalat ürünleri açısından stratejik bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Erdem, “Stratejik konumu sayesinde Karasu Limanı’nın denizyolu taşıma maliyetleri, İstanbul Boğazı geçişi sonrasında gidilecek herhangi bir limana göre daha düşüktür. Karasu Limanı’nın açılması ile birlikte Sakarya sanayisine direkt olarak sağladığı maliyet avantajının yıllık 500 bin dolardan fazla olduğunu görebiliyoruz” dedi. 

Sakarya’ya ek olarak hinterlandında Bolu, Ankara ve Konya gibi önemli sanayi kentleri bulunan Karasu Limanı’nın Türkiye ekonomisine sunduğu maliyet avantajının yıllık 2 milyon dolara ulaştığının altı çizen Gökçen Erdem, “Farklı bir deyişle, Karasu Limanı’nın stratejik coğrafi konumu sayesinde, yıllık 2 milyon dolar döviz ülkemizde kalmakta ve üreticilerin maliyetleri düşmektedir” diye konuştu.

ANKARA’YA YAKLAŞACAK

Limanlar ile üretim tesisleri arasında yük akışının sağlanması açısından karayolu ve demiryolu bağlantılarının büyük öneme sahip olduğuna dikkat çeken Gökçen Erdem, “Taşıma faaliyetlerinin zamanında ve sorunsuz yapılması, ulaşım altyapılarının yeterliliğine ve verimliliğine bağlı. Karasu Limanı’nın açılması ile birlikte Sakarya’nın ulaşım altyapısı da optimum çözümler üzerinde odaklandı, bu yönde projeler geliştirdi ve gerçekleştiriyor” dedi.

Bölgede planlanan altyapı çalışmalarının Karasu Limanı’nın ulaşımını kolaylaştırdığını belirten Erdem, “Mevcut yatırımlara ek olarak limanımızın 850 metre arkasından geçen Karadeniz Sahil Yolunun Karasu-Akçakoca kısmı faaliyete geçtiğinde Ankara’ya olan mesafemizi yaklaşık 50 kilometre kısaltacak. Karadeniz Sahil Yolunun Karasu-İstanbul kısmının faaliyete geçmesi ile de Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden İstanbul Avrupa Yakası ve Trakya bölgesine daha da yaklaşacağız” dedi.

GEMİ İLE TREN TAŞINACAK

Karasu Limanı ile ilgili bir diğer önemli ulaşım altyapısı projesinin de demiryolu bağlantısı olduğunu kaydeden Erdem, “İstanbul-Ankara ana demiryolu hattından Karasu Limanı’na gelecek bir tren seti, limandan direkt olarak gemiye yüklenip Avrupa veya Rusya ve bağlantılı ülkelere gidebilecektir” şeklinde konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim