• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 7 °C
  • Çanakkale 13 °C

Karadeniz’e Singapur benzeri liman projesi

Karadeniz’e Singapur benzeri liman projesi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Çanakkale Ayvacık- Küçükkuyu Yolu Assos ve Troya Tünelleri'nin açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Karaismailoğlu, Karadeniz'in bir ticaret gölüne dönüştüğünü söyledi.

Bakan Karaismailoğlu'nun açıklamalarından bazı başlıklar şöyle:

KARADENİZ'DE LİMAN PROJESİ

İstanbul Boğazı'nın bugünkü sıkıntısı belli. Karadeniz'de Roterdam ve Singapur benzeri bir liman projemiz var. İstanbul Havalimanı'nın kuzeyinde ve Karadeniz kıyısında, Kanal İstanbul'un çıkışında... Filyos Ambarlı Limanı, kapasitesinin üzerinde artık. Roterdam ve Singapur'un ortasında böyle bir koridor lazım. Süveyş Kanalı'ndan yıllık 20 bin gemi geçiyor. Mısır oradan tam 5.6 milyar dolarlık gelir kazanıyor. Boğaz geçişlerinin fiyatlarını şimdi biraz arttırdık, yaklaşık 500 milyon dolar gelir kazanıyoruz. Düşünün 5.6 milyar dolar nerede, 500 milyon dolar nerede?

LİMAN YATIRIMI ARTIYOR

Karadeniz bir ticaret gölüne dönüşüyor. Şu anda Karadeniz'e kıyısı olan bütün ülkeler limanlarına yatırım yapıyor. Koridorları açtığınızda küresel bir lojistik güç oluyorsunuz. Türkiye merkez oluyor. Ayrıca Türkiye'de üretilen ihraç ürünlerinin hem batıya hem doğuya gitmesi çok kolaylaşıyor. Hem lojistik koridor sağlıyorsun hem de kendi ürünlerini kolaylıkla iki tarafa doğuya ve batıya da gönderebiliyorsun.

PEKİN'DEN LONDRA'YA KESİNTİSİZ KORİDOR

(Türkiye yeni ekonomik koridor mu?) Aslında Marmara Bölgesi oldu diyebiliriz. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve Marmaray... Kesintisiz koridor, Pekin'den Londra'ya kadar gidiyor. Özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra kuzey koridorun geleceği çok meçhul bir yöne doğru gitmeye başladı. Artık Türkiye ve orta koridor vazgeçilmez. Burada ne kadar karayolu, demiryolu yatırımı yapsanız da yüzde 90'nına yakın denizlerden taşınıyor. Orta koridor çok kıymetli. Dünya ticaret hacmi, 2030'da 25 milyar tona çıkacak. Bu koridorların hem doğu-batı hem de kuzey-güney aksının önünü açmak önemli.

KANAL İSTANBUL KENDİ GELİRİYLE MALİYETİNİ FİNANSE EDECEK

(Kanal İstanbul iptal mi oldu?) Bir şeyin iptal olduğu yok. Dünyanın en büyük altyapı projelerinden biri. Ama tabi burayı kazmaya başlamadan önce vatandaşımızın ulaşım ihtiyacını gidermemiz gerekiyor. Biz şu anda hem karayolu yani bu Sazlıdere Köprüsü'nü yaparak ulaşım ihtiyacını Kanal İstanbul'a göre projelendirdik, imalatına başladık. Halkalı'dan Kapıkule'ye giden demiryolunu da Kanal İstanbul'un altından tünelle geçecek şekilde ihalesini yaptık. Kanal İstanbul, bizim genel bütçeye yük olmadan kendi gelirleriyle yapılacak. Kanal İstanbul kendi gelirleri kendini finanse edebilecek boyutta. Ana geçişler, gemi geçişlerinden toplayacağımız paralar, orada yapacağımız limandan alacağımız gelirler, yat limanından alacağımız gelirler... Yap-işlet-devret gibi bir finansal modelle bunu gerçekleştireceğiz. Dünya ticaret hacmi 12 milyar ton. 2030'a geldiğimizde 30 milyar tona çıkacak hatta önümüzdeki 50 yıl sonra 100 milyar tona çıkacak. Bu projelerle bu anlamda küresel süper güç olma hedefimiz var.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim