• BIST 9524.59
  • Altın 2508.202
  • Dolar 32.5994
  • Euro 34.7296
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 8 °C
  • Çanakkale 11 °C

Karadeniz'de hamsi stoku 3 yılda artar

Karadeniz'de hamsi stoku 3 yılda artar
Prof.Dr. İsmet Balık, geçen av sezonunda balıkçıların umdukları kadar hamsi avlayamadığına dikkat çekerek, 2-3 yılda hamsi stokunun artabileceğini söyledi.

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, geçen av sezonunda balıkçıların umdukları kadar hamsi avlayamadığına dikkat çekerek, 2-3 yılda hamsi stokunun artabileceğini söyledi.

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İsmet Balık, geçen sezon hamsinin yeterli olmaması nedeniyle özellikle gırgır tekneleri için iyi bir dönem olmadığını belirtti. Hamsinin Karadeniz kıyılarında fazla av vermemesinin pek çok nedeni olduğunu, kesin nedeninin bilinmesi için henüz herhangi bir bilimsel veri olmadığına da dikkat çeken Prof.Dr. İsmet Balık, "Hamsi göçü üzerinde belirleyici olan özellikle deniz suyu sıcaklığı ve geçmiş yıllara ait av verilerinin aylık dağılımları üzerinden bazı yorumlar yapmak mümkün. Hamsinin geçen sezon az avlanmış olması önümüzdeki 2-3 yıl için stoka katılımın artmasını sağlayabilir" dedi.

Hamsinin daha çok ekim ve kasım aylarından itibaren Karadeniz'in kuzeyinden göç yoluyla ülke kıyılarına geldiğini ifade eden Prof.Dr. İsmet Balık, "Bu göçe iri bireyler öncülük ediyor. İri bireyleri ise küçük bireyler izliyor. Bu göçün gerçekleşmesi ve hamsi sürülerinin ülkemiz kıyılarına gelmesi için sonbahar mevsimindeki deniz suyu sıcaklığının 11-12 derece civarına düşmesi gerekmektedir. Özellikle iri hamsilerin göç dönemi olan ekim ve kasım aylarındaki su sıcaklığı 20 derece civarında olmuştur. Göç için gerekli olan seviyelere ancak aralık ayı sonlarında düşmüştür. Bu dönem de özellikle iri hamsiler için oldukça geç bir zamandır. Aralık ayı sonu ve ocak ayında küçük bireylerin oluşturduğu hamsi sürüleri ülkemiz kıyılarına geldi. Bu sürüler de daha çok ülkemizde avcılığı yasak olan 9 santimden daha küçük bireylerden oluştu" diye konuştu.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Müh.Kaptan Refik Akdoğan
21 Nisan 2013 Pazar 11:49
Karadeniz'e hamsi
Sayın hocam 1955 yılında Fao'nun Danimarkalı uzmanlara Karadeniz'de yaptırdığı araştırmada hamsi stoklarının en fazla yılda beş yüz bin ton cıvarında avlanabileceğini fazla avlanırsa ertesi yıl avlanmanın düşeceğini bildirmesine karşın bazı yıllar balıkçılarımız yedi yüz bin tona yakın avlandıklarından, takip eden yıllarda daima hamsi avcılığı düşük olmuştur. Maalesef Danimarkalı uzmanlar Karadeniz'in bu kadar kirleneceğini göremediklerinden asıl avlanmanın düşük olmöasının nedeni, günümüzde büyük bir felaket olan deniz kişrlliliğidir. Çocukluğumda Ordu'da şehir
önünde pırıl pırıl denizde yüzerken şimdi Ordu'da kapkara denizi görünce değil denize girmek yüreğim bulanıyor.karadeniz'in kirlenmesi önlenmedikçe ilerde deniz suları sıcaklığı ilme uygun olsa da eski yıllar kadar hamsi avlamamayacak, ya daavlanalar zehirli olacak ve belki de hamsi ithal etmek zorunda kalacağız.Allah yardımcımız olsun.www.refikakdogan.com
24.133.110.255
çinakop
21 Nisan 2013 Pazar 01:40
denizin oksijenini yok etmeyin ilkin.
balık açılma sezonunu geciktirilmesini,yavrulamaya yakın göç balıkları anarahminde iken yok ediyorsunuz,yetmedi yavru iken yakalamaktasınız,sahilden 3 4 mil aşağı kesinlikle olta balıkçılık dşında avlanma yasağı getirılmesini,balık ağlarının gözeneklerinin büyültülmesini,ağların diplerinin tor olarak getirtilmemesini,deniz tabanından yukarı 35 40 mt açık alan bırakılmalı,derelerden sanayi atıkların durdurulmasını,kesinlikle kimyevi gübrenin kullanılmamasını,akarkayıt istasyonların atıklarının derelere bıraılmamasını sağlayın ilkin.Bak size nasıl balı boluğuna bereketine boğarız sizleri.Kontrol mekanızmanın sürekli olarak motorize ekiplerle dolaşıp kontrol edilmesini.En ağır cezalarla yaptırım gücünü gösterin.
78.169.15.59
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim