• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

Karadeniz’de artık balıkçı yetişmiyor

Karadeniz’de artık balıkçı yetişmiyor
Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan üçüncü kuşak balıkçı olduğunu belirterek, "Dedemden babama, babamdan bana kalan balıkçılık mesleğini sürdürüyorum. Benden sonra benim neslimden balıkçı yok" dedi.

Av yasağına yaklaşık bir ay kala sezonu erken tamamlayan Karadenizli balıkçılar, mesleği sürdürebilecek yeni personel bulamamanın sıkıntısını yaşıyor.  1 Eylül'de "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar, 15 Nisan'da başlayacak av yasağı öncesi teknelerini limana bağlamaya başladı. Sezonun erken bitmesini değerlendiren balıkçılar, mesleği devam ettirebilecek yeni çalışan bulunamadığını belirtti. Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslanüçüncü kuşak balıkçı olduğunu belirterek, "Dedemden babama, babamdan bana kalan balıkçılık mesleğini sürdürüyorum. Benden sonra benim neslimden balıkçı yok" dedi.

Kendisinden sonra ailesinde balıkçı yetişmediğini ifade eden Arslan, şöyle konuştu:"Ailemden balıkçı gelmeyecek. Benim balıkçılık hayatım burada noktalanıyor. Aynı şekilde genel görüntü de bu. Yani beş sene sonra bu limanda balıkçılık faaliyeti belki duracak. Çünkü geriden yeni personel yetişmiyor. Bizlerde balıkçılık, aileden gelen bir gelenektir. Gençlerimiz bu işe yönelmiyor. Çünkü ekonomik bir getirisi yok, geleceği yok. Bundan dolayı genç nesil balıkçılığa olumlu bakmıyor. Özellikle 5, 6 sene sonra limanımızda birkaç balıkçı teknesi kalır. Balıkçılık faaliyeti böyle böyle sona erecek gibi görünüyor. Çünkü yeni eleman yok."

Arslan, gençliğinde balıkçıların yaş ortalamasının 20-25 arasında olduğunu vurgulayarak, bugün ise bu mesleği yapan kişilerin ortalama 50 yaşında olduğunu dile getirerek, "(Bu nesil bittikten sonra buradaki balıkçılık hayatı noktalanıyor) diyebiliriz" ifadesini kullandı.

"80 yıllık balıkçılık geleneğimiz var"

Balıkçılık adına önlemler alındığını ancak bunların yeterli seviyede olmadığını aktaran Arslan, balıkçıların, yaşadıkları sorunları her ortamda dile getirdiklerini söyledi. Mesleği sürdüren kişilerin görüşlerinin daha fazla alınması gerektiğine değinen Arslan, "Biz, uzman değiliz ama bu denizde ne olup bittiğini bilen kişileriz. Bu denizlerde doğduk ve bu denizlerde büyüdük. Geçmişe bakıldığında da 70, 80 yıllık bir balıkçılık geleneğimiz var" diye konuştu.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hüsamettin Cabilen
29 Mart 2015 Pazar 12:48
12:48
İsabetli olur aman balıkçılık mesleği ölsün de balık nesli yaşasın.Denizleri kuruttunuz birader. serçe parmağı kadar hamsiyi,lüferi avlayanlar hiç ağlamasınlar.
46.197.96.170
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim