• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 12 °C

Karadeniz somonu, Japon ‘suşi’si oldu

Karadeniz somonu, Japon ‘suşi’si oldu
Karadeniz'de yetiştirilip Vietnam'da işlenen somon Japonlar’a suşi olarak satılıyor. Japonya'ya yılın 11 ayında 6.2 milyon liralık somon ihracatı gerçekleştirilirken balıkçılar, bunun artması için kilogram başına 50 sent destek istiyor.

Tatlı suda yumurta elde edilmesiyle başlanılan somon üretiminde daha sonra yavrular baraj göletlerinde 200 ile 700 gram ağırlığa ulaştırılıyor, ardından Karadeniz'deki kafeslere taşınıyor.

Burada da 4-6 kilogram ağırlığa ulaşmaları sağlanan balıklar, Doğu Karadeniz'deki fabrikalarda işlem gördükten sonra Vietnam'a gönderiliyor.

Vietnam'da yeniden işlenerek "suşi" haline getirilen Karadeniz somonu, zor ve zahmetli yolculuğunun ardından Japonya'ya gönderilerek buradaki tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

“FİRMALAR BÜYÜK BAŞARILARA İMZA ATTI”

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'den yılın ocak-kasım döneminde 13 milyon 555 bin 161 dolarlık somon ihraç edildiğini söyledi.

Karadeniz somonu üreten firmaların son yıllarda büyük başarılara imza attığını dile getiren Gürdoğan, bu işletmelerin yavru şeklinde önce tatlı su ve baraj göletlerinde belli büyüklüğe ulaştırdıkları balıkları daha sonra denizlerdeki kafeslere taşıdıklarını anlattı.

Gürdoğan, kafeslerde gerekli büyüklüğe ulaşan balıkların daha sonra işlenerek dondurulmuş ve fileto halinde Japonya'ya ihraç edildiğini belirterek, "Japonlar tarafından büyük beğeni kazanan, her geçen gün talebi ve ihracatı artan Karadeniz somonu, Japon sofralarını suşi olarak süslüyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle alıcı firmaların talebiyle işlenmek üzere Vietnam'a gönderilen balıklar, burada suşi haline getirildikten sonra Japonya'ya gönderiliyor" diye konuştu.

Doğu Karadeniz'de su ürünleri ihracatının gelişme gösterdiğini vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Bölgemizde yetiştirilen Karadeniz somonunun, Japonların sofrasında suşi olarak yer alması büyük bir başarı hikayesidir ancak Uzak Doğu ülkelerine nakliye maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ihracat istenilen düzeyde artırılamadı. Oysa ki kilogram başına verilecek 50 sentlik nakliye desteğiyle ihracat kısa sürede katlanarak artacak ve bölgede gerek tatlı su gerekse denizlerde üretilen balıklar tamamıyla ihraç edilebilme imkanına kavuşacaktır."

Gürdoğan, ihracatın artmasını beklediklerini belirterek, "Karadeniz'de yetiştirilen balıklar, lezzet açısından en üst kalitede olması nedeniyle Japonya'da büyük talep görüyor. Doğu Karadeniz'den bu kapsamda Japonya'ya yılın 11 ayında gerçekleştirilen somon ihracatından 6 milyon 265 bin 126 dolar gelir elde edildi." dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim