• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C
  • Antalya 27 °C
  • Muğla 21 °C
  • Çanakkale 20 °C

Karaburun'da balık çiftliği direnişi başladı

Karaburun'da balık çiftliği direnişi başladı
Balık çiftliklerinin Akdeniz foklarının yaşam alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle ayaklanan Yarımada halkı, Eğriliman mevkisine yapılacak balık çiftliğine karşı eylem başlattı

Balık çiftliklerinin Akdeniz foklarının yaşam alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle ayaklanan Yarımada halkı, Eğriliman mevkisine yapılacak balık çiftliğine karşı eylem başlattı.

Karaburun'un Küçükbahçe köyü yakınındaki Eğriliman mevkisinde yapılması planlanan yıllık 2 bin 500 ton kapasiteli balık üretim çiftliğine karşı yöre halkı direniş başlattı.

Deniz alanını toplam 117 bin 600 metrekare kapsayacak tesis için düzenlenen bilgilendirme toplantısı, Karaburun Kent Konseyi ve köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı. Eylemciler, projeye karşı olduklarını belirterek, konuyla ilgili bilgilenmek istemediklerini söylediler.

Atıklar zarar veriyor

Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa ve Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, civarda birçok çiftlik olduğunu, yöre halkının bu çiftliklerden büyük zarar gördüklerini belirtirken, Kent Konseyi tarafından yayımlanan bildiride "Yarımadada balık çiftliklerine karşı çıkıyoruz" denildi.

Çiftlikte kullanılan antibiyotik ve parazit ilaçları, yem ve balık artıkları, mazot, sintine gibi atıkların kıyıda ve denizde tahribat yarattığına dikkat çekilen bildiride şu görüşlere yer verildi:

"Yarımada kıyıları, dünyanın en nadir memelileri arasında yer alan ve Türkiye'nin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamında koruma altında olan Akdeniz fokunun üreme ve yaşam alanlarıdır. Bu alanları içine alan balık çiftlikleri, korumakla sorumlu olduğumuz Akdeniz fokları için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Deniz çayırları ve içinde barınan türler, aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortam nedeniyle ciddi zarar görmekte ve yok olmaktadır. Balık çiftlikleri, geniş alanlar kaplayan balık kafesleri ve yarattığı kirlilikle sürdürülebilir balıkçılık yöntemleri olan kıyı ve dalyan balıkçılığını da baltalamaktadır. Balık çiftlikleri, kurulmalarının yasayla yasaklanmış olduğu hassas alan niteliğindeki kapalı koy ve körfez alanlarını da kapsamaktadır.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
T.C Müh.Kaptan Refik Akdoğan
02 Mayıs 2013 Perşembe 11:21
Balık çiflikleri
Balık çifliklerinin kıyılarımıza zarar verdiğne dair birçok şikayetler gekmektedir. Ancak o çiflikler sayesinde bol ve ucuz balık yediğimiz de bir gerçektir.Çok büyük işletmeler haline gelen balık çifliklerinin sahillerimizi kirletmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Örneğin çiflikler sahilde olabildiğince çok açıklara yapılmalıdır. Yem
ve kullanılan ilaçların sahilleri etkilememesi için önlemler alınmalıdır. Bu konuya devlette kim bakıyorsa örgüt kuvvetlendirilmelidir. İhracatı gittikçe artan çlflik balıkçılığımızın modern işletmeler haline gelmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Allah selmet versin. www.refikakdogan.com
24.133.110.255
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim