• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 20 °C
  • Çanakkale 21 °C

Kalkavan Pera'yı canlandıracak

Kalkavan Pera'yı canlandıracak
Ünlü armatör İhsan Kalkavan tarafından 45 yıllığına kiralanan ünlü Pera Palas Oteli'nde restorasyon çalışmaları başladı. Otelin restorasyonu için 15 milyon Euro harcanacak.
Armatör İhsan Kalkavan tarafından kiralanan İstanbul'un en ünlü otellerinden biri olan Pera Palas'ın restorasyon çalışmalarını yürüten Turizm Yatırımcıları Derneği Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Atlas Arazi ve İş Geliştirme Başkanı Tavit Köletavitoğlu, oteli deluxe otel statüsüne kavuşturacaklarını söyledi. Pera Palas'ı misyonu olan bir otel olarak tanımlayan Köletavitoğlu, 'İşletme hakkı İhsan Kalkavan'ın olabilir ancak Pera Palas tüm İstanbullularındır' diye konuştu. Köletavitoğlu, Pera Palas'ın 2007 yılında yeni fonksiyonuna kavuşacağını, restorasyon çalışmasının 1.5 yıl içinde tamamlanabileceğini belirtti.

'Çalışma için kolları sıvadık' diyen Köletavitoğlu, ekim ayında otelin kapanmasıyla çalışmanın tam anlamıyla başlanacağını belirterek, restorasyonda Anıtlar Kurulu'nun izin verdiği ölçüde, binanın bir santimetresine zarar vermeden modern teknolojiyi kullanarak restorasyon yapacaklarını belirtti. Köletavitoğlu, binada, soğutma sistemi, klima olmadığını, güvenlik teknolojisi ile depreme dayanıklılık için güçlendirmeye ihtiyaçları olduğunu hatırlattı.

Köletavitoğlu, 145 olan oda sayısının azaltılacağını, şu anda bir restoran olan Pera Palas'ta restoran sayılarının artabileceğine dikkat çekti.

Köletavitoğlu, halen müşteri kabul edilmeyen Atatürk'ün kaldığı 101 no'lu odanın da aynen korunacağını, eksiklikleri varsa onların giderileceğini, tarihi dokusuna dokunulmayacağını ifada etti. Otelin yanındaki kısmın da otel çalışmalarına eklenmesi için görüşmelerin sürdüğünü, burada da 120 yıl önceki balo salonu gibi bir bölüm yapmayı düşündüklerini kaydetti. Yapılanların makyaj olmadığının altını çizen Köletavitoğlu, 'Yeniden yapılsa daha kolay olurdu. Burada seramik, ebru, ahşap, cam sanatlarının örnekleri mevcut. Hepsi uzmanlarınca değerlendirilecek' dedi.

İhsan Kalkavan 1.5 ay önce mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait olan Pera Palas'ın işletme hakkını 45 yıllığına Süzer Ailesi'nden aldığını söyledi. Kalkavan, 'Süzer Ailesi yakın dostumuzdu. Üzerinde TMSF ve diğer tedbirler de vardı. Dostlarımızla görüşerek, buranın işletme hakkını aldık. Tüm tedbirleri de kaldırdık' dedi. Pera Palas'ın kendileri için bir prestij yatırım olduğunu vurgulayan İhsan Kalkavan, 'Ekonomik olarak geri dönüşümü olan bir yatırım olarak düşünmedik' dedi. Kalkavan, bunun için de bütçenin önünü açtıklarını da ifade etti.

Ünlü Orient Ekspres müşterileri için 1892 yılında inşa edilen ve döneminin en lüks oteli olan Pera Palas'ın restorasyonu oldukça masraflı. Köletavitoğlu, sadece binanın yüzdüşümü için geçerli olacak restorasyon çalışmaları bütçesinin 15 milyon euro olacağını da söyledi. Çalışmaların bina ve çevre etüdü, uygulayıcı ve tasarım ekiplerinin oluşturulması, taşınır ve taşınmaz malların tespitlerinin, binanın geçmişinin çıkarılması başlıkları altında dört ayrı yönden sürdüğünü anlatan Köletavitoğlu, en yoğun çalışma döneminde binada aynı anda 200 kişinin vardiyalı şekilde çalışabileceğini ifade etti.
Kaynak:Akşam GazetesiDenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim