• BIST 9444.25
  • Altın 2498.384
  • Dolar 32.5863
  • Euro 34.7995
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 16 °C
  • Çanakkale 18 °C

Japonya, adalarını nakliye gemileri ile donatacak

Japonya, adalarını nakliye gemileri ile donatacak
Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri (GSDF), Çin'in askeri hareketliliği karşısında ülkenin güneybatısındaki adalardaki birliklerinin takviyesi için 2024'e dek 3 adet nakliye gemisi ile donatılacak.

Yeni güvenlik alanlarında kabiliyetlerinin artırılması kapsamında Japonya Kara Öz Savunma Kuvvetleri’ne (GSDF) ilk kez teslim edilecek nakliye gemilerle ülkenin güneybatısındaki adalarda konuşlu askeri birliklere destek verilecek.

Buna göre, imal edilecek 3 adet nakliye gemisi vasıtasıyla uzak adalarda görevlendirilen askeri birliklere mühimmat, yakıt ve gıda tedariği sağlanacak.

Kyodo ajansının haberine göre, Savunma Bakanlığı’nın 1 adet 2 bin ton ve 2 adet 400 tonluk nakliye gemilerin imalatı için 2022 mali yılı bütçesi için fon tahsis edilmesini hedefliyor.

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri (MSDF) bünyesindeki büyük tonajlıların, adaların küçük limanlarına yanaşamaması sebebiyle küçük tonajlı gemilerden yararlanılması hedefleniyor.

"SADECE ABD'YE GÜVENEMEYECEĞİMİZE GÖRE"

Hükümet, adaların işgal edilmesi durumunda, GSDF'nin Amfibi Acil İntikal Birliği'ni de yük gemileriyle bölgeye sevk etmesi planlıyor.

Bu kapsamda GSDF bünyesinde 2024 yılında deniz ulaşım birliği kurulacak. Bu birlik 2016'dan beri adalarda konuşlanmış ve yerden gemiye füzelere karşı kıyı izlemeden sorumlu GSDF birlikleriyle koordine olacak.

Kyodo'ya konuşan Savunma Bakanlığı yetkilisi, "Sadece ABD'ye güvenemeyeceğimize göre, adaları savunmak için kendi kararlılığımızı göstermek gerekir. Senkaku zarar görmesin diye öz savunma kapasitelerimizi geliştirmeliyiz." dedi.

Ekim 2020'de Japonya ve ABD birlikleri, Doğu Çin Denizindeki tartışmalı Senkaku adalarının olası işgaline karşı, güneydeki Kagoşima eyaletindeki insansız adalarda ortak tatbikat düzenlemişti.

SİLAH KULLANMA YETKİSİ

Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nde 22 Ocak'ta onaylanan ve 1 Şubat'ta yürürlüğe giren kanun, Çin sahil güvenliğine, Çin'e ait olduğu iddia ettiği sularda kurallara uymayan yabancı gemilere karşı silah kullanma yetkisi veriyor.

Kyodo ajansının haberinde, kanunun, Çin'e Doğu Çin Denizi'ndeki tartışmalı Senkaku Adaları etrafında seyreden Japon gemilerini hedef alabilme yetkisi tanıdığı belirtildi.

ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile ocak sonunda gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrası basın mensuplarına değerlendirmede bulunan Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, "Güney ve Doğu Çin Denizi'nde statükoyu değiştirecek tek taraflı teşebbüslerin karşısında durulmasında anlaştık." ifadesini kullanmıştı.

Kişi, Senkaku Adaları'nın, "Japonya'ya silahlı saldırı olması halinde ABD'nin koruması şartını içeren" ABD-Japonya ikili güvenlik anlaşmasının 5. maddesi kapsamında yer aldığı konusunun yeniden teyit edildiğini söylemişti.

Doğu Çin Denizi'nde Japonya'nın "Senkaku", Çin'in de "Diaoyü" olarak adlandırdığı takımadalar, 5 ada ve 3 kayalıktan oluşuyor.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim