• BIST 9524.59
  • Altın 2527.099
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.6588
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 16 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 12 °C

İztuzu Plajı'nda caretta carettaların üreme alanları koruma altında

İztuzu Plajı'nda caretta carettaların üreme alanları koruma altında
Muğla Valisi Amir Çiçek, "İztuzu sahilinde deniz kaplumbağalarının yaşayacağı ve üreyecekleri alanlar tamamen koruma altına alınmış durumda. Bu konuda lüzumlu hassasiyetler gösterilmektedir" dedi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla’nın Büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından tartışmalara neden olan İztuzu plajında incelemelerde bulundu. Vali Amir Çiçek, Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisinin Dalyan ağzı ve İztuzu plajı olduğunu söyledi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, "İztuzu sahilinde deniz kaplumbağalarının yaşayacağı ve üreyecekleri alanlar tamamen koruma altına alınmış durumda. Bu alanlara şezlong konulmamaktadır. Deniz kaplumbağalarının yaşamlarını sürdürmeleri ve yumurtalarını bırakmaları için gerekli hassasiyetler gösterilmektedir" dedi.

Vali Çiçek, Ortaca Kaymakamı Hüseyin Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Turizm Müdürü Veli Çelik ve Tabiat Varlıklarını Koruma Şube Müdürü Bekir Erdoğan ile Dalyan kanalı ve Dalyan ağzı boğazını tekne ile gezerek bilgi aldı.

Çiçek, sahilde bulunan ahşap büfeler ve deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı alanları da inceleyerek bölgede herhangi bir yapılaşma bulunmadığını ifade etti.İztuzu Plajı'ndaki koruma alanlarını da inceleyen Çiçek, gazetecilere yaptığı açıklamada, İztuzu'nda doğal güzelliklerin ve ekolojik sistemin tahrip edilmeden korunacağını söyledi.

Çiçek, İztuzu'nun özel bir şirkete verilmesi, devredilmesi veya imara açılması gibi bir durum olmadığını belirterek, "Türkiye’nin en güzel yerlerinden biri Dalyan ağzı ve İztuzu plajıdır. Burasının turizme büyük katkısının olduğu herkes tarafından biliniyor. Burası doğa güzelliği, denizin, kıyının, hatta yeşilin ve ormanın en önemlisi de dünyada büyük öneme sahip Caretta caretta deniz kaplumbağalarının bulunduğu bir bölge. Bu bölge turizme katkı sağlarken alanın doğal özelliğini bozmadan, deniz kaplumbağalarına zarar vermeyecek bir turizm anlayışı içinde çalışmalar yapılmaktadır" dedi.

Dalyan’a yerli ve yabancı turistlerin hem dinlenmek, hem de doğal güzelliği görmek için geldiğine işaret eden Çiçek, "Biz bu güzellikleri bozmadan turizm yapmak istiyoruz. Sahilde deniz kaplumbağalarının yaşacağı ve üreyecekleri alanlar tamamen koruma altına alınmış durumda. Bu alanlara şezlong konulmamaktadır. Deniz kaplumbağalarının yaşamlarını sürdürmeleri ve yumurtalarını bırakmaları için gerekli hassasiyet gösterilmektedir" diye konuştu.

"Burada ticari bir amaç güdülmemektedir"

Dalyan ağzı bölümünde de aynı tedbirlerin alındığına vurgu yapan Çiçek, şunları söyledi:
"Deniz kaplumbağalarının yaşamlarını olumsuz etkileyecek hiçbir olumsuz çalışma olmadığı gibi, zaten bu alanda yapılaşma da mümkün değil. Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu konuda açıklama yaptı. En önemli görevimiz bu alanı korumak ve kaplumbağaların yaşamlarını sürdürmesini sağlamaktır. Burada ticari bir amaç güdülmemektedir. İztuzu plajına gelen insanların burayı görmesi ve denize girmesi amaçlanırken, doğaya zarar vermemesi için özen gösteriliyor. Biz bu bölgeyi gözümüz gibi koruyoruz. Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman’ın turizmini geliştirirken, mevcut durumunu bozmadan, yapılaşma yapmadan, korumaya yönelik imar planlarını yapıp insanların hizmetine sunmak istiyoruz."

İztuzu plajında hukuki sürecin devam ettiğini anlatan Çiçek, bu alanların tamamen devletin ve kamunun çalıştırması yönünde bir anlayışları olduğunu söyledi. İztuzu plajının ihaleye verilmesinin söz konusu olmadığını ifade eden Çiçek, "Burada halen Bakanlığımızın personeli hizmet vermektedir. Dalyan ağzı ile ilgili hukuki süreç devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın görüşü, buradan ticari bir kazanç elde etmeden, kamuya açık bir şekilde düzeni bozmayacak koruma amaçlı hizmete açmak. Burada kesinlikle ticari bir amaç güdülmemektedir. Kamu hizmeti ile deniz kaplumbağalarının daha bilimsel bir çalışma yapılması konusunda bir ön çalışma düşünülmektedir" dedi.

vali_amir_cicek.jpg

vali_amir_cicek1.jpg

vali_amir_cicek2.jpg

vali_amir_cicek3.jpg

vali_amir_cicek4.jpg

vali_amir_cicek5.jpg

vali_amir_cicek6.jpg

vali_amir_cicek7.jpg

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim