• BIST 9079.97
  • Altın 2323.132
  • Dolar 32.3439
  • Euro 34.8631
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 15 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 12 °C

İztuzu Plajı dünyanın göz bebeği haline gelecek

İztuzu Plajı dünyanın göz bebeği haline gelecek
MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, İztuzu sahilinde deniz kaplumbağalarının yaşayacağı ve üreyecekleri alanların tamamen koruma altına alındığını, bundan sonraki süreçte de koruma çalışmalarının aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin, İztuzu Plajı ile ilgili tartışmalara ilişkin twitter hesabından "İztuzu ihalesini iptal edeceğim, Carettaları Muğla Üniversitesine emanet edeceğiz. Gerekli protokolü imzalayacağız” açıklamasının ardından, üniversitede çalışmalar hız kazandı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, gazetecilere yaptığı açıklamada, İztuzu sahilinde deniz kaplumbağalarının yaşayacağı ve üreyecekleri alanların tamamen koruma altına alındığını, bundan sonraki süreçte de koruma çalışmalarının aynı şekilde devam edeceğini söyledi.

Ankara’da akademisyen ve gazetecilerin katıldığı çevre sorunlarına ilişkin bir toplantı yapıldığını, toplantıda Türkiye’deki çevre sorunlarının tartışıldığını belirten Harmandar, "Çevre sorunlarının neredeyse yarısı Muğla ile ilgiliydi. Sayın Bakanımız 17 Ocak’ta Muğla’ya geldiğinde de görüşme imkanımız oldu. Bakanımız bize 'İztuzu plajını sizinle değerlendirmek istiyorum' dedi. Biz de bu durumdan memnun olacağımızı söyledik" dedi.

İztuzu’nda yapılacak çalışmalarda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden önemli beklentiler olduğunu dile getiren Harmandar, "Bakanımız İztuzu’nu size emanet ediyorum. İztuzu’nu ve caretta caretta deniz kaplumbağalarını en iyi şekilde koruyalım, buradaki biyoçeşitlilik, botanik, zooloji açısından tüm canlılara sahip çıkalım dedi. Biz Üniversite olarak İztuzu’nu sadece Türkiye’de değil, dünyada örnek bir yer olarak ortaya çıkaracağız" diye konuştu.

Harmandar, yürütülecek çalışmalar için bölgedeki paydaşlarla görüşmelere başlayacaklarını ifade ederek, şunları söyledi: "Pazartesi günü Dalyan Mahallesi'nde belediye başkanları, kaymakamlar, STK temsilcileri ile görüşeceğiz. Amacımız İztuzu Plajı'nı birlikte yönetmek. Biz Üniversite olarak işin koordinasyonunu yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Üniversitemiz arasında yapılacak devir protokol çalışması devam ediyor. Protokol çerçevesinde işletilmesi demiyorum, yönetilmesi konusunda Bakanlık ve gerekirse üniversitemiz tarafından belediyeden ve kaymakamlıktan destek alarak İztuzu’nu en iyi şekilde yaşatacağız."

"İztuzunu dünyanın göz bebeği haline getireceğiz"

Bölgede yürütülecek koruma çalışmaları için Üniversitenin Su Ürünleri ve Fen Fakültesi Bölümü akademisyenleri ile görüşme yaptığını anlatan Harmandar, "Akademisyenlerimiz İztuzu en iyi nasıl yönetilir anlamında projelerini hazırlıyorlar. Öncelikle burada yaşayan kaç çeşit havyan türü var bunlar rapor haline getirilecek. Her yıl artış ve eksilmeler düzenli olarak takip edilecek. Arkadaşlarımız buna göre bir çalışma programı hazırlıyor. İztuzu’nu dünyanın gözbebeği çevreci bir ortam haline getireceğiz” dedi. İztuzu’nda ana temanın bilimsel çalışmalar olacağını vurgulayan Harmandar, bunun yanında İztuzu’na gelen insanlara da hizmet etmek istediklerini söyledi. Harmandar, yılda 600 bin kişinin İztuzu plajını ziyaret ettiğini kaydederek, ziyaretçilerin koruma kuralları içerisinde ihtiyaçlarının karşılanması için çalışma yapacaklarını dile getirdi.

Deniz Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim