• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • Muğla 22 °C
  • Çanakkale 22 °C

"İZTO'nun yaptığı örnek olsun"

"İZTO'nun yaptığı örnek olsun"
Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, İZTO’nun ayakbastı ücretlerini üstlenmesinin diğer şehirlere de örnek olması gerektiğini söyledi.
İZTO’dan örnek davranış

Denzicilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürü Dr. Özkan Poyraz, İZTO’nun ayakbastı ücretlerini üstlenmesinin diğer şehirlere de örnek olması gerektiğini dile getirdi.
Yük taşımacılığında olduğu gibi genel taşımacılıkta da verilen hizmetin bir ücreti olması gerektiğini anlatan Poyraz, “2003 yılında liman hizmet ücretlerinde yüzde 30’a yakın bir indirim oldu. Ancak, özelleştirme sürecinde düzenlemeler idarenin insiyatifinden çıktı” dedi. Kruvaziyer turizmin hızla artığı ülkemizde, kendi kuruvaziyerimizin bulunmadığını hatırlatan Poyraz, Akdeniz’de Türk gemilerinin krallığının sona erdiğini söyledi. Poyraz, “İstanbul - İzmir arasındaki seferlerin kruvaziyer turizme bir başlangıç oluşturmasını umut ediyorum” diye konuştu.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Jak Eskinazi, kruvaziyer turizmin gelişmesi için turistlerden alınan 2 dolarlık ayakbastı ücretinin kaldırılmasını istedi. İZTO’nun 2006 sonuna kadar İzmir’e gelecek turistler için 387 bin dolar ayakbastı parası ödeyeceğini açıklayan Eskinazi, “2007 beklentimiz 200 seferle 500 bin turist. Ancak bu rakamları yakalamak için ayakbastı parasının kaldırılması ve kentte turizmi canlandırmak için yatırımlar yapılması lazım” dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ‘İzmir’de Kruvaziyer Turizminin Dünü Bugünü’ konulu panelde konuşan işadamları ve akademisyenler, kuruvaziyer turizmin geliştirilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili görüş bildirdiler.

DEVLET ÖNÜMÜZE ENGEL ÇIKARMASIN

2005 yılında Türkiye’nin kruvaziyer turizminden 17 milyon dolar pay aldığını anlatan Eskinazi, 2006’da 92 adet gemiyle 193 bin 409 turistin İzmir’e geleceğini söyledi. Oda olarak bu turistler için 387 bin dolar ayakbastı parası ödeyeceklerini anlatan Eskinazi, “2003 yılında yalnızca 8 kruvaziyer gemisinin uğradığı İzmir Limanı’na 2004’te 32, 2005’te 26, 2006’da 92 olan gemi sayısında ayakbastı paralarını odamızın karşılamasıyla artış yaşanmıştır. Yani bu ayakbastı paraları kruvaziyer turizmin önünde engeldir ve kaldırılmalıdır” diye konuştu.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, denizciliği ve kruvaziyer turizmini kendilerinin geliştirebileceğini belirterek, “Yeter ki devlet önümüze engel çıkarmasın. Kruvaziyer turizmin geliştirilmesi için istikrar ve planlı çalışma gerekiyor. Liman tarifeleriyle oynanmaması lazım. Örneğin son yaşadığımız zam şokunda, TDİ römorkör ücretlerinde yüzde 30 artış yaptı. Tepkiler üzerine römorkör zamları 1 ay ertelense bile alınan zam kararının hiçbir mantıklı açıklaması yok. Denizciliği ve kruvaziyer turizmini geliştirelim derken, bu tür yanlış uygulamalar bizlere ve denizciliğe zarar veriyor” diye konuştu.

Dologh, Türkiye’nin yaklaşık 20 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip dünya kruvaziyer turizminden pay alabilmenin yollarını aradığını ifade etti. Türkiye’nin bu pazardan daha fazla pay alabilmesi için doğru pazarlama çalışması yapması gerektiğini belirten Dologh, Karaipler’den sonra Akdeniz’in gözde olduğunu hatırlatarak, bu fırsata dikkat çekti. Dologh, Türkiye genelindeki 8 limana 756 seferde toplam 750 bin kuruvaziyer yolcu geldiğini, 2005 yılında ise 1004 seferde 863 bin yolcuya ulaşıldığını söyledi. 2006’da ise 87 kruvaziyer gemisinin Alsancak Limanı’na gelerek 150 bin turisti İzmir’e getireceğini açıkladı.

Kaynak:Füsun ÇAĞLAR / İZMİR
DenizHaber.Com
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim