• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C
  • Antalya 17 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 10 °C

İzmir'in 6 yıllık kruvaziyer hasreti sona erdi

İzmir'in 6 yıllık kruvaziyer hasreti sona erdi
İzmir, 6 yıl aradan sonra yeniden kruvaziyer gemileri ile gelen turistleri ağırlamaya başladı. 400 kişilik turist kafilesinin bulunduğu ilk gemi, sabah saatlerinde limana yanaştı. Insigna Oceania isimli gemi, saat 18.00'de İstanbul'a hareket edecek.

En son 2016 yılında kruvaziyer gemilerini ağırlayan İzmir Alsancak Limanı, 6 yılın ardından ilk gemiyi karşılamanın heyecanını yaşadı. 23 Mart’ta Miami’den hareket eden Insigna Oceania gemisi, Fas, İspanya, İtalya, Malta ve İsrail’e uğradıktan sonra sabah saatlerinde İzmir’e yanaştı. 830 yolcu kapasiteli ve içinde 400 yolcunun bulunduğu gemi, saat 18.00’de İzmir’den ayrılarak İstanbul’a hareket edecek.

İlk gemiyi karşılamak için İzmir Vali Yardımcısı Hikmet Dengeşik, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener de İzmir Limanı’na geldi. Yolcular, kenti gezmek üzere gemiden indi. Bu yıl 34 adet kruvaziyer gemisinin ziyaret edeceği İzmir'e ikinci gemi ise 3 Mayıs’ta gelecek.

"ÇOK HEYECAN VERİCİ BİR GÜN"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İlk gemiyi karşılamaya geldik ve kaptanı ziyaret ettik. Çok heyecan verici bir gün. Çok uzun zamandır beklediğimiz ve nihayet bugün ilk adımının gerçekleştiği bir buluşma oldu. Kruvaziyer turizmi, özellikle pandemi sonrasında daha da itibar kazanan, potansiyel büyüten bir sektör. Dolayısıyla İzmir'in de bundan payını alması en büyük arzumuzdu. Pandemi öncesinde İtalya'da şirketler ile birçok görüşme yapmıştık. Pandemi olmasaydı çok daha erken başlayacağımız bir süreç vardı. Ne yazık ki pandemiyi beklemek durumunda kaldık. Şimdi o günkü şevkle kaldığımız yerden devam ediyoruz. Diliyorum ki çok daha yoğun sayıda misafir ağırlayacağız. Tüm esnafımıza, tüm İzmir'e hayırlı olsun" dedi.

"HEDEF, İZMİR NÜFUSU KADAR TURİST KARŞILAMAK"

Başkan Soyer, bu yıl 34 geminin geleceğini hatırlatarak, "İlk gelen gemi en küçüğüydü. 830 kişi kapasiteli bir gemi. 6 aylık bir dünya turu çerçevesinde bir durak olarak ilk kez İzmir'e geldiler. Bu konuda çok çalıştık. Yoğun bir süreç geçirdik. İkinci büyük gemi 3 Mayıs'ta gelecek. Bundan sonra artarak geleceğini umut ediyoruz. İzmir, turizm sektöründe hak ettiğini alamıyor. 1,5-2 milyon hak ettiğimiz sayı değil. İzmir'in çok daha büyük potansiyeli var. Bizim kısa vadede İzmir Vakfı olarak ortaya koyduğumuz hedef, İzmir nüfusu kadar turist karşılamak. Yani ilk etapta 4 milyon hedeflediğimiz rakam. Çok daha fazlasına muktediriz. Visit İzmir sayfamız Türkiye'nin ilk dijital turizm ansiklopedisi oldu. Birçok çalışmamız var. 23 noktaya yurt içinde, 48 noktaya yurt dışında İzmir'den direkt uçuş var. Turizmin her dalında yapılacak çok şey var. Bütün mesele İzmir'in gücünü birleştirerek bu alanlarda birlikte hareket etmeyi başarmak" diye konuştu.

"BU BİR BAŞLANGIÇ"

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, "Büyük bir İzmir sevgisi ile işbirliği içerisinde bu hedeflere ulaşmak için çalışıyoruz. Gemilerin gelmesi İzmir'in turizm geleceği ve potansiyeli için çok çok önemli. 6 kıtada 60 ülkeyi gezen turist grubu bugün İzmir'e geldi. Bu İzmir'in geleceği için önemli. Seferleri artırabilmek için önemli çalışmalarımız var. Bir ekibimiz bu ay sonunda Miami'deki fuara katılacak. Ekim ayında da Malaga'daki fuara katılacağız. Bu bir başlangıç. Amacımız bu seferleri çok daha yoğun bir şekilde artırmak" ifadelerini kullandı.

"İZMİR ESNAFI İÇİN GÜZEL BİR KAZANÇ KAPISI OLACAK"

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Deniz, "2016'dan beri gemi gelmiyordu. 2013'ten bu yana gemi sayısı azalmaya başlamıştı. 2016’dan beri gemi gelmiyordu. 2013’ten 2016’ya kadar azalarak devam etti. Bunda Arap Baharı denilen periyodun da etkisi vardı. Tabii pandeminin de çok fazla etkisi oldu. Yavaş yavaş gemi sayıları artmaya başladı. İnşallah katlanarak devam edecek. Kruvaziyer gemilerinin İzmir’in tanıtımı açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. İzmir esnafı uzun bir zamandır yolcu gemilerini bekliyordu. İzmir esnafı için güzel bir kazanç kapısı olacak" dedi.

"HER ŞEY DAHA İYİ OLACAK"

İzmir Limanı esnaflarından Şenol Süs, dükkanını turistler için hazırladığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu bir başlangıç. Buradan sonrası önemli. Yeni bir adım atıldı, inşallah arkası gelir. İzmir esnafı olarak gemileri özlemiştik. Biz liman esnafı olarak gemilerin gelmesini bekledik. Çünkü umudumuzu kaybetmedik. Gemilerin gelmesi İzmir esnafı için çok önemli. Umuyorum ki önümüzdeki sene her şey daha iyi olacak. Esnaf olarak dükkanlarımızda temizlik yaptık, yeni mallar aldık. Liman başkanımız limanımızı güzelleştirdi."

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle kentteki turizm paydaşlarıyla ortak yürütülen çalışmalar da tamamlanarak İzmir Limanı yeni bir görünüm kazandı. Ekipler tarafından deniz tarafındaki tercihli bordürler yenilendi. 7 bin metrekarelik alanda asfalt serim çalışmaları tamamlandı. Otobüs güzergahı üzerinde yeşil alan çalışmaları yapıldı, bordürler yenilendi. Ana giriş, koridorlar, danışma binası boyandı, otoparktaki ızgaralar temizlendi.

ŞEHİR TURU İMKANI DA SAĞLANDI

Limandaki gümrük alanı İzmir Vakfı tarafından oluşturulan ve İzmir kent kimliğini yansıtan İzmir görselleriyle yenilendi. Turistlerin “Visit İzmir” uygulamasıyla şehri keşfetmeleri için düzenlenen görseller liman içine ve liman çıkışına yerleştirildi. Gümrük alanında yer alan Turizm Bilgilendirme Ofisi'nde turistlere Turizm Şube Müdürlüğü'nün uzman personelleri tarafından yönlendirmeler ve tarihi kent merkezi hakkında bilgilendirmeler yapılacak, broşürler dağıtılacak. Turistler, üstü açık otobüslerle şehir turu imkanına ve nostaljik tramvay ile Kordon gezisine erişme imkanına da sahip olacak. Şehir turu güzergahında yer alan direklerin bakım ve onarımları da tamamlandı. Ayrıca Turizm Zabıtası ekipleri ile turistlerin güven içinde kentte seyahat imkanları artırılacak.

gemi-1-259.jpggemi-2-227.jpggemi-3-174.jpggemi-4-105.jpggemi-5-067.jpggemi-6-035.jpggemi-7-019.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim