• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 19 °C

İzmir'e 4 konteyner stoklama aracı alındı

İzmir'e 4 konteyner stoklama aracı alındı
Geçtiğimiz günlerde tanesi 2.2 milyon dolar olan 4 adet konteynerleri stoklama aracı getirildi. Tanesi 4 milyon dolar olan mobil vinçlerin de gelecek yıl devreye alınması halinde kapasite yüzde 50 artacak

Geçtiğimiz günlerde tanesi 2.2 milyon dolar olan 4 adet konteynerleri stoklama aracı getirildi. Tanesi 4 milyon dolar olan mobil vinçlerin de gelecek yıl devreye alınması halinde kapasite yüzde 50 artacak.

Özelleştirme sürecinden dolayı yatırımdan mahrum kalan İzmir Alsancak Limanı'nında 2010 yılında başlayan yatırımlar hızlanarak devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde tanesi 2.2 milyon dolar olan, toplam 8.8 milyon dolar değerinde 4 adet transtainer (liman arka sahasındaki konteynerleri stoklama aracı) limana getirildi. Tanesi 4 milyon dolar olan mobil vinçlerin de gelecek yıl başında devreye alınması halinde İzmir Alsancak Limanı'nın kapasitesi yüzde 50 oranında artacak. Önümüzdeki günlerde ise limana yeni nesil gemilerin gelmesi için post-panamax tipi vinçlerin siparişi verilecek.
İzmir Alsancak Liman İşletme Müdürü Turan Yalçın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın başlattığı yatırımların hızlanarak devam ettiğini belirterek, "Liman su yolunun derinleştirilmesiyle İzmir artık yeni nesil gemileri körfezde görecek. İzmir Alsancak Limanı geleceğin limanları arasında yerini alacak" dedi.

Her geçen gün büyüyor

Geçtiğimiz günlerde Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen denizcilik sempozyumunda konuşan Yalçın, yeni ekipmanların devreye girmesi ile İzmir Alsancak Limanı'nın kapasitesinde ilk etapta yüzde 50 oranında artış olacağını açıkladı. Alsancak Limanı'nın hem tarihsel olarak hem de bugün Türkiye ekonomisinde büyük bir işlevi olduğuna dikkat çeken Yalçın, "Demiryolu ve karayolu ağı ile sorunsuz buluşan bir limana sahibiz. Limanın bulunduğu noktanın hinderlandının da yakın olması limanı kullananların maliyetlerini olumlu etkiliyor. Bakanımızın ve genel müdürümüzün başlattığı yatırım hamlesi ile limanımız her geçen gün büyüyor. Liman rehabilitasyon projesi kapsamında yapılan yatırımlar ve ÇED sürecinin tamamlanması sonucu limanımız 1 milyon 100 bin metrekareye çıkacak. Bu da her geçen gün limanın bölgeye ve ülkeye katkısını artıracak" dedi.

Dev gemiler yanaşacak

Yeni Kale'den limana kadar uzanan navigasyon kanalının taranması sonucu limana yeni nesil gemilerin yanaşmaya başlayacağını belirten Yalçın, şöyle devam etti: "Yaklaşım kanalının 250 metre genişletilip 16 metre derinliğe indirilmesi ve ikinci kısım konteyner terminali inşası tamamlanması ile yeni nesil gemiler düzenli ve emniyetli şekilde limana yanaşabilecek. Şu anda limana gelen konteyner gemileri ortalama 200 metre uzunluğunda ve 4 bin TEU kapasiteye sahip. Projenin bitirilmesiyle 350 metre uzunluğunda 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşması sağlanacak. İkinci kısım inşaatının tamamlanması sonucu yaklaşık 380 bin metrekarelik ilave saha hizmete açılacak. Liman gelirlerinin de 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkması hedefleniyor".

Demiryolu yatırımları ile limancılık hizmetlerinin entegrasyonunun önemine dikkat çeken Yalçın, liman içindeki yaygın demiryolu ağı sayesinde yüklerin düşük maliyetlerle taşınırken, araç trafiğine yönelik düzenleme ile kent içi ulaşımda sıkıntı yaşanmamasını sağladıklarını söyledi. Bayramlarda ve gün içinde araç trafiğine sınırlamalar getirildiğini belirten Yalçın, ancak demiryolu sayesinde limancılık faaliyetlerinin de sekteye uğramadığını vurguladı.

Yatırımların durumu

* İki rıhtım denize doğru öteleniyor.
 * 127 metrelik rıhtım inşa edilecek.
 * Yeni silo rıhtım ıslahı ile 90 metrelik rıhtım hizmete açılacak.
 * Su derinlikleri artırılacak.
* Basen taraması yapılacak.
* Yaklaşım kanalı taranacak.
 * Manevra dairesi ve rıhtım önleri taranacak.
 * Şu ana kadar limana 84 milyon liralık yatırım yapıldı.
 * Yaklaşım kanalı için 160 milyon liralık yatırım planlanıyor.
 * İkinci kısım konteyner terminali için 200 milyon liralık yatırım yapılacak.
 * Limana toplam 450 milyon lira yatırılacak.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim