• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C
  • Antalya 23 °C
  • Muğla 14 °C
  • Çanakkale 16 °C

İzmir'de vapur kazaları tedirgin ediyor

İzmir'de vapur kazaları tedirgin ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli ulaşım araçlarından olan ve vatandaşların sıkça kullandığı, yaş ortalaması çok yüksek olan vapurlarda yaşanan kazalar İzmirlileri tedirgin ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli ulaşım araçlarından olan ve vatandaşların sıkça kullandığı, yaş ortalaması çok yüksek olan vapurlarda yaşanan kazalar İzmirlileri tedirgin ediyor. En son önceki akşam, Salacak isimli arabalı vapurun Üçkuyular İskelesi'ne vurarak 3 kişinin yaralanmasına neden olması, tedirginliği daha da artırdı. Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, vapurların eskimesinin kazalara neden olduğunu belirterek, bakım ve onarım konusunda bir hata olduğunu düşünmediğini söyledi.

Öztürk, "Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesini aylar önce tamamladığı yeni vapurların devreye girmesiyle bu sorunlar tamamen ortadan kalkacak" dedi. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de, yaşanan kazalar sonrasında detaylı teknik araştırmaların yapılması gerektiğini belirterek, "Meydana gelen kazaların İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunda artmasının nedenleri değerlendirilmeli" dedi.

Deniz fenerine çarptı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şehir hatları yolcu vapurlarından İhsan Alyanak, 25 Temmuz'da Konak İskelesi'nden aldığı yaklaşık 300 yolcuyla Karşıyaka yönüne giderken Konak Pier açıklarındaki deniz fenerine çarptı. Su almaya başlayan vapur, zor da olsa geri dönerek tekrar iskeleye yanaştı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı. Yolcular tahliye edilirken vapur su alarak battı.

Karşıyaka iskelesine çarptı

4 Mayıs'ta Konak Vapur İskelesi'nden aldığı yolcularla birlikte Karşıyaka İskelesi'ne doğru hareket eden 'Kordon' adlı yolcu vapuru, iskeleye yaklaştığı sırada teknik bir arızadan dolayı geri manevra yapamayınca sahil bandına çarptı. Kıyıda ve vapurda bulunan vatandaşlar büyük panik yaşarken kazada ölen ya da yaralanan olmadı.

İskeleye çarptı, 3 yaralı

Önceki akşam Bostanlı ile Üçkuyular arasında sefer yapan arabalı Salacak isimli arabalı vapur Üçkuyular İskelesi'ne yanaştığı sırada iskeleye yanaştığı sırada vites hatası sonucu iskeleye çarptı. Kazada çarkçıbaşının kolu kırılırken, 2 yolcu da yaralandı.

En aza indirilmeli

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, vapurların eskimesinin kazalara neden olduğunu belirterek, bakım ve onarım konusunda bir hatanın olduğunu düşünmediğini söyledi. Yusuf Öztürk, "Kazalar her zaman olur. Ancak önemli olan bu kazaları en az seviyeye indirmek. Sorun bakım ve onarım eksikliğinden kaynaklanmıyor. Eskiyen vapurların teknik arızalarından kaynaklanıyor. Arabamız da bozuluyor. Yeni vapurlar alındığı zaman bu sorunlar tamamen ortadan kalkar" dedi.

'Nedenler araştırılmalı'

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, yaşanan kazalar sonrasında detaylı teknik araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Erginer, kazaların teknik ve insan kaynaklı olarak ikiye ayrıldığını kaydederek, "Önemli olan bu kazaların temeline inmek ve tekrarlanmamasını sağlamak. Bu da gerekli risk analizlerinin yapılmasıyla mümkün. Meydana gelen kazaların İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunda artmasının nedenleri araştırılmalı ve değerlendirilmeli. Gemilerin yaşlarının yüksek olması da risk oluşturuyor ama plan ve bakımları tam yapıldığı ve gemilerin donanımları sürekli yenilendiği takdirde bu risk azaltılmış olur" dedi.

www.DenizHaber.Com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
derin
15 Haziran 2013 Cumartesi 14:12
nerede liman kontrleri?
gemilerin denize elverişliliği kontrolunu yapmayan liman başkanlığı ne yapıyor..neye elverişlilik veriyor acaba...
81.214.71.174
T.C.Müh.Kaptan Refik Akdoğan
14 Haziran 2013 Cuma 09:56
İzmir'de deniz kazları
Gerçekten de Sayın Haydar Ergun'un konu ettiği İzmir Lşmanında olan deniz kazaları çok ilginç görünüyor. Birileri açıklama yapsa iyi olacak, Gemiler mi manevra dinlemiyor yoksa insan hataları mı var. Gemi sahinin açıklama yapması gerekiyor, çünkü yolcuların can emniyeti söz konusuıdur. DEFAMED İzmir şubesi de bir şeyler söylese iyi olacak. Bekliyoruz. Allah'a emanet olun. www.refikakdogan.com
24.133.110.255
haydar ergün.
13 Haziran 2013 Perşembe 16:38
kazalar hk.
deniz kazaları tarihten zamanımıza oluyor.ilginctir hic bir kaza bire bir aynı olmuyor.dolayısıyle yaşanılan kazaların tecrübe edilmesi,iyi irdelenmesi ve gelecek denizcilere örnek olması babında sebep,oluşabilecek hasar ve can kayıplarının tespit edilmesi cok önemlidir.saygılar...
176.33.140.30
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim