İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin en önemli ulaşım araçlarından olan ve vatandaşların sıkça kullandığı, yaş ortalaması çok yüksek olan vapurlarda yaşanan kazalar İzmirlileri tedirgin ediyor. En son önceki akşam, Salacak isimli arabalı vapurun Üçkuyular İskelesi'ne vurarak 3 kişinin yaralanmasına neden olması, tedirginliği daha da artırdı. Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, vapurların eskimesinin kazalara neden olduğunu belirterek, bakım ve onarım konusunda bir hata olduğunu düşünmediğini söyledi.
Öztürk, "Büyükşehir Belediyesi'nin ihalesini aylar önce tamamladığı yeni vapurların devreye girmesiyle bu sorunlar tamamen ortadan kalkacak" dedi. Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de, yaşanan kazalar sonrasında detaylı teknik araştırmaların yapılması gerektiğini belirterek, "Meydana gelen kazaların İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunda artmasının nedenleri değerlendirilmeli" dedi.
Deniz fenerine çarptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şehir hatları yolcu vapurlarından İhsan Alyanak, 25 Temmuz'da Konak İskelesi'nden aldığı yaklaşık 300 yolcuyla Karşıyaka yönüne giderken Konak Pier açıklarındaki deniz fenerine çarptı. Su almaya başlayan vapur, zor da olsa geri dönerek tekrar iskeleye yanaştı. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı. Yolcular tahliye edilirken vapur su alarak battı.
Karşıyaka iskelesine çarptı
4 Mayıs'ta Konak Vapur İskelesi'nden aldığı yolcularla birlikte Karşıyaka İskelesi'ne doğru hareket eden 'Kordon' adlı yolcu vapuru, iskeleye yaklaştığı sırada teknik bir arızadan dolayı geri manevra yapamayınca sahil bandına çarptı. Kıyıda ve vapurda bulunan vatandaşlar büyük panik yaşarken kazada ölen ya da yaralanan olmadı.
İskeleye çarptı, 3 yaralı
Önceki akşam Bostanlı ile Üçkuyular arasında sefer yapan arabalı Salacak isimli arabalı vapur Üçkuyular İskelesi'ne yanaştığı sırada iskeleye yanaştığı sırada vites hatası sonucu iskeleye çarptı. Kazada çarkçıbaşının kolu kırılırken, 2 yolcu da yaralandı.
En aza indirilmeli
Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, vapurların eskimesinin kazalara neden olduğunu belirterek, bakım ve onarım konusunda bir hatanın olduğunu düşünmediğini söyledi. Yusuf Öztürk, "Kazalar her zaman olur. Ancak önemli olan bu kazaları en az seviyeye indirmek. Sorun bakım ve onarım eksikliğinden kaynaklanmıyor. Eskiyen vapurların teknik arızalarından kaynaklanıyor. Arabamız da bozuluyor. Yeni vapurlar alındığı zaman bu sorunlar tamamen ortadan kalkar" dedi.
'Nedenler araştırılmalı'
Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer, yaşanan kazalar sonrasında detaylı teknik araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Erginer, kazaların teknik ve insan kaynaklı olarak ikiye ayrıldığını kaydederek, "Önemli olan bu kazaların temeline inmek ve tekrarlanmamasını sağlamak. Bu da gerekli risk analizlerinin yapılmasıyla mümkün. Meydana gelen kazaların İzmir Büyükşehir Belediyesi filosunda artmasının nedenleri araştırılmalı ve değerlendirilmeli. Gemilerin yaşlarının yüksek olması da risk oluşturuyor ama plan ve bakımları tam yapıldığı ve gemilerin donanımları sürekli yenilendiği takdirde bu risk azaltılmış olur" dedi.