• BIST 11189.5
  • Altın 5735.133
  • Dolar 42.5103
  • Euro 49.5074
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 10 °C
  • Antalya 12 °C
  • Muğla 9 °C
  • Çanakkale 8 °C

İzmir Seferihisarlılar balık çiftliği istemiyor

İzmir Seferihisarlılar balık çiftliği istemiyor
Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini uzun süren mücadele sonucu açık denize taşıtmayı başaran Seferihisarlılar, aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılmasına izin verildiği öğrenince şoke oldu.

Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini uzun süren mücadele sonucu açık denize taşıtmayı başaran Seferihisarlılar, aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılmasına izin verildiği öğrenince şoke oldu. 

Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, "Yeni baştan başlıyoruz. Hem hukuki olarak hem de sesimizi duyuracağımız protestolarla, bu kararın iptal edilmesi için yine mücadele edeceğiz" dedi.

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, Seferihisarlılar, çevreciler, doğacılar, sivil toplum örgütleri başlattıkları eylemlerle sanatçılar ve gazetecilerin de desteğini alarak uzun süren mücadele sonrasında Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini değiştirtmeyi başarmıştı. 

Seferihisarlılar, yeni haberle sarsıldı. Akıntının yönü Sığacık’a doğru olması nedeniyle açık denize taşınan Orkinos Balık Çiftliği’nin kurulamadığı aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılmasına izin verildi. Urla Gerence Körfezi’ndeki balık üretim tesisine 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi’ne taşıma projesine Valilikten onay geldi. İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan yeni proje başvurusu sonrasında hazırlanan proje için ÇED süreci tamamlandı. Hazırlanan proje ve raporlar Valilik tarafından yeterli bulunarak nihai olur kararı verildi. Yeni projede firma, yıllık 300 tonluk 3 üretim tesisindeki 900 bin ton olan üretim kapasitesini, yaklaşık 10 kat büyüterek 8 bin 850 bin tona çıkaracak. 

Projenin taşınmasıyla Gerence Körfezi’ndeki 9 bin 600 metrekaredeki üretim alanı Sığacık Körfezi üzerinde toplam 88 bin 200 metrekareye yükselecek. Taşıma sonrası Levrek ve Çipura türüne ek olarak Sarıağız Balığı da üretime eklenecek. 

Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, verilen karara inanamadıklarını belirterek, "Daha önce uzman ve bilirkişi raporlarıyla bu bölgenin balık çiftlikleri için uygun olmayacağını söylemiş ve mahkeme kararıyla çiftliğin yerini değiştirmeyi başarmıştık. Yine söylüyoruz. Bu bölge balık çiftliği için uygun değil. Sığacık Körfezi’nin son bakir kalan koyunu bu şekilde heba etmeye çalışmanın mantığını anlayamıyorum. 20 Ocak Cuma günü bilirkişi incelemesi gerçekleşecek. Yeni baştan başlıyoruz. Hem hukuki olarak hem de sesimizi duyuracağımız protestolarla, bu kararın iptal edilmesi için yine mücadele edeceğiz. Cuma günü saat 10.30’da duyarlı vatandaşlarımızı Sığacık’a davet ediyorum" dedi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim