• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • Muğla 15 °C
  • Çanakkale 17 °C

İzmir Körfezi'nde trafik yavaşlayacak

İzmir Körfezi'nde trafik yavaşlayacak
İzmir Liman Başkanlığı tarafından denizcilere gönderilen yazıda İzmir Körfezi’nde 12 deniz mili/saat olarak uygulanan hız tahdidinin yeni bir düzenleme veya bölgedeki dip yapısında yeni bir işlem yapılıncaya kadar yerel trafik haricindeki tüm gemiler için azami 9 deniz mili/saat olarak uygulanması istendi.

İzmir’in uzun yıllardır kanayan yarası olan Körfez’deki sığlaşmayla ilgili çalışmalar belirsizliğini korurken İzmir Liman Başkanlığı denizcileri uyardı.

Haber Ekspres'te yer alan habere göre, İzmir Liman Başkanlığı tarafından İzmir Liman Başkan Vekili Ünal Hakan Atalan imzasıyla ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen “Yenikale Geçidi Draft Sınırlaması” konulu yazıda, 12 deniz mili/saat olarak uygulanan hız tahdidinin yeni bir düzenleme veya bölgedeki dip yapısında yeni bir işlem yapılıncaya kadar yerel trafik haricindeki tüm gemiler için azami 9 deniz mili/saat olarak uygulanmasının uygun olacağı belirtildi.

“GÜVENLİ GEÇİŞ İÇİN DOĞRU KARAR”

Yenikale geçidi draft sınırlamasını değerlendiren İzmir Uzakyol Kaptan ve Baş Mühendisleri Derneği (İZKABDER) Başkanı Yiğit Aykurt, “İzmir Körfezi’nde bizim derinlik sıkıntımız var. İzmir Liman Başkanlığı’nın almış olduğu karar doğru bir karar. İzmir Körfezi’nde bir darft sıkıntısı var. Çünkü nehirlerden, derelerden dökülen alüvyonlar sürekli dolduruyor. Körfez taransa dahi draft tekrar azalıyor. Çünkü alüvyonlar devamlı geliyor. İzmir’e giriş Yenikale dediğimiz küçük bir geçitten sağlanıyor. Gemilerin hızı arttıkça squat artar. Squat artması halinde de draft artar. 10 metre bir gemi, 12 metre draftı olan bir gemi son sürat geçtiğinde draftı 13, 13.5 metreye kadar çıkar. 12 deniz mili/saat olarak uygulanan hız tahdidinin 9 deniz mili/saat düşürülmesi gemilerin güvenli geçişi için doğru bir karar” dedi.

“İZMİR LİMANI TRAFİĞİNİ ETKİLEMEZ”

Dip taraması yapılması halinde tekrar hız tahdidinin artabileceğini kaydeden Aykurt, “12 deniz mili/saat olarak uygulanan hız tahdidinin 9 deniz mili/saat düşmesi gemileri yavaşlatır ama emniyet her zaman daha önemli. Göz ardı edilebilecek bir yavaşlama olacak. İzmir Limanı’nın trafiği Aliağa Limanı’nın trafiği kadar yoğun değil. Düşük bir trafik var zaten. Küçük gemilerde zaten sıkıntı yok onları onların draftı 9’un altında. Büyük gemilerin de zaten çok büyük bir İzmir Limanı trafiği yok.  Genelde büyük gemiler Aliağa Limanı’nda çalışıyor. Göz ardı edilebilir yavaşlama olacak, profesyonel bir denizci olarak alınan kararın doğru olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim