• BIST 9524.59
  • Altın 2484.08
  • Dolar 32.5023
  • Euro 34.683
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • Muğla 12 °C
  • Çanakkale 18 °C

IWC, dünyadaki balina nüfusunun süresiz korunmasını onayladı

IWC, dünyadaki balina nüfusunun süresiz korunmasını onayladı
Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu'na üye ülkeler Brezilya'nın dünyadaki balina popülasyonuna süresiz koruma sağlanması yönündeki önerisini kabul etti.

Toplantının ev sahibi Brezilya'nın önerisi 27 üyeninin ret oyuna karşı 40 üyenin onayıyla kabul edildi. 89 üyeli IWC'nin kabul ettiği bağlayıcılığı olmayan 'Florianopolis Deklarasyonu'na göre artık balina avcılığı 'gerekli bir ekonomik aktivite' sayılmayacak.

Brezilya'nın komisyon üyesi Hermano Riberio "Artık elimizde yolumuzu aydınlatacak önemli bir enstrüman var" diye konuştu.

Balina avcılığını savunan ülkeler Japonya, İzlanda ve Norveç öneriyi reddeden ülkeler arasında yer aldı. Bu ülkeler bunun yerine Japonya'nın ticari balina avcılığı ve balinaların korunmasının 'bir arada var olmasını' öngören karşı önerisini destekledi.

Japonya'nın önerisinde "Bilimsel veriler açık: Nüfusları sağlıklı düzeyde olan bazı balina türleri sürdürülebilir şekilde avlanılabilir" ifadeleri yer aldı. 

Toplantıda ateşli tartışmalar da yaşandı. Karayip ülkesi Antigua ve Barbuda'nın komiyon üyesi  Deven Joseph IWC'nin kararını 'sorumsuz, anormal, tutarsız ve yanıltıcı' olarak niteledi. 

Balina avcılığını savunan ülkelerle yeterince görüşülmediğini savunan Joseph "Asla bir uzlaşıya varamayacağız. Onlar bu organizyonu alıp balinaların öldüğü zaman gittiği yer olan cehenneme götürebilir" dedi.

Ekoloji aktivistleri ise IWC'nin kararını memnuniyetle karşıladı.

İsviçre merkezli OceanCare adlı sivil toplum örgütünden Nicolas Entrup kararı 'insanlar ve balinalar arasında barışçı bir birlikte varoluş manifestosu' olarak niteleyerek  "Arkaik ve tamamen gereksiz olan balina avcılığı yerine balina gözlemciliği de dahil koruma ve balinaları barışçı ve öldürücü olmayan şekilde kullanmaya odaklanılmalı" diye konuştu.

Uluslararası Hayvanları Koruma Fonu'nun balina programı direktörü Patrick Ramage de deklarasyonu 'balinalar için büyük bir zafer' olarak tanımladı. 

JAPONYA, 1986'DAN BERİ HER YIL 200 İLA 1200 BALİNAYI ÖLDÜRÜYOR

Çarşamba günü IWC'deki toplantı sırasında balina avcılığından yana olan ülkeler Güney Atlantik'te bir balina koruma alanı oluşturulması teklifini ise bloke etti.

IWC biri Hint Okyanusu'nda diğeri de Antarktika çevresindeki Güney Okyanusu'nda olmak üzere 2 adet balina koruma alanını resmen tanıyor.

72 yıllık bir organizasyon olan IWC 1986 yılında balina avcılığı konusunda bir moratoryum (geçici bir süre yasaklama) kararı almış ve bu karar zamanla yarı-kalıcı bir yasağa dönüşmüştü. 

Ancak karardaki 'bilimsel amaçlı balina avcılığına' izin verilmesi yönündeki istisnadan yararlanan Japonya 1986'dan beri her yıl aralarında genç ve hamile balinaların da olduğu 200 ila 1200 balinayı öldürdü.

Bilimsel amaçlı olduğu savunulsa da balina eti bu ülke mutfağında yer bulmayı sürdürüyor. 19. yüzyıl ve 20. yüzyıl başlarındaki ticari balina avcılığı bu dev memelilerin neredeyse soyunun tükenmesine yol açıyordu.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim