• BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C
  • Antalya 21 °C
  • Muğla 19 °C
  • Çanakkale 24 °C

İtalya'da 70 milyon yıllık deniz kertenkelesi fosili keşfedildi

İtalya'da 70 milyon yıllık deniz kertenkelesi fosili keşfedildi
İtalya'nın Puglia kentinin sığ sularında yumuşak dokularıyla birlikte fosilleşmiş bir deniz kertenkelesi türü keşfedildi.

70-75 milyon yıl önce İtalya'nın Puglia kentinin sığ sularında ölerek, yumuşak dokularıyla birlikte fosilleşmiş Primitivus manduriensis adı yeni keşfedilen deniz kertenkelesi türü, akrabalarına göre daha geç türemiş görünüyor.

Bilim adamları tarih öncesi çağlarda yaşayan deniz kertenkelerinin bilinmeyeb bir türünü keşfetti. Keşfin paleontologlar açısından en şaşırtıcı ve bir o kadar sevindirici tarafı hayvanın sadece kemiklerinin değil yumuşak dokularının da fosilleşmiş olmasıydı.

Kertenkele türüne Primitivus manduriensis adı verildi

Fosili, yılanları ve timsahları andırır özelliklere sahip soyu tükenmiş deniz kertenkelesi türü, dolichosaur (uzun kertenkele) familyasından. Yeni türe Primitivus manduriensis adı verildi. Tarih öncesi canlı, adını kırmızı şarap imalatında kullanıldan Manduria üzümlerinin bölgeye has türü olan Primitivo'dan aldı.

Cesedi sulara gömülerek bozulmadan fosilleşti

Kanada'daki Alberta Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre; muhtemelen 70 ila 75 milyon yıl önceki zaman dilimi aralığında yaşamış olduğu tahmin edilen yeni tür deniz kertenkelesinin kasları ve cildinin oldukça iyi korunmuş olması paleontologları çok sevindirdi.

Öldükten sonra cesedi sulara gömülen kertenkele, dipte kalıntılarını koruyacak tortuyla kaplandı. Ve karkasla beslenen yırtıcı türlere yem olmadan fosilleşebildi.

Bilimsel makale Royal Society Open Science dergisinde yayınlandı

Fosille ilgili araştırmaları içeren makale Royal Society Open Science (Kraliyet Topluluğu Açık Bilim) dergisinde 20 Haziran tarihinde 'A new fossil marine lizard with soft tissues  from the Late Cretaceous of southern Italy' başlığı altında Ilaria Paparella, Alessandro Palci, Umberto Nicosia, Michael W. Caldwell imzaları ile yayınlandı.

Makalenin baş yazarı doktora öğrencisi Ilaria Paparella; "Dolichosaur'lar uzun boyunlara ve kuyruklara sahip kertenkele benzeyen uzun gövdeli deniz hayvanlarıydı. Yüzgeçli elleri ve ayakları ile hem denizde hem de karada hareket edebiliyorlardı. Bu fosil onların daha önce bilinmeyen farklı bir türüne ait. Akrabalarına göre yaklaşık 15 milyon daha genç bir tür. Yumuşak dokuları korunmuş bir fosille çalışma şansı çok heyecan vericiydi. Onların kaslarını ve derilerini tahmini olarak tasarlamak değil, olduğu halde görmek bilimsel açıdan çok önemliydi. İlk defa güzelce korunmuş bir numunenin tam resmine bakma fırsatını bulduk" dedi. 

Araştırmayı doktora tezi olarak seçen Alberta Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü Başkanı paleontolog Michael Caldwell da “Bir fosil üzerinde yumuşak dokularıyla fosilleşebilemsi için çok özel koşullar olması gerekiyor. Primitivus manduriensis'in bulunduğu yer bu açıdan önemli potansiyele sahipti. İtalyan makamlarının bu özel parça için bize daha fazla saha çalışması izni vermesini diliyoruz." şeklinde konuştu.

italyada-70-milyon-yillik-deniz-kertenkelesi-fosili-kesfedildi_1.jpgitalyada-70-milyon-yillik-deniz-kertenkelesi-fosili-kesfedildi_2.jpg

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim