İtalya Yargıtay’ı, 2018 yılında Akdeniz’de kurtarılan düzensiz göçmenlerin, dönemin hükümet politikası doğrultusunda 10 gün boyunca İtalyan Sahil Güvenlik gemisinde bekletilmesi nedeniyle İtalya hükümetinin tazminat ödemesine karar verdi.
Ağustos 2018’de, Diciotti adlı İtalya Sahil Güvenlik gemisindeki göçmenler, dönemin Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin uyguladığı “kapalı liman” politikası nedeniyle karaya yanaştırılmamıştı. Yargıtay, göçmenlerin kişisel özgürlüklerinin ihlal edildiği gerekçesiyle, İtalyan hükümetinin tazminat ödemesine hükmetti.
Yüksek mahkeme, tazminat miktarını belirlemek için davayı alt derece mahkemeye geri gönderdi. Bu karar, ülke gündeminde geniş yankı uyandırdı.
Karara Tepkiler ve Tartışmalar
Yargıtay’ın verdiği bu karar, İtalya’daki sağ koalisyon hükümetinin sert tepkisini çekti. Başbakan Giorgia Meloni, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, kararın, vergi ödeyen İtalyan vatandaşlarının parasıyla düzensiz göçmenlere tazminat ödenmesini gerektirdiğini belirterek, bu durumu eleştirdi. Meloni, “Bu tür kararlar, vatandaşları kurumlara yaklaştırmaz, aksine büyük bir hayal kırıklığı yaratır” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani de karara tepki göstererek, “Eğer tüm kaçak göçmenler böyle bir tazminat talep ederse, devlet kasasını iflas ettiririz” dedi.
Dönemin İçişleri Bakanı olan ve şu anki Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Matteo Salvini’nin partisinden de sert bir tepki geldi. Lig Partisi, “Yargıçlar, eğer düzensiz göçmenleri seviyorlar ve onlara tazminat ödemek istiyorlarsa, bu tazminatı onlar ödesin” şeklinde bir açıklama yaptı.
Ana muhalefet partisi Demokratik Parti (PD) lideri Elly Schlein ise, Başbakan Meloni’ye tepki göstererek, “Birtakım başarısızlıkları örtmek için yargıçlara saldırma” ifadelerini kullandı.
Diciotti Gemisindeki Olaylar ve Tazminat Kararı
16 Ağustos 2018’de, Malta tarafından kabul edilmeyen aşırı kalabalık bir tekneden 190 göçmen İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı Diciotti gemisine alındı. Göçmenlerin 13’ü sağlık sorunları nedeniyle hemen Lampedusa’ya götürülürken, geri kalan 177 kişi, dönemin hükümeti tarafından 10 gün boyunca gemide bekletildi. Salvini hakkında fezleke hazırlansa da, parlamentodaki çoğunluk yargılamaya onay vermemişti.
İtalya hükümetinin 2018’deki bu eylemi, yargı sürecinde tazminat ödeme kararıyla sonuçlandı. Yargıtay’ın verdiği karar, ülkede göç politikası ve adalet sistemine dair tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
İtalya hükümeti, 2018’deki “kapalı liman” politikasına ilişkin Yargıtay’ın verdiği karar doğrultusunda tazminat ödeyecek. Karar, ülkedeki sağ koalisyon hükümetinin büyük tepkisini çekerken, göçmen hakları ve devletin sorumluluğu konusundaki tartışmaları da alevlendirecek gibi görünüyor.
DENİZ HABER AJANSI