• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • Muğla 17 °C
  • Çanakkale 19 °C

İstanbullu balıkçılar yeni sezonda balık bolluğu bekliyor

İstanbullu balıkçılar yeni sezonda balık bolluğu bekliyor
Av yasağının sona ermesiyle "vira bismillah" diyerek denize açılan İstanbullu balıkçılar, yeni sezondan umutlu. Balıkçılar, beş aylık aranın ardından denizle buluştu. 12 metre üzerindeki 241 trol ve gırgır ağıyla "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçıların yüzü sezonun ilk günlerinde güldü.

Kasa kasa balıkla kıyıya yanaşan balıkçılar, ilerleyen günlerde çeşidin bollaşacağını tahmin ediyor.

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, havaların av sezonu için henüz elverişli olmadığını, bazen sıcak, bazen de fırtınalı hava ile karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Buna rağmen Karadeniz'de palamut hareketliliğinin iyi olduğunu belirten Kartal, palamut açısından sezona iyi başladıklarını ifade etti. Bu durumun tezgahlardaki balık fiyatlarına yansıdığına dikkati çeken Kartal, balık kilogram fiyatının 10 liraya kadar düştüğünü, ilerleyen günlerde daha da düşebileceğini dile getirdi.

Kartal, "Sezon açıldığında her tür balık var, her tür balık tutuluyor. Bütün çeşitler aşağı yukarı tezgahlarda var ama uygunluğuyla, fazlalığıyla tezgahları palamut süslüyor. İstavrit de var, sardalya da var, olmayan balıklardı bunlar. Ağustos ayında çok az olan balıklardı, şimdi var. Tabii havanın sıcaklığı ve etkisinden dolayı şu anda fazla tutulamıyor, doğal olarak biraz fiyatları yüksek." diye konuştu.

Palamut kadar olmasa da diğer çeşitlerde de bolluk beklediklerini dile getiren Kartal, çeşidin vatandaşın tüketebileceği oranda olmasını umduklarını ifade etti.

Kartal, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla geçen av sezonunu erken kapattıklarını hatırlatırken, salgında azalan avcılığın bu yıl verimi arttırabileceğine değindi.

"BOL BOL BALIK YİYECEĞİZ GİBİ GÖRÜNÜYOR"

Deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle balık sezonuna ilişkin tablonun daha da netleşeceğini aktaran Kartal, şöyle konuştu:

"Bu sene beklentilerimiz bir iki istisna balık, örneğin lüferde azlık olabilir belki, o da havalar serinleyince belli olmaya başlayacak, balık durumunun iyi olacağını düşünüyorum. Şu anda örneğin oldukça bol bir sardalya var ve tam zamanı. Onun yanında mezgit için erken ama denizde var. Bu sene iyi bir yıl olacak diye düşünüyorum. Şu anda denizdeki göstergeler öyle. Balığın numunelerine göre konuşuyoruz, şu anda iyi görünüyor. Sadece palamut değil, öbürleri de insanların yüzünü güldürecek. Bol bol balık yiyeceğiz gibi görünüyor. İnşallah hep böyle bereketli, bol bol balıklar olur. İnşallah her sene 'Balık olacak mı, olmayacak mı?' diye düşünmeyiz. İnşallah böyle sürdürülebilir şekilde gider. Hayalim hep bu."

Erdoğan Kartal, balıkçı teknelerinin yüzde 90'ının Karadeniz'de bulunduğunu, Marmara'da bölgesel balıkçılık yapan çok az tekne olduğunu sözlerine ekledi.

DENİZ HABER AJANSI

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 Deniz Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0544 880 87 87 | Haber Scripti: CM Bilişim